Már Henryt is elhomályosította a Monaco tinisztárja

Kylian Mbappé Lottin, Monaco, foci
Monaco's French forward Kylian Mbappe Lottin reacts after missing a goal opportunity during the UEFA Champions League round of 16 football match between Monaco and Manchester City at the Stade Louis II in Monaco on March 15, 2017. / AFP PHOTO / Valery HACHE
Vágólapra másolva!
Már az első mérkőzés 5-3-as végeredményekor érezni lehetett, hogy a Manchester City futballcsapata nagyon megszenved Monacóban a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Európa legjobb támadói ellen be is következett a vég, Pep Guardiola szerint azért, mert egy teljes félidőt odaajándékoztak a franciáknak. Monacóban közben egy új világsztár felemelkedésének lehettünk szemtanúi.

Már a három héttel korábbi első mérkőzésen érezni lehetett, hogy Pep Guardiola nem véletlenül panaszkodott arra, csapata, a Manchester City a legnehezebb ellenfelet kapta a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

„Leonardo Jardim együttesének erőssége, hogy csupa támadó szellemű játékossal van tele. Az a csapat, ahol Radamel Falcaót Thomas Lemar, Bernardo Silva, Valere Germain és Kylian Mbappe támogatja, szinte ellenőrizhetetlenné teszi a kontrákat" – nyilatkozta a párharc előtt, és az első mérkőzés 5-3-as eredménye megmutatta, miért rettegi egész Európa a franciák támadósorát.

Nehéz futballozni Mbappé és társai ellen Forrás: AFP/Pascal Guyot

A félidők közti különbség döntött

A kétgólos előny azonban előzetesen is kevésnek tűnt, főleg úgy, hogy Mbappe és Fabinho révén már 29 perc után ledolgozta hátrányát a Monaco, és továbbjutásra állt. Phil Neville, a Manchester United egykori válogatott védője a BBC-n azt mondta, a továbbjutás ezen a gyenge első félidőn ment el.

és amikor Leroy Sane szépítő góljával sikerült visszajönni a mérkőzésbe, akkor Pep Guardiola is úgy gondolhatta, innen már képesek lesznek irányítani a mérkőzést. De nem" – nyilatkozta. Hozzátéve, a nyáron alaposan meg kellene erősíteni a védelmet, mert zsinórban három csalódást keltő év sok lenne a tulajdonosnak és a szurkolóknak is.

"Alaphelyzetben végig magas szinten tudunk játszani, de itt képtelenek voltunk erre. A csapatomnak nincsen sok tapasztalata, tanulni fogunk ebből. A második félidőben megvoltak az esélyeink, de nem tudtuk kihasználni őket, ezért estünk ki" – nyilatkozta Guardiola a mérkőzés után.

Hozzátette, minden menedzser hibázik, de nem érzi úgy, hogy taktikailag bármit is elrontott volna.

"Az első és a második félidő közötti különbség döntött. A szünet után megpróbáltuk megnyerni a játékot, megpróbáltunk futballozni, de hiába játszottunk szenzációsan, ha az elsőben elfelejtettük megtenni ugyanezt. Mintha pályán sem lettünk volna."

Ide nekünk a Leicestert!

A Monaco drukkerei minden bizonnyal azért szorítanak, hogy a sors a Leicester Cityt sodorja az útjukba a negyeddöntős pénteki sorsolását. A hercegség csapata ugyanis nagyszerű érzékkel bánik a Premier League nagyágyúival:

két éve a BL nyolcaddöntőjében az Arsenalt búcsúztatta, idén a csoportkörben oda-vissza verte a Tottenhamet, most pedig a Manchester City ellen jutott tovább.

"Valóban, az angol csapatok ellen nagyon jó eredményeket érünk el, hiszen három erős riválist is le tudtunk győzni az utóbbi években. A Manchester City elleni győzelem és továbbjutás pályafutásom legszebb pillanata, de remélem, hogy nem az utolsó. A City ellen nehéz futballozni, de szerénytelenség nélkül mondhatom, miénk a világ legjobb támadósora. Azt mondtam a játékosaimnak, még ha Falcao nem is játszhat, három gólt szerezve továbbjuthatunk. És ők elhitték nekem, megcsinálták. Nagyon boldogok vagyunk" – lelkendezett Leonardo Jardim, a Monaco edzője.

Leonardo Jardim, a Monaco edzője Forrás: AFP/Pascal Guyot

A szakember elmondta, az első mérkőzésen igazságtalannak tartotta az 5-3-as vereséget, mert sokkal jobban futballozott a csapata. „Az első félidőben nagyszerű védelmi vonalat húztunk, de a szünet után sokkal nehezebb volt taktikailag alkalmazkodni az ellenfél játékához. Azt tudtam, hogy a csatárainkat nem szabad lecserélni, mert ha visszaállunk teljesen, és a labdát a Citynél hagyjuk, akkor meghalunk. Kedden egy újságíró megkérdezte, félek-e a mérkőzéstől. Félelem?

