Messiék kiszenvedték az első győzelmet és a továbbjutást

Argentina
Argentina's Sergio Aguero (C) celebrates with Argentina's Paulo Dybala (R) after scoring against Qatar during their Copa America football tournament group match at the Gremio Arena in Porto Alegre, Brazil, on June 23, 2019. (Photo by Jeferson Guareze / AFP)
Vágólapra másolva!
Az argentin labdarúgó-válogatott két meccs után győzelem nélkül, egy ponttal állt csoportjában a brazíliai Copa Américán, így Messiéknek a biztos továbbjutáshoz mindenképpen győzniük kellett a tornán ezúttal meghívott vendégként szereplő Katar ellen. Ha nehezen is, de összejött a siker (2-0), így Argentína ott van a legjobb nyolc között.

Messiék szempontjából a lehető legjobb forgatókönyv szerint kezdődött a mérkőzés: Lautaro Martinez góljával már a 4. percben megszerezték a vezetést. A találathoz azonban óriási katari segítségre is szükség volt, a 2022-es vb házigazdájának hátvédje, Bassam Hisham ugyanis nemes egyszerűséggel odapasszolta a labdát Martineznek, aki estében a hálóba lőtt.

A folytatásban is maradtak támadásban az argentinok, különösen Messi és Agüero összjátéka kavarta meg a katari védelmet, de mindketten elhibáztak egy-egy nagy helyzetet. A félidő hajrájában a szabadrúgásoké volt a főszerep: Messi első beadását a kapus ütötte ki az érkezők elől, a másodikat Otamendi fejelte ígéretes helyzetből fölé. A hosszabbítás perceiben a túloldalon a gólnál hibázó Bassam Hisham tüzelt kapura, a próbálkozás talán még a kapufát is érintve hagyta el a játékteret.

Messi (b), Dybala (j) és Agüero ünnepli az argentinok második gólját Katar ellen Forrás: AFP/Jeferson Guareze

A második játékrészt is az argentinok kezdték aktívabban, komoly helyzetet azonban nem tudtak kialakítani. Katar is egyre bátrabban jött előre, főleg szélről érkező beadásokkal próbálták feltörni a dél-amerikai védelmet - inkább kevesebb, mint több sikerrel. A meccs utolsó harmadában Agüero előtt számtalan lehetőség adódott, de úgy tűnt, a Manchester City támadója el van átkozva, mert semmi nem akart neki összejönni. A 82. percben aztán megtört a jég, egy szép ritmusváltás után két védőt is faképnél hagyott a támadó, majd kilőtte a hosszúsarkot.

A hátralévő időben az argentinok ügyesen eldugták a labdát, Katar pedig érezhetően a második gól után feladta a találkozót, így nem forgott veszélyben a győzelmük. Mivel a csoport másik meccsén Kolumbia 1-0-ra megverte Paraguayt, Messiék végül második helyen jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba, a negyeddöntőben Venezuela lesz az ellenfél.