Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ne a 18 éves Szoboszlai Dominiken éljük ki vágyálmainkat

Szoboszlai Dominik
Germany's Lukas Kluenter (2-L) and Hungary's Dominik Szoboszlai (2-R) vie for the ball during the Under 21 test match between Germany and Hungary in the Benteler Arena in Paderborn, Germany, 01 September 2017. Photo: Friso Gentsch/dpa
Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominiket évek óta a magyar futball egyik, ha nem a legnagyobb ígéreteként tartják számon. A Red Bull Salzburg játékosa október végén volt 18 éves, nyáron felkerült a nagycsapathoz, ott azonban egyelőre nem sikerült alapemberré válnia. Továbbra is inkább az együttes másodosztályú tartalékainál, az FC Lieferingnél számolnak vele, ahol bár az előző szezonhoz hasonlóan kiemelkedően teljesít, fejlődése érdekében a közeljövőben muszáj lenne feljebb lépnie. Megnéztük tíz futballklasszis pályafutásának korai éveit, hogy ők hol tartottak akkor, amikor 18 évesek lettek?

Szoboszlai Dominik az édesapja, Szoboszlai Zsolt által megalapított Főnix FC-ben ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival, majd egy egyéves MTK-kitérőt követően 2016-ban igazolta le a Red Bull Salzburg csapata. Bár a fiatal tehetség főként az ifi-BL-ben és a másodosztályú Lieferingben játszott, az ott mutatott teljesítményére már a komoly szaklapok is felfigyeltek.

Olyannyira, hogy a tekintélyes Guardian egy 2017-es cikkben az 50 legtehetségesebb fiatal játékosa közé sorolta,

a cikkben fényes jövőt jósoltak neki.

Next Generation 2017: 60 of the best young talents in world football

From Vinicius Júnior, who has already signed for Real Madrid, to 'the Romanian Donnarumma' the Guardian identifies 60 of the best players in the world born in 2000

– így jellemezték az írásban, amelyben többek között olyan játékosok mellett szerepelt, mint a Real Madridban egyre többször szerepet kapó

Vinícus Junior, a dormtundi Jadon Sancho, vagy a Bayer München által folyamatosan ostromolt Chelsea-futballista, Callum Hudson-Odoi.

Kíváncsiak voltunk, hogy a múlt és a jelenkor legnagyobb sztárjai hol tartottak karrierjükben, amikor Szoboszlaival egyidősek voltak, íme az eredmény.

Détári Lajos

Talán az utolsó olyan magyar labdarúgó, akit az egész világon elismertek. Mindezt alátámasztja, hogy hétszer léphetett pályára a világválogatottban, egyszer az Európa-válogatottban. Karrierjét Kispesten kezdte, a Budapest Honvéd saját nevelésű játékosa volt. A XIX. kerületben mutatkozott be a profik között is, 1980-ban, 17 évesen. Egy évvel később, 18 esztendősen már a csapat meghatározó játékosa volt, igaz a Honvéd a bajnoki címért zajló küzdelembe még vele sem tudott beleszólni, a 80/81-es szezonban ötödik helyen zárt.

Két év múlva azonban bronzérmet, majd sorozatban három idényen keresztül aranyat ünnepelhetett a kispestiekkel.

Détári Lajos (b) és a francia Jean Tigana az 1986-os Magyarország-Franciaország vb-csoportmeccsen. Détári óta nem volt kiemelkedő klasszisa a magyar futballnak Forrás: AFP/Staff

Diego Maradona

Minden idők egyik legnagyobb futballistája már gyerekkorában kitűnt társai közül, 12 évesen igazolta le őt az Argentinos Juniors utánpótláscsapata. Az isteni Diego azonban már ekkor felhívta magára a figyelmet,

az élvonalbeli felnőtt meccsek szüneteiben ördöngös trükkjeivel szórakoztatta a többtízezres közönséget.