– tette hozzá.

A szemünk előtt nőtt fel Henry utódja

Miközben a világ csodálja a Monaco szédületes formáját és támadó taktikáját, addig szerényen megbújik a csapatban egy fiatal zseni, Kylian Mbappé Lottin, akiből hamarosan a világ legjobb csatára lehet.

A 18 éves játékos mindkét City elleni mérkőzésen gólt szerzett (sőt, szerdán 1-0-nál szerzett még egyet, de azt les miatt érvénytelenítették), formájára jellemző, hogy

a legutóbbi 11 tétmérkőzésen 11 találatnál jár.

Kylian Mbappé berobbant az európai futballba Forrás: AFP/Valery Hache

– lelkendezett a közelmúltban Arsène Wenger, az Arsenal edzője.

Az Opta statisztikája szerint Mbappé az elmúlt 30 francia bajnoki szezon legfiatalabb játékosa, aki egy évadon belül tíz találatig jutott – megelőzve a már említett Thierry Henryt, aki 19 évesen és 2 hónaposan ért el ennyi gólt. De nem volt még a Ligue 1-ben olyan fiatal játékos sem előtte, aki ilyen fiatalon mesterhármast ért volna el: Mbappé február 11-én a Metz elleni 5-0-s siker alkalmával talált be háromszor.

De 2003–2004 óta ő a legfiatalabb, aki a BL egyenes kieséses szakaszában két gólt szerzett.

A francia sajtó szerint világszenzáció lenne, ha Didier Deschamps szövetségi kapitány a csütörtöki névsorolvasásnál kihagyná a válogatott Luxemburg (március 25.) és Spanyolország (március 28.) elleni meccsekre készülő keretéből.

1. félidő
45
29Benjamin Mendy
29Fabinho
29Fabinho
12Bacary Sagna
11Bacary Sagna
8Bernardo Silva
8Kylian Mbappe
8Kylian Mbappe
1
2. félidő
93
92Thomas Lemar
90Valere Germain
90Thomas Lemar
90Valere Germain
89Valere Germain
84Gael Clichy
84Gael Clichy
81Kylian Mbappe
80Kylian Mbappe
77Tiemoue Bakayoko
77Thomas Lemar
77Tiemoue Bakayoko
75Raheem Sterling
74Raheem Sterling
71Leroy Sane
71Raheem Sterling
71Leroy Sane
70Andrea Raggi
70Andrea Raggi
59Tiemoue Bakayoko
59Tiemoue Bakayoko
58Kevin De Bruyne
58Kevin De Bruyne
46
Összeállítások
Monaco4-4-2
Manchester City4-1-4-1
Football Pálya
25
Kamil
Glik
26
Gabriel
Boschilia
11
Guido
Carrillo
1
Danijel
Subasic
19
Djibril
Sidibe
24
Andrea
Raggi
5
23
Benjamin
Mendy
10
Bernardo
Silva
2
14
Tiemoue
Bakayoko
33
Gabriel
Jesus
13
Wilfredo
Caballero
3
Bacary
Sagna
24
John
Stones
11
Aleksandar
Kolarov
22
Gael
Clichy
25
7
Raheem
Sterling
17
Kevin
De Bruyne
21
David
Silva
19
Leroy
Sane

Monaco

Kezdők
25Kamil Glik
26Gabriel Boschilia
11Guido Carrillo
1Danijel Subasic
19Djibril Sidibe
24Andrea Raggi
70
70
5Jemerson
23Benjamin Mendy
29
10Bernardo Silva
8
2Fabinho
29
29
14Tiemoue Bakayoko
77
77
59
59
27Thomas Lemar
92
90
77
18Valere Germain
90
90
89
29Kylian Mbappe
81
80
8
8
16Morgan De Sanctis
6Jorge de Oliveira
7Nabil Dirar
8Joao Moutinho
33Irvin Cardona
34Abdou Diallo
38Almamy Toure
Cserék

Manchester City

Kezdők
33Gabriel Jesus
13Wilfredo Caballero
3Bacary Sagna
12
11
24John Stones
11Aleksandar Kolarov
22Gael Clichy
84
84
25Fernandinho
7Raheem Sterling
75
74
71
17Kevin De Bruyne
58
58
21David Silva
19Leroy Sane
71
71
10Sergio Aguero
1Claudio Bravo
5Pablo Zabaleta
15Jesus Navas
18Fabian Delph
30Nicolas Otamendi
42Yaya Toure
72Kelechi Iheanacho
Cserék