Guardiola nyakán volt a kés, Solskjaer meghódította Manchestert

fbl Horizontal
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola gestures on the touchline during the English Premier League football match between Manchester City and Liverpool at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on January 3, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A december az angol labdarúgó-bajnokság legzsúfoltabb időszaka, mert a csapatok bő egy hónap alatt nyolc (!) mérkőzést játszanak le, így a szezon ezen része akár sorsdöntő is lehet egy-egy gárda életében. Összeszedtük a karácsonyi erőltetett menet legnagyobb nyerteseit és veszteseit.

Összeállításunkat kezdjük a negatívumokkal és rögtön egy óriási meglepetéssel, mert bár a címvédő Manchester City 12 pontot gyűjtött decemberben,

három vereség is becsúszott Pep Guardiola együttesének.

Ezek közül a Chelsea ellen 2-0-ra elveszített idegenbeli rangadó talán még a vállalható kategóriába tartozik, ám az azt követő Crystal Palace elleni hazai 2-3, majd a Leicesterben elszenvedett 2-1-es vereség aligha.

Agüerónak és a Manchester Citynek bőven volt oka a szomorkodásra decemberben Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Mi is megpróbáltuk megfejteni a gyengélkedés okait, ám az biztos, hogy a korábban verhetetlennek hitt City becsületén hatalmas csorba esett, és talán most már minden alakulat elhiszi, hogy képes lehet legyőzni a bajnokot. A katalán mester csapata ilyen előjelekkel, és azzal a tudattal fogadta aztán az év első szuperrangadóján a listavezető Liverpoolt, hogy ha újra kikap, 10 pontosra nő a hátránya legnagyobb riválisával szemben, és alighanem lemondhat a címvédésről.

Az egészen elképesztő iramot és színvonalat tartogató mérkőzést azonban végül 2-1-re megnyerte a City,

így újra nyílttá tette a bajnokságot. Persze a négypontnyi lemaradás így is sok, főleg ha megemlítjük azt a tényt, hogy a manchesterieknek még a többi topcsapattal szemben is jóval értékesebb a kerete – egyedüliként a mezőnyben több mint egymilliárd font. Viszont, amikor a nyakukon volt a kés, megmutatták, hogy még nem akarják elveszteni a bajnokságot.

Szavazzon!

Melyik csapat nyeri meg a Premier League 2018-19-es szezonját?

Ha már a gyengélkedőknél tartunk, a lista élére kívánkozik

a Huddersfield, amely nyolcból nyolc vereséget számlált december 1. és január 2. között,

és alighanem lélekben már készülnie kell a másodosztályra, hátránya nyolc pont a még bennmaradást jelentő 17. Cardiffhoz képest. A Huddersfield német edzőjének, David Wagnernek meg vannak számlálva a napjai a csapat kispadján, de ezzel a kerettel bárkinek nagyobb bravúrt jelentene a bennmaradás kivívása, mint a Leicester City 2016-os bajnoki címe.

David Wagner napjai alighanem meg vannak számlálva a Huddersfield kispadján Forrás: AFP/Oli Scarff

Óriási csalódást keltett az Everton is, a liverpooliakat a játékosok és a képességek alapján szezon előtt többen akár európai kupaindulást érő helyekre is alkalmasnak találták. Jelenleg 11. a gárda,

decemberben viszont mindössze egy győzelmet arattak, és öt pontot gyűjtöttek a nyolc bajnokin,

legfájóbb emlékük pedig alighanem a Tottenhamtől kapott hatos a Goodison Parkban, amelyre csak kétszer tudtak válaszolni. A Newcastle sem remekelt decemberben, Rafa Benítez csapatának eredményeinél csak a mutatott játéka volt kilátástalanabb, és ha nem történik éles váltás a teljesítményben, végig a kiesés ellen kell majd küzdeniük a fekete-fehér mezeseknek a bajnokság második felében.

A Fulhamnél nem titkolt szándékkal azért nevezték ki Claudio Ranierit november közepén a szerb Szlavisa Jokanovics helyére, hogy feljutása után ne zuhanjon vissza egyből a londoni alakulat a Championshipbe. Ennek ellenére a csapat utolsó előtti a tabellán, és a megszerezhető 24-ből mindössze hat pontot gyűjtött a most vizsgált időszakban,

az olasz mesternek nem lesz tehát könnyű dolga, ha teljesíteni akarja a vezetőség elvárásait.

Claudio Ranieri nagy fába vágta a fejszéjét a Fulham benntartásával, egyelőre nem alakulnak jól a dolgok a Craven Cottage-en Forrás: AFP/Ben Stansall

Térjünk át azonban a december nagy nyerteseire, felsorolásunkat pedig egy kiscsapattal kezdjük, a Crystal Palace ugyanis nagyot ment az év utolsó hónapjában.

A City elleni óriási sikerről feljebb már esett szó, ám azon kívül még további 10 pontot gyűjtött a fővárosi együttes, miután legyőzte a Burnley-t, a Leicestert és a Wolverhamptont is.

Roy Hodgson sokadszorra bizonyítja, hogy nem szabad őt leírni, képességei alapján arra tökéletesen alkalmas az idős szakember, hogy egy lesajnált alakulatot simán benntartson a Premier League-ben, jelen állás szerint legalábbis ez a helyzet.

Jöjjön a City skalpját szintén begyűjtő Leicester City, amely nem elégedett meg egy bravúrral decemberben,

a Chelsea otthonában elért 1-0-s győzelem pedig talán még nagyobb meglepetés volt a Stamford Bridge-en.

