Megszületett a FIFA-botrány első ítélete az Egyesült Államokban

Hector Trujillo, FIFA
Former Guatamalan judge Hector Trujillo leaves afer he was sentenced on October 25, 2017 at Brooklyn Federal Court in New York City. A 63-year-old former Guatemalan football official was handed an eight-month jail term on October 25, 2017 , the first person sentenced by a US judge over a massive corruption scandal that rocked world soccer two years ago. The US investigation, first unveiled in May 2015, has seen federal prosecutors in New York indict around 40 football and sports marketing executives with allegedly receiving tens of millions of bribes and kickbacks. / AFP PHOTO / DON EMMERT
Vágólapra másolva!
Hector Trujillo, a Guatemalai Labdarúgó Szövetség korábbi főtitkára az első, akit az Egyesült Államokban elítéltek a nemzetközi szövetség (FIFA) 2015 májusában kirobbant botránya után.

A 63 éves Trujillóra - aki júniusban bűnösnek vallotta magát csalás és összeesküvés vádjában -

a brooklyni szövetségi bíróság nyolc hónap börtönt szabott ki.

A korábbi sportvezető közel 200 ezer dolláros vesztegetést fogadott el egy cégtől, amely a marketingjogokat akarta megszerezni.

Az ügyészek több mint hároméves börtönbüntetés és 415 ezer dolláros jóvátétel kiszabását kérték, az ügyvédek a börtönbüntetést szerették volna elkerülni.

Egy előzetes megállapodás szerint Trujillo nem fellebbez, és azt is elfogadta, hogy 175 ezer dolláros jóvátételt fizet.

Hector Trujillo júniusban bűnösnek vallotta magát csalás és összeesküvés vádjában Forrás: AFP/Don Emmert

A guatemalai férfit 2015 decemberében tartóztatták le a floridai Port Canaveralban, ahol egy Disney-körutazáson vett részt a családjával. Később hangsúlyozta, hogy hazája törvényeit nem sértette meg, "csak" a FIFA szabályait.

- írta az ügyész.

A védőügyvédek kijelentették, hogy az ügyészség eljárása véget vetett Trujillo sikeres és kiemelkedő jogászkarrierjének, hiszen a letartóztatása miatt le kellett mondania a guatemalai alkotmánybíróságban betöltött posztjáról.

A FIFA-botrány nyomozása során több mint negyven személyt és marketingügynökségeket gyanúsítottak meg az Egyesült Államokban.