Ilyen idős játékosa nem volt még az Afrika-kupának

Esszám el-Hadari, foci, egyiptomi foci
Egypt's goalkeeper Essam El-Hadary takes part in a training session in Port-Gentil on January 15, 2017, during the 2017 Africa Cup of Nations football tournament in Gabon. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
Két nappal a 44. születésnapja után Afrika-kupa mérkőzésen védett, és gólt sem kapott Esszám el-Hadari, az egyiptomi futballválogatott legendás kapusa. Pedig a Wadi Degla veteránja csupán harmadik számú kapusként került be a keretbe.

Gól nélküli döntetlennel zárult Mali és Egyiptom mérkőzése a Gabonban zajló Afrika-kupa D csoportjának 1. fordulójában, de a keddi mérkőzésen azért akadt érdekesség.

Az arab együttes korábban hétszer (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010) is az első helyen végzett, de az utóbbi hét év három, Afrika-kupájára ki sem jutott.

Tavaly azonban ismét magára talált, az egykori Valencia- és Inter-edző, Héctor Cúper irányításával Nigériát maga mögé utasítva kiharcolta a részvételt. Az első mérkőzés előtt csak a kapuskérdés okozott némi izgalmat, Serif Ekrami (al-Ahly) ugyanis kisebb sérülése miatt nem vállalta a játékot.

Esszám el-Hadari történelmet írt Forrás: AFP/Justin Tallis

A mérkőzést így a Zamalekben védő Ahmed el-Sennavi kezdte, de a 25. percben vállsérülés miatt le kellett cserélni. Így került pályára a harmadik számú kapus, a 148. válogatottságát ünneplő Esszám el-Hadari, aki január 15-én ünnepelte 44. születésnapját.

A nyolcszoros egyiptomi bajnok korábban négyszer nyert Afrika-kupát, 2006-ban, 2008-ban és 2010-ben pedig a torna legjobb kapusának választották.

A 0-0-s végeredmény azt jelenti, hogy Egyiptom immáron 20. Afrika-kupa-mérkőzésén maradt veretlen (15 győzelem, 5 döntetlen), ez a legjobb sorozat a torna történetében.