Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Manchester United hazai pályán 2–1-re kikapott a Sevillától, így búcsúzott a sorozattól. A meccs után a szakértők José Mourinhót kritizálták, aki egy kézlegyintéssel elintézte a kiesést – volt már ilyen. A spanyoloknál Wissam Ben Yedder a 72. percben állt be a haszontalan ember szerepét betöltő Luis Muriel helyett, és pillanatok alatt eldöntötte a továbbjutást. A Roma az idegenbeli 2–1-es vereség után otthon 1–0-ra verte az ukrán Sahtar Donyecket, így története során harmadszor jutott be a negyeddöntőbe.

A manchesteri meccs előtt a spanyol Marca azt írta, „ez lehet az az este, amelyről az unokáinknak mesélünk majd". Találó, elvégre a Sevilla nem minden nap jár a BL negyeddöntőjében: legutóbb 1958-ban a dán AGF kiverésével került be a legjobb nyolc közé a BEK-ben. Ott aztán Alfrédo Di Stéfano Real Madridja 10–2-es összesítéssel ütötte ki.

Ez volt az a sorozat, amelyben a Vasas is a legjobb négy közé jutott.

A Sevillának most a Unitedet kellett odébb löknie ahhoz, hogy megint negyeddöntőt játsszon, és hogy megmaradjon az esélye, hogy a következő szezonban is BL-résztvevő legyen. Nem kis meglepetésre, de sikerült neki.

Itt már De Gea is tehetetlen volt Forrás: AFP/Oli Scarff

Ilyet is csak Mourinho tud nyilatkozni

Az első meccsen a Sevilla 25-ször lőtt kapura, David De Geának nyolcszor kellett védenie. Mondhatni, a spanyol kapus tartotta párharcban a Unitedet. A visszavágó előtt üzentek is neki, hogy jó lenne, ha a csúcsformát inkább a világbajnokságra időzítené:

A Unitednek most valamivel több fellángolása volt, de Mourinho megint a szokásos kishitű, defenzív focit vette elő. Ezúttal ráfizetett.

Igazából úgy esett ki, hogy a 180 perc alatt nem is volt reális esélye a továbbjutásra.

Ehhez képest nem hogy nem gyakorolt semmiféle önkritikát, de még flegmázott is. „Egyszer a Porto, egyszer pedig a Real edzőjeként ültem ugyanebben a székben. Hogy mi bennük a közös?

– nyilatkozta a portugál a sajtóteremben. Az már az ő dolga, hogy hogy számol el egy ilyen nyilatkozattal a vezetőségnek. Már ha egyáltalán számon kéri őt valaki, persze.

Mourinho mellébeszélt a sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Oli Scarff

De Mourinho nem állt le, tudta még fokozni. A nyolcaddöntőben öt angol csapat volt, közülük csak a Liverpool és a Manchester City jutott tovább, a Tottenham és a United kiesett, és jó eséllyel ugyanez a sors vár a Chelsea-re is.

– próbálta kicsit megfricskázni az ellenfelet, de ez is rosszul jött ki. Ugyanmár. Hol említhető egy lapon az FA-kupa negyeddöntő és a BL-negyeddöntő? Sehol. Tipikus vesztes meccs utáni nyilatkozat volt ez Mourinhótól, aki már-már teljesen beleőrült saját elvei rabságába.

Mellébeszél, terel, kifogásokat keres, próbálja másra kenni a vereséget.

Pep Guardiola egyszer azt mondta, „ha nyerünk, a játékosok miatt nyerünk. De ha veszítünk, akkor miattam veszítünk." Ezzel szemben Mourinho:

„Nem hiszem, hogy gond lett volna a teljesítményünkkel. Megpróbáltunk agresszíven, intenzíven kezdeni, de nem sikerült gólt lőnünk. Én a legjobbat próbáltam kihozni a csapatból, és a játékosok is megtettek mindent. Kikaptunk, ez van, ilyen a futball" – tette még hozzá a portugál, akivel csupán harmadszor fordult elő, hogy egy gólnál többet kapott az Old Traffordon (a Sevillán kívül a Manchester City és a Burnley lőtt kettőt).

Frank de Boer visszavágott

A Crystal Palace korábbi edzője, a holland Frank de Boer anno azt mondta, sajnálja, hogy egy olyan tehetséges fiatalnak, mint Marcus Rashford, Mourinho kezei alatt kell játszania. A portugál erre válaszul a Premier League történetének legrosszabb edzőjének nevezte De Boert, aki eddig maradandót csak az Ajaxnál tudott nyújtani. Most sem edzősködik, hanem a BeIN Sports szakkomentátoraként dolgozik. A United–Sevilla meccs után nem is szalasztotta el az alkalmat, hogy visszaszóljon Mourinhónak. „Lehet, hogy én vagyok a PL történetének legrosszabb edzője, de ő már több mint egymilliárd elköltött fontnál jár, a csapatai mégis ilyen nézhetetlen focit játszanak".