1976-ban, október 20-án, tíz nappal 16. születésnapja előtt mutatkozott be a nagycsapatban, néhány héttel később pedig első bajnoki gólját is megszerezte. Öt évet játszott a Juniors színeiben, 167 meccsen 115 gólt lőtt, utolsó két szezonjában gólkirály lett, ezután igazolta le a Boca és indult el igazán felfelé a karrierje. Diego Maradona 1977. február 27-én mutatkozott be a válogatottban, Magyarország ellen. Ekkor 17 éves volt.

Miroslav Klose

A labdarúgó-világbajnokságok történetének legeredményesebb csatára, négy tornán képviselte a német válogatottat, és négy vb-n összesen 16-szor volt eredményes. Sportolói családból származik, édesanyja válogatott kézilabdakapus, édesapja labdarúgó volt, így senkit nem ért váratlanul, hogy ő is profi sportoló lett.

Korosztályához képest azonban sokkal később lett profi, mint azt sokan várták;

utánpótláséveit az SG Blaubach-Diedelkopf nevű kiscsapatnál töltötte, mindenfajta figyelemreméltó eredmény nélkül. Innen került 20 évesen az FC Homburg csapatához, ahol aztán felfigyelt rá a Kaiserslautern, ahol a 2001/2002-es szezonban 16 gólt lőtt (kettővel kevesebbet, mint a gólkirály Márcios Amoroso-Martin Max páros), és hetedik helyen végzett a csapattal a Bundesligában. A folytatás ismert, Werder Bremen, Bayern München, Lazio, valamint a vb-rekord a Nationalelf szerelésében.

Lionel Messi

Egy újabb argentin zseni, aki a mai napig elkápráztatja a futballvilág szerelmeseit. Maradonához hasonlóan már egészen kiskorában kitűnt társai közül, ám 11 évesen növekedésihormon-hiányt diagnosztizáltak nála. Bár a River Plate ekkor élénken érdeklődött a családnál, a gyógykezeltetés havi 900 dolláros költségét nem tudta finanszírozni, így nem igazolta le őt. A Barcelona akkori sportigazgatója, Carles Rexach ekkortájt szerzett tudomást Messiről, és

felajánlotta a családnak, hogy a katalán klub kifizeti a kezeléseket, ha fiú a Barcába szerződik.

Így indult a barcelonai kaland, a többi pedig mára már történelem. Messi 2003 novemberében, 16 évesen játszott először a Barcelona első csapatában, egy Porto elleni barátságos meccsen, majd nem egész egy éven belül, 2004 októberében az akkori edző, Frank Rijkaard a bajnokságban is bizalmat szavazott neki. Első gólját az Albacete ellen lőtte 2005. május 1-jén,

amellyel ő lett a klub történetének legfiatalabb gólszerzője – 17 évesen 10 hónaposan és 7 naposan

(ezt a rekordot később Bojan Krikic megdöntötte). Bár egy sérülés miatt a szezon hajráját kihagyta, első profi évében bajnoki címet és Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett, azóta pedig gyakorlatilag minden létező rekordot megdöntött, amit csatár megdönthet gránátvörös-kék mezben.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi, a jelenkor két legmeghatározóbb futballistája Forrás: AFP/Ben Stansall

Cristiano Ronaldo

Napjaink másik korszakos futballistája, akinek Messihez hasonlóan nem indult egyszerűen a karrierje. Nyolcévesen kezdett el futballozni, majd tízévesen leigazolta a Nacional. Itt minden korosztályból kiemelkedett, amelynek köszönhetően Portugália egyik legnagyobb együttese, a Sporting háromnapos próbajátékra hívta, majd szerződtette. Nem sokkal később azonban szívritmuszavart állapítottak meg nála, és egy ideig arról is szó volt, hogy fel kell hagynia a futballal. Egy sikeres lézerműtét szerencsére megoldotta a problémát, így folytatódhatott CR karrierje. Egy éven belül pályára lépett az U16-os, az U17-es, az U18-as, a B- és az első csapatban is (ezt rajta kívül a mai napig egyetlen játékos sem mondhatja el magáról), ráadásul a nagyoknál, a Moreirense elleni debütálás alkalmával duplázott. Végül harmadik lett a csapattal a bajnokságban, kérői azonban akadtak szép számmal a 18 éves játékosnak:

a Liverpoolnál, az Arsenálnál és a Barcelonánál is felmerült a neve, ám egy Manchester United elleni felkészülési meccs után a vörösök játékosai meggyőzték Sir Alex Fergussont, hogy csapjon le a tehetségre.