Az Everton és a Watford is kénytelen volt fejet hajtani Jamie Vardyék előtt, igaz, két arcpirító vereség is becsúszott Claude Puel alakulatának a Palace és a Cardiff ellen. Összességében viszont a nyolc meccsen elért 13 pont nem ad okot a szégyenkezésre, bár a nemzetközi kupaindulást érő 5. hely egyelőre távolinak tűnik a tulajdonosát tragikus körülmények között elveszítő kiscsapatnak.

A West Ham United is nagyszerű meneteléssel lepte meg szurkolóit karácsony alkalmából, ez a számok nyelvén 16 pontot, öt győzelmet, egy döntetlent és két vereséget jelentett, ami Manuel Pellegrini sérülésektől tizedelt csapatától bőven erőn felüli teljesítmény. A Watford és a Burnley elleni vereség nyilván keserű pirula, a nyáron igazolt

Felipe Anderson bombaformája, valamint a hiányzók folyamatos visszatérése viszont bőven adhat okot a bizakodásra a kalapácsosok szurkolóinak tavaszra.

A Felipe Anderson vezette West Ham szenzációs decembert produkált Forrás: AFP/Glyn Kirk

Két nagyágyú maradt a végére,

a rekordbajnok Manchester United feltámadása egy főnixmadáréhoz volt csak hasonlítható.

Bár december elején a Southampton és az Arsenal elleni döntetlent, valamint a Fulham elleni sikert még José Mourinhóval a kispadon érték el a vörösök, a Liverpool elleni 3-1-es vereség, valamint a pályán tapasztalt megalázó különbség után megköszönték a portugál munkáját. A többi már történelem, a megbízott edzőként kinevezett Ole Gunnar Solskjaer négyből négyet nyert, a csapat játéka pedig 180 fokos fordulatot vett.

A Mourinho által folyamatosan kritizált Paul Pogba igazi vezérré lépett elő,

lubickolt új, szabadabb szerepkörében, és a Juventusban mutatott remeklésére emlékeztető játékával főszerepet vállalt az MU szárnyalásában.

Paul Pogba a feltámadó Manchester United vezérévé lépett elő Forrás: AFP/Paul Ellis

Solskjaer történelmi magasságokba emelkedett, előtte csak a legendás Matt Busby kezdett négy győzelemmel a manchesteri kispadon – 1946-ban.

Csapata ráadásul 14 gólt lőtt a Cardiff-Hudersfield-Bournemouth-Newcastle négyesnek, a manchesteriek így újra harcba szálltak a BL-indulást érő helyekért. Az igazi erőpróba azonban csak most jön majd a norvégnak, a következő fordulóban ugyanis a Tottenham otthonába látogat a United.

De ha már a történelmet említettük, a Liverpool is bekerült a Premier League aranyoldalaira, korábban ugyanis soha nem volt rá példa, hogy egy csapat hétből hét meccsét megnyerje decemberben,

Jürgen Klopp csúcsra járatott alakulata viszont mind a 21 megszerezhető pontot begyűjtötte 2018 utolsó hónapjában.

Ráadásul a bombaformában futballozó támadósor mellett a védelem, valamint a kapuban Alisson is remekelt. Apró szépséghiba, hogy a Manchester City elleni rangadón elveszítette veretlenségét az együttes, így továbbra sem dőlhetnek hátra az Anfiled Roadon a hőn áhított bajnoki címre ácsingózó drukkerek, ám a fogadóirodák továbbra is a Klopp-legénységet tartják legesélyesebbnek a végső győzelemre.

A Liverpool történelmet írt decemberben Forrás: AFP/Paul Ellis

Essen azért szó a többi nagy csapatról is; a Tottenham 18 pontja szintén dicséretet érdemel, ám az Arsenal elleni észak-londoni derbi elvesztése (4-2), valamint a Wolverhamptontól a Wembley-ben elszenvedett arcpirító kudarc (1-3) miatt nem lehet felhőtlen Mauricio Pochettino öröme.

Az Arsenalnak is kijutott egy meghökkentő vereség, a Southampton elleni 3-2-re senki nem számított, a Liverpool pedig nemes egyszerűséggel feltörölte a padlót az ágyúsokkal (5-1).

A Chelsea is rapszodikus formát mutatott, mert bár a címvédő ManCity veretlenségét remek taktikai húzásokkal vette el Maurizio Sarri együttese, a Wolves elleni 2-1-es, valamint a Leicester elleni hazai 1-0-s vereségre nehéz magyarázatot találni, akárcsak a legutóbbi, 'Soton elleni 0-0-ra.

Az FA-kupa következő fordulója miatt egyhetes pihenőre vonul a bajnokság,

január 12-én szombaton azonban folytatódik a harc a kiesés elkerüléséért, az európai kupaindulást érő helyekért és a bajnoki címért.

Csak győzzük kivárni!

Karácsonyi tabella

Az Origo elkészítette az angol labdarúgó-bajnokság karácsonyi tabelláját, a nyolcmeccses erőltetett menetet így zárták a csapatok:

1. Liverpool 21 pont (7 győzelem-0 döntetlen-1 vereség)
2. Tottenham 18 (6-0-2)
3. Manchester United 17 (5-2-1)
4. Chelsea 16 (5-1-2)
... West Ham United 16 (5-1-2)
6. Manchester City 15 (5-0-3)
7. Arsenal 14 (4-2-2)
8. Crystal Palace 13 (4-1-3)
... Leicester City 13 (4-1-3)
... Wolverhampton 13 (4-1-3)
11. Brighton 11 (3-2-3)
12. Cardiff City 10 (3-1-4)
13. Burnley 9 (3-0-5)
14. Watford 9 (2-3-3)
15. Southampton 8 (2-2-4)
16. Bournemouth 7 (2-1-5)
17. Fulham 6 (1-3-4)
... Newcastle 6 (1-3-4)
19. Everton 5 (1-2-5)
20. Huddersfield 0 (0-0-8)