Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalos közleményben tudatta, hogy a Paris Saint-Germain – Manchester United Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján a szlovén Damir Skomina játékvezető a videobíró-szabályoknak megfelelően járt el, amikor büntetőt ítélt az angol csapat javára.

A mérkőzés 90. percében a Manchester United játékosa, Diogo Dalot próbálkozott egy távoli lövéssel, a PSG hátvédje, Presnel Kimpembe háttal a labda útjába ugrott, azonban jobb kezét nem húzta a teste mellé, így a labda a karjának vágódott, onnan pedig a játéktéren kívülre pattant. Skomina játékvezető először szögletet ítélt, azonban a VAR-szobából a fülére szóltak, hogy érdemes lenne visszanéznie az esetet.

A szlovén bíró ezt követően büntetőt ítélt, amit Marcus Rashford értékesített, így a Manchester United 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal kiejtette a végső győzelemre is esélyesnek tartott Paris Saint-Germaint.

A PSG játékosai nem akarták elhinni, hogy Damir Skomina büntetőt ítélt Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

„A VAR, miután több szögből is látta az esetet, jelezte a játékvezetőnek, hogy visszanézésre érdemes esemény történt a büntetőterületen belül. Mivel a játékvezető nem vette észre a jelentősnek nevezhető szituációt, a pálya mellett elhelyezett eszközön visszanézte az esetet.

A védő karja nem volt a testéhez szorítva, azaz a játékos így megnövelte azt a területet, amelyet lefedett a kapu elől. A játékvezető emiatt tizenegyest ítélt" – áll az UEFA jelentésében, amely azt is megerősítette, hogy ezek tudatában a döntés tökéletesen megfelelt a VAR protokolljának.

Az eset után az Origo szakértője, a korábbi FIFA játékvezető Bede Ferenc is elmondta, hogy jogosan kapott büntetőt a Manchester United, míg a Paris Saint-Germain másodedzője, Lőw Zsolt szerint Skomina játékvezető egyszázalékos helyzetből csinált százszázalékosat.