Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Hazai győzelemmel indította a 2017-es évet a Ferencváros labdarúgócsapata, Thomas Doll együttese a téli átalakulást követően 2-1-re legyőzte a Budapest Honvédot a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, így előnyből várhatja a forduló rangadójának visszavágóját.

Magyar Kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés
Ferencváros-Budapest Honvéd 2-1 (1-0)
Bp., Groupama Aréna, 6817 néző. Jv.: Iványi Z.
FTC: Dibusz - Botka, Koch, Leandro, Sternberg - Gera, Dilaver, Kleinheisler (Hajnal 80.) - Moutari (Radó 84.), Böde, Djuricin (Lovrencsics 90.). Kispad: Holczer, Hüsing, Bognár, Varga. Vezetőedző: Thomas Doll.
Bp. Honvéd: Gróf - Ikenne-King, Lovric, Kamber Laczkó (Baráth 52.) - Hidi, Nagy G., Gazdag (Vasiljevic 80.), Holender (Kabangu 57.) - Eppel, Lanzafame. Kispad: Horváth A., Bobál B., Koszta, Zsótér. Vezetőedző: Marco Rossi.
Gól: Moutari (33.), Leandro (52.), ill. Lanzafame (89.)

Egy nap eltéréssel kerek két hónapot kellett várni, hogy a Ferencváros december 10. után ismét tétmérkőzésen lépjen pályára a Groupama Arénában, 2017 első összecsapásán a Budapest Honvéd volt

a téli átigazolási szezonban jelentősen átalakult zöld-fehérek

vendége.

Bár a szurkolók kiéheztetése ellenére közel sem telt meg a Fradi stadionja, a hangulatra azért nem lehetett panasz, hiszen Kispestről is szép számban érkeztek vendégszurkolók, akik ha mennyiségben nem is, hangerőben egyértelműen felvették a versenyt a hazai drukkerekkel.

63 nap szünet után ismét tétmeccsnek adott otthont a Groupama Aréna Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ez nem az őszi Fradi

A Ferencváros az NB I tabellájának negyedik helyén fejezte be a magyar bajnokság őszi felvonását, négy ponttal lemaradva az élbolytól. A klub vezetése nem volt elégedett a címvédő teljesítményével, így a keret harmadát kicserélte. Hét játékos távozott (köztük két kulcsember, Cristian Ramírez és Nagy Dominik), míg nyolc új igazolás érkezett, akik közül a legnagyobb név a magyar válogatott Kleinheisler László, a szombat esti mérkőzés szempontjából a legérdekesebb pedig Botka Endre, aki pont Kispestről érkezett a Fradihoz.

Meg is találta őt néhányszor a piros-fekete tábor.

A remek őszi hajrával az NB I második helyéig felkapaszkodó Honvédnál nem történt nagy átalakulás a télen, a keret három új játékosa közül egyedül a Paksról kölcsönbe érkező Laczkó Zsolt kapott lehetőséget a kezdőben Marco Rossi vezetőedzőtől.

Thomas Doll az őszihez képest egy új Ferencvárost szeretett volna látni a pályán, ezt egyértelműen jelezte azzal, hogy

kezdőcsapatában öt új igazolás kapott helyet.

A védelemben Botka Endre, Julian Koch és Janek Sternberg, a középpályán Kleinheisler László, a támadósor jobb oldalán pedig az orosz Anzsi Mahacskalától igazolt Amadou Moutari.

A két csapat a 2016-2017-es szezonban mér kétszer találkozott egymással, mindkét találkozót egy góllal nyerte meg a Ferencváros (0-1 és 3-2), így a közelmúlt eredményei és a hazai pálya a Fradi, az összeszokottság viszont a Honvéd mellett szólt a kupacsata első felvonásán.

Laczkó Zsolt (86) a mérkőzés negatív főszereplője lett Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A találkozó lüktető tempóban indult, nyoma sem volt tapogatózó futballnak. Az 5. percben Böde Dániel cselezte ki a kispesti kapust, de kisodródva csak az oldalhálót találta el. A 7. percben Hidi Patrik egy fantasztikus csavarással vette célba a hosszú felső sarkot, Dibusz Dénes a levegőben úszva, ujjheggyel tolta szögletre a labdát.