Így történt, hogy 2003 nyarán,

amikor Ronaldo 18 éves volt,

az MU bejelentette, hogy 12,24 millió fontért leigazolta a portugált, az angolokkal mindent megnyert, ahogyan később a Real Madriddal is, most pedig a Juventusszal készül hasonló bravúrra.

Szavazzon!

Szoboszlai Dominik 18 éves. Ön szerint jelenleg a helyén van a fiatal magyar futballista?

Harry Kane

Az angol válogatott és a Tottenham elsőszámú gólfelelőse bár még csak 25 éves, de minden átigazolási szezonban topcsapatokkal és fontszázmilliókkal együtt emlegetik a nevét. Érdekesség, hogy nyolcévesen a Spurs legnagyobb riválisánál, az Arsenal akadémiáján is megfordult, ahonnan azonban egy év után eltanácsolták, mert

találták. Elsőként a Tottenhamnél sem voltak megelégedve vele, de végül leigazolták, igaz folyamatosan kölcsönadták.

18 évesen ennek ellenére bemutatkozott a nagycsapatban, a Hearts elleni Európa-liga meccs visszavágóján.

A találkozón gólt nem szerzett, pedig egy büntetőt is kiharcolt, de kihagyta. Fél évig maradt Londonban, ám újra kölcsönadták, mígnem 2012 augusztusában, 19 esztendősen a Premier League-ben is debütált. Az áttörést végül a 2014/15-ös szezon hozta meg a számára, ekkor a bajnokság legjobb fiatal játékosának választották, azóta pedig a PL egyik leggólveszélyesebb csatára.

Neymar

Aligha létezik olyan trükk a világon, amit a brazil fenegyerek nem tud bemutatni a labdával. Neymar elképesztő technikai tudása és gyorsasága a futsalnak, valamint az utcai futballnak köszönhető, gyerekkorában főként ezekkel foglalkozott. 2003-ig egy Portuguesa Santista nevű csapatban nevelkedett, ekkor vitte el a nagy múltú Santos.

Coutinhóhoz, Diegóhoz, Robinhóhoz, vagy éppen Peléhez hasonlóan végigjárta a korosztályos csapatokat,

mígnem 2009 márciusában, 17 évesen bemutatkozott az első osztályban: csereként állt be egy Peste ellen 2-1-re megnyert bajnokin. Egy héttel később már első gólját is megszerezte a felnőttek között, sőt, a Palmeiras elleni bajnoki elődöntő első mérkőzésén az ő góljával nyert a Santos 2-1-re. Bár később a finálét 4-2-re elveszítették a Corinthias ellen, Neymar teljes első szezonjában 48 meccsen 14-szer volt eredményes. Ezek után senkit nem leptek meg az egyéni elismerések és a csapattal nyert aranyérmek, ahogyan a Barcába, valamint a PSG-be való igazolása és vezérszerep-vállalása sem.

Kylian Mbappé

A lista legfiatalabb résztvevője, aki 20 éves kora ellenére már világbajnoknak mondhatja magát, ráadásul a horvátok elleni döntőben gólt is szerzett. Mbappé üstökösként robbant be a futballvilágba, és bár sokan féltették, valamint úgy gondolták, nem tudja tartani majd azt a szintet, amit képvisel, egyelőre tökéletesen rácáfol a kétkedőkre. 2013-ban került az AS Monaco akadémiájára, ahonnan 2015-ben hívták fel a nagycsapathoz.

December 2-án, 16 évesen és 347 naposan mutatkozott be a Ligue 1-ben, amellyel egy bizonyos Thierry Henry rekordját döntötte meg

a legfiatalabb pályára lépő játékosként a francia élvonalban. 2016 februárjában a legfiatalabb góllövő cím is az övé lett – szintén Henry kárára –, miután a Troyes ellen 17 évesen és 62 naposan talált a kapuba. A következő szezon óriási áttörést hozott a számára, bajnok lett a Monacóval és egészen az elődöntőig menetelt a csapattal a Bajnokok Ligájában. Napjainkban Neymar mellett a PSG legnagyobb sztárja, értékét 200 millió euróra becsülik.