A szakértők sem értik Mourinhót

Steven Gerrard arról beszélt a BT Sport stúdiójában, hogy szerinte a Unitednek többet kellene költenie, és még minimum három-négy világklasszis ráférne a csapatra. Amióta a Mourinho-éra tart 300 millió fontot költöttek játékosokra.

Ha ennyi pénzből nem sikerült megtalálni a megfelelő embereket, akkor valószínűleg többől se fog menni.

Gerrardnak kicsit ellentmondot Paul Scholes, a manchesteriek korábbi játékosa. „A Unitednek megvannak a játékosai a támadófutballhoz, csak nem él velük. Lehet, hogy jól játszottak a Liverpool ellen hétvégén, de az sem volt látványos futball. De senki nem szólt egy szót sem, mert győztek. Nem az első ilyen eset, de ki kritizálja őket addig, amíg jönnek az eredmények?"

A Marca szerdai címlapja Forrás: Twitter/Marca

Muriel > Ben Yedder. Hogy?

A meccs nyerőembere az a Wissam Ben Yedder volt, aki a 72. percben állt be és öt perc alatt duplázott. „Ez egy őrült meccs volt, de tudtuk, hogy képesek vagyunk rá, képesek vagyunk arra, hogy továbbjussunk – mondta a lefújás után a francia csatár. – A gól felszabadított bennünket, és megmutattuk, hogy nagy csapat vagyunk."

Ki a csuda ez a fiú?

A Manchester Unitedet egy olyan 27 éves francia játékos intézte el, aki eddigi pályafutása során soha nem játszott felnőtt válogatott meccset és akinek a Sevilla az első komoly klubja. Hogy a Manchesternek lőtt két gólja mit hoz Ben Yeddernek, azt ma még megtippelni sem lehet.

Montella kiemelte, hogy 60 éve nem járt ilyen magasságokban a Sevilla, és hogy teljesen megérdemelten vannak ott a negyeddöntőben. Annak pedig külön örült, hogy végül Ben Yedder döntött, akinek ez volt a 14. BL-meccse és a 13. gólja.

Muriellel csak a baj van

Muriel eddig hatalmas csalódás Sevillában, és egyben Óscar Arias sportigazgató legnagyobb pofára esése is. A kolumbiai támadó, akit sokan Carlos Baccához hasonlítottak, közelében sincs a neves elődnek: Bacca már az első szezonjában berobbant a La Ligában, a Marca sportlap szavazásán az év igazolása lett (2013/2014), sőt az LFP Awards-on a legjobb amerikai játékosnak választották Ángel di María és Neymar előtt. Bacca két év alatt 74 bajnokin 34 gólt szerzett. Egyelőre Muriel ezt még csak megközelíteni sem tudja: 27 forduló alatt mindössze 1240 percet játszott és csupán hat gólt lőtt. Lassú, lomha és erőtlen benyomást kelt, nem csoda, hogy a Biris (Sevilla-ultrák elnevezése) nincs oda érte.

A spanyolok lepipálják az angolokat

Örök vita, hogy Premier League vagy La Liga, nem is megyünk bele, de itt egy érdekes statisztika. A legutóbbi 25 egyenes kieséses szakaszban játszott angol-spanyol párharcból (BL és EL-meccsek)

21-szer a spanyol jutott tovább.

Szavazzon!

Mi történt Jose Mourinhóval?

Újra él az olasz foci

A keddi nap másik meccsén a Roma Edin Dzeko góljával 1–0-ra verte a Sahtar Donyecket, így idegenben lőtt góllal bejutott a legjobb 8 közé.

– mondta a bosnyák csatár, aki az első gólját szerezte a BL egyenes kieséses szakaszában.

A rómaiak ünneplik a góljukat Forrás: AFP/Filippo Monteforte

„A Rómának nem szabad félnie senkitől – kontrázott rá Dzekóra a csapat edzője, Eusebio Di Francesco. – Jól játszottunk, férfiakhoz méltóan. Esélyt sem adtunk az ellenfélnek." Közhelyesen is hangozhatna, csakhogy most tényleg ez a helyzet:

a Sahtar egyszer sem találta el a Roma kapuját.

Az ukránok edzője, Paulo Fonseca elégedett volt a játékosai teljesítményével, szerinte a kiállítás ellenére is jól állták a sarat, többet birtokolták a labdát, és uralták a meccset. „De a futball már csak ilyen" – mondta ki az örök igazságot.

A Juventus mellett tehát a Roma is ott lesz a negyeddöntőben, legutóbb a 2006/2007-es szezonban fordult elő, hogy két olasz csapat is ilyen messzire jutott a BL-ben.

Szerdán még két BL-nyolcaddöntőt rendeznek. 18 órától a Besiktas a Bayern Münchennel, 20.45 órától a Barcelona a Chelsea-vel játszik.