Csányi Sándor bekerült a FIFA tanácsába

U19 European championship - Draw soccer U19 U19 European championship SQUARE FORMAT
The head of UEFA's department for Youth and Amateur soccer Sandor Csanyi pictured during the official draw for the U19 European soccer championship in Stuttgart, Germany, 12 April 2016. Photo: Marijan Murat/dpa
Vágólapra másolva!
Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökét beválasztották a nemzetközi szövetség (FIFA) tanácsába az európai szövetség (UEFA) Helsinkiben zajló kongresszusán.

A magyar sportvezető mellett Kosztakisz Kucokumnisz ciprusi futballelnököt és Dejan Savicevicet, a montenegrói szövetség vezetőjét négy évre, míg Reinhard Grindelt, a német szövetség elnökét két évre delegálta az UEFA a tanácsba, amelynek így jelenleg hét európai tagja van.

Csányi Sándor mostantól a FIFA tanácsának tagja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marijan Murat

A FIFA vezérkarának Szepesi György 1994-es visszavonulása óta nem volt magyar tagja.

"A magam részéről mindig is kiemelt hangsúlyt fektettem a nem professzionális labdarúgás, vagyis az úgynevezett Grassrooots-programok támogatására, a női- és az utánpótlásfutball erősítésére, a futsal népszerűsítésére. Bízom benne, hogy a FIFA-tanácsban betöltött tagság segíteni fog abban, hogy mind szakmailag, mind pénzügyileg még nagyobb támogatást kapjanak ezek a területek" - nyilatkozott az MLSZ elnöke a szövetség honlapján.

A 64 éves Csányi, aki az UEFA végrehajtó bizottságának is tagja, hozzátette, a magyar futball érdekeit is szeretné szolgálni a nemzetközi szervezetnél.

"A megfelelő befektetések hosszú távon meg tudják alapozni a futball fejlődését és jövőjét, beleértve természetesen a magyar futball szolgálatát is. Fontos, hogy ezekkel a lépésekkel még szélesebbre nőjön a futballcsalád, egyre több támogatóhoz és nézőhöz jussunk el. Emellett nemzetközi szinten is képviselni szeretném a magyar labdarúgásban már megvalósított törekvéseinket, amelyek a fiatal játékosok szerepeltetését, előtérbe helyezését célozzák, akár a külföldi játékosok háttérbe szorításával" - mondta Csányi Sándor, aki Fischer Mór, Barcs Sándor és Szepesi György után negyedik magyarként került be a FIFA vezérkarába.

Csányit négy évre választották be a FIFA vezető testületébe.