Antoine Griezmann (b) és Kylian Mbappé, a francia válogatott, valamint a PSG és az Atlético Madrid világklasszis támadó középpályása Forrás: AFP/Franck Fife

Antoine Griezmann

A világ egyik legkeresettebb támadó középpályása szintén vb-címet ünnepelhetett a francia válogatottal az oroszországi Mundialon, s bár

évek óta a labdarúgóvilág elitjéhez tartozik, neki is időre volt szüksége, amíg révbe ért.

2005-ben igazolt a Real Sociedad csapatához – részben területi megfontolásból, a San Sebastiani-i székhelyű alakulat ugyanis közel van a francia határhoz, Griezmann pedig nem akart túlságosan eltávolodni az anyaországtól. Több társához hasonlóan végigjárta a korosztályos csapatokat, mígnem 2009-ben, 18 évesen került fel az akkor másodosztályban szereplő felnőtt együtteshez. Első szezonjában alapemberré vált, 39 meccsen 6 gólt lőtt, és feljutáshoz segítette a kék-fehér mezeseket. Még további négy évig szolgálta a baszk együttest, amellyel a BL-csoportkörébe is eljutott, azután írt alá az Atlético Madridhoz, ahol jelenleg is az első számú sztár a csapatban.

Luka Modric

Az idei Aranylabda-díj győztesének pályafutását, főleg annak korai éveit meghatározták a balkáni háború történései, amelynek hatásairól Modric a mai napig nyíltan beszél, és amelyről mi is megemlékeztünk korábban. A nem éppen futballista alkatú kisfiút a Hajduk Split bár tehetségesnek találta, kockázatosnak vélte leigazolni, így az NK Zadarban kezdte pályafutását. Mivel kiemelkedően szerepelt az utánpótlás-bajnokságokban és a meghívásos tornákon, akkori edzője igyekezett a Dinamo Zagreb figyelmébe ajánlani, a horvát rekordbajnok pedig 2002-ben leigazolta, Modric ekkor 17 éves volt.

Első szezonját kölcsönben a bosnyák Zrinski Mostarban töltötte, ahol a bajnokság legjobb játékosának választották.

A horvát élvonalban az Inter Zapresic színiben mutatkozott be – szintén kölcsönben –, vezérletével második lett a csapat a bajnokságban, így nem volt kérdés, hogy a zágrábiak a következő szezontól komolyan számolnak a középpályással. Végül három bajnoki címmel és két kupagyőzelemmel, legendaként távozott a horvát fővárosból a Tottenhembe, napjainkban pedig a Santiago Bernabéut kápráztatja el.

Konklúzió

Összesítésünkből tehát kitűnik, hogy bár vannak klasszisok, akik már 17-18 évesen meghatározó szerepet töltöttek be klubcsapatuknál (Maradona, Messi, Cristiano Ronaldo), bőven akadnak olyanok is, akiknek idő kellett, hogy beérjenek (Klose, Griezmann, Modric).

Szoboszlai Dominik következő féléve a Red Bull Salzburgnál akár pályafutását is meghatározhatja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

Szoboszlai Dominikkel kapcsolatban tehát bizakodhatunk, pláne az utóbbi napokban felröppent hírek alapján. Télen ugyanis több meghatározó játékos is távozik a Salzburgtól, így megnyílik a lehetőség a fiatalok előtt.

Ennek lehet nagy nyertese a magyar középpályás, akinek már profi szerződése van a Salzburggal, és a felkészülést is a felnőttekkel kezdte meg.

Mi pedig továbbra is abban reménykedhetünk, hogy Détári Lajos után újra lesz Európában, és a világon is meghatározó magyar játékos a futballban. Hogy aztán Marco Rossi Eb-selejtezőre készülő válogatottjáról ne is beszéljünk, de az már egy másik történet.

Mindent egy helyen az Eb-ről