A PSG-nek még hasznára is válhat a szerdai kupakudarc

Horizontal
Paris Saint-Germain's French goalkeeper Alphonse Areola (C) dives and concedes a penalty kick hit by Guingamp's French forward Marcus Thuram (not pictured) during the French League Cup quarter-final football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Guingamp (EAG) on January 9, 2019, at the Parc des Princes stadium in Paris. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este a Paris Saint-Germain nem kis meglepetésre hazai pályán 2-1-re kikapott a Guingamptól a francia Ligakupa negyeddöntőjében, amivel egy monumentális sorozat szakadt meg, de korántsem biztos, hogy ez szomorkodásra ad okot a világ egyik leggazdagabb csapatánál.

A hazai kiírásokban – bajnokság, Francia Kupa és Ligakupa – 44 veretlenül megvívott találkozó után a Ligue 1 utolsó helyén szerénykedő En Avant Guingamp szakította meg a PSG már-már végtelennek tetsző sorozatát. A vendégek joggal örültek a nem mindennapi körülmények között kivívott történelmi sikernek, miközben a hazaiak igyekeztek úgy tenni, mintha letörte volna őket a vereség. Ami részben biztos, hogy így is van, hiszen mindig fáj, ha megszakad egy nagy sorozat, ráadásul a PSG játékosai, stábja és szurkolói is arra vannak „beállítva”, hogy nekik minden meccset meg kell nyerniük. Ráadásul még a Francia Kupából a legjobb 32 között a negyedosztályú Andrézieux ellen búcsúzó nagy rivális, az Olympique Marseille fricskázása is kicsit visszás lett így:

A mérkőzés után a párizsiak német vezetőedzője, Thomas Tuchel egy kicsit mérges volt, értetlenkedett a játékvezető ténykedése fölött, de túl nagy feneket nem kerített a vereségnek:

„Nem hiszem, hogy vereséget érdemeltünk volna, hiszen mindent megtettünk, hogy (1-0-s vezetés után) lezárjuk a meccset, de nem sikerült.

De az is igaz, hogy nagyon rossz úgy kikapni, hogy három büntetőt ítélnek ellenünk. Az elsőn és a harmadikon nem is vitatkoznék, de a második esetet ezerszer is visszanézhetem, akkor sem fogom megérteni, mit fújt a játékvezető. Abszolút semmi nem történt. Egymáshoz ért a két játékos, és ennyi. Háromszor jutottak el a tizenhatosunkig, és kaptak három büntetőt. Nem voltunk igazán éhesek a sikerre. Sok dologban kell még fejlődnünk, de a sportnak velejárója a vereség. Nehéz, de nekünk mennünk kell előre. Remélem, hogy ez csak egy kisiklás volt” – összegzett Tuchel a lefújás után.

Azt nem lehet a német szakember szemére vetni, hogy ne akarta volna sorozatban hatodszor is megnyerni a Ligakupát, hiszen Neymar, Mbappé, Di María és Draxler is a kezdőben volt, előbbi kettő ráadásul végig a pályán maradt,

a hajrában pedig 1-1-es állásnál érkezett még Cavani és Verratti is,

azaz a cél világos volt – valahogy nyerni kéne. Mondjuk az, hogy az első félidőben egyik csapatnak sem volt kaput eltaláló lövése, sokat elmond a mérkőzés intenzitásáról.

Ott a második, de bánja kánya Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

De egy kiesés miatt a harmadik számú hazai sorozatból, aligha fognak fejek hullani.

A PSG-nél ugyanis nem az a cél, hogy minden évben Ligakupát nyerjenek, hanem az, hogy legalább egyszer Bajnokok Ligáját.

Erre költik el az euró százmilliókat a játékospiacon, ezért vállalják az UEFA pénzügyi fair-play szabályának megszegéséért kirótt büntetéseket, és ezért igazol hozzájuk egy-egy sztár. A négy fronton – bajnokság, kupa, ligakupa, BL – vívott háború pedig csak emészti az erőforrásokat. Valamennyi sorozat közül a Ligakupát lehet(ett) a legkönnyebben elengedni, ráadásul ezt is sikerült igazi arcvesztés nélkül megoldani: a negyeddöntőben egy élvonalbeli csapat ellen, vitatható bírói döntésekkel ért véget a menetelés. A csütörtök esti sorsoláson a Strasbourg, a Monaco és a Bordeaux lehetett volna az ellenfél – előbbivel majd találkoznak a Francia Kupa nyolcaddöntőjében –, és egyik sem lett volna könnyű meccs, pláne, ha még utazni is kell.

De Párizsban egy februári utazásra koncentrál, a csapatnak 12-én az Old Traffordon lesz fellépése a Manchester United ellen.

Ráadásul ez már nem a José Mourinho-féle teszetosza MU,

hanem az Ole Gunnar Solskjaer érkezésével kiviruló, öt meccsből ötöt nyerő, a gólokat futószalagon gyártó csapat. Míg egy hónappal ezelőtt egy másodpercig nem gondolkozott volna rajta senki, hogy melyik csapat a párharc esélyese, most már egyre többen tennének pénzt az angol csapat sikerére.

Nasszer al-Khelaifi, a PSG elnöke (balra) mutatja az irányt és a célt a mellette ülő Thomas Tuchelnek Forrás: AFP/Karim Jaafar

A PSG-re azonban addig január 12. és február 9. között még öt bajnoki (Amiens (i), Guingamp (o), Rennes (o), Lyon (i) és Bordeaux (o)), valamint az említett Strasbourg elleni hazai Francia Kupa-meccs vár. A Ligakupa elődöntőit január 29-30-án rendezik, senki nem bánja, hogy ebben már nem kell részt venni.

A bajnokságot és a kupát viszont nem fogja kiengedni a kezéből a PSG, erre mérget vennénk, ahogy arra is, hogy a prioritási listán a Bajnokok Ligája szerepel az első helyen, főleg annak tükrében, hogy a bajnokság félidejében Neymarék 13 ponttal vezetnek a náluk két meccsel többet játszó Lille előtt. Ha fentebb azt írtuk, hogy a Ligakupa-kudarc senkinek nem veszélyezteti az állását, akkor egy esetleges búcsúra a BL nyolcaddöntőjében hatványozottan igaz ennek az ellenkezője.