Tiszta gólhelyzetekben nem mutatkozott meg, de összességében a Ferencváros uralta az első félidőt. Thomas Doll sokat idegeskedett az oldalvonalnál, de inkább a 75 százalékban vadonatúj védelem bizonytalanságaival akadt problémája a német mesternek, mintsem a középpályával, ahol jól működött a válogatottban már összeszokott Gera, Kleinheisler páros, vagy a támadókkal. A Honvéd inkább a széleken tudott a hazai védelem mögé kerülni, Davide Lanzafame ezen az estén is megmutatta párszor, hogy ő az NB I egyik legtechnikásabb játékosa.

Fél óra elteltével mégsem az olasz támadó, hanem a Fradi egyik újonca, Amadou Moutari ünnepelhetett, aki Laczkó Zsolt megingását kihasználva labdát szerzett és gólra is váltotta ziccerét a 33. percben (1-0). A 23 éves szélső a megindulása előtt kézzel tolta maga elé a labdát, de Iványi játékvezető ezt nem látta, így megadta a találatot.

Már most látszik: Moutari komoly erősítést jelenthet a Ferencvárosnak Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Nem kellett tehát sokat várni a 21-szeres nigeri válogatott első ferencvárosi góljára,

a villámgyors, bal lábas szélső gyorsaságából még sokat profitálhat tavasszal a Doll-csapat.


Izgalmasan zárult az első játékrész: az utolsó két percben a Honvéd és a Ferencváros is eltalálta a felső lécet, az egyik oldalon Lanzafame egyenlíthetett volna, míg a túloldalon Moutari járt közel a duplázáshoz.

Nem dőlt el minden

A második félidőt intenzív letámadással indította a Ferencváros, és ez láthatóan nem ízlett a Honvédnak. Az első gólnál is hibázó Laczkó Zsolt sárga lapot kapott Böde lerántásáért, a szabadrúgásból szöglet, a szögletből pedig gól lett,

Leandro bólintott közelről Gróf kapujába az 52. percben.

Marco Rossi érthetően elégedetlen volt Laczkó teljesítményével a kispesti védelem bal oldalán, így 2-0 után azonnal cserére szánta el magát, Baráth Botond ugrott be a friss szerzemény helyére.

Kleinheisler László jól megértette magát Gerával, győztes mérkőzésen debütált új klubjában Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A második gól után a pályán és a lelátón is egyre feszültebb lett a hangulat, repkedtek a sárga lapok, a Honvéd azonban percről percre bizonytalanabbá vált, a Ferencváros főként Marco Djuricin révén sorra alakította ki a gólszerzési lehetőségeket, de az eredmény nem változott.

A Honvéd nem adta fel a párharc szempontjából létfontosságú idegenbeli gól megszerzésének reményét, de csak későn találta meg az ellenszert a saját térfelén jól záró, a labdaszerzésekből gyors ellentámadásokat vezető Fradival szemben:

a 89. percben egy szöglet után Davide Lanzafame talált közelről a kapuba, és tartotta életben a Kispest továbbjutási reményeit.

Összességében megérdemelten nyert 2-1-re a Ferencváros, de az utolsó előtti percben szerzett szépítő gólnak köszönhetően a Honvéd is bizakodva várhatja a hazai visszavágót. Dicséret illeti a kispesti szurkolókat is, akik kétgólos hátrányban is szünet nélkül éltették csapatukat, illetve a lefújás utáni percekben sem hagyták abba az éneklést.

A Honvéd nyitva hagyta a továbbjutás kérdését Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az már most látszott, hogy Thomas Doll átalakuló csapata sokat javulhat tavasszal, főleg akkor, ha a védelmet is sikerül összehangolni. Kleinheisler László egyértelműen stabilitást és erőt adhat a középpályának, míg Moutari az első meccsen mutatott teljesítménye alapján

a szezon egyik nagy igazolása lehet.

Statisztika

A Ferencváros április óta sorozatban negyedszer győzte le minimális különbséggel a Budapest Honvédot, háromszor az NB I-ben, egyszer pedig a Magyar Kupában. Az egymás elleni eredmények időrendi sorrendben: 2-1 (o), 1-0 (i), 3-2 (o), 2-1 (o).

A Magyar Kupa nyolcaddöntőjének többi mérkőzésén:
Zalaegerszegi TE (NB II)–Újpest 1–4
Dorogi FC (NB II)–Vasas 1–2
Csákvár (NB II)–Soproni VSE (NB II) 2–1
Érdi VSE (NB III)–Budafoki MTE (NB III) 2–1
Mezőkövesd–Gyirmót FC Győr 0–0

Mindent egy helyen az Eb-ről