Vágólapra másolva!
Dárdai Pál legendája tovább íródik Berlinben. A 40 éves magyar vezetőedző idén eljutott a Herthával a Német Kupa elődöntőjébe, a bajnokságban hetekig a harmadik helyen állt a csapat. Bár a Hertha a hajrára elfáradt, de így is hihetetlen szezont produkál, biztos, hogy ott lesz a nemzetközi kupában. A szurkolók annak ellenére odáig vannak Dárdaiért, hogy a Hertha legutóbbi hét meccséből hatot elveszített. Az Olimpiai Stadion környékén még mindig menő Dárdai-mezben meccsre járni, a drukkerek pedig egymást túllicitálva zengenek ódákat a magyar trénerről. 

„Dárdai a legjobb ember a Hertha életében. Nagyszerű fickó, nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy ilyen embert sodort a klubhoz a sors” – teszi a szívére a kezét a szombati Hertha–Darmstadt meccs előtt a 30 év körüli André, amikor a helyszínen arról kérdezzük, mit jelent a Hertha számára Dárdai Pál. Aztán kérdés nélkül is folytatja a magyar edző méltatását. „Az egész életét a csapatnak szentelte, és ezt értékelni kell.

Szerinte az sem számít, hogy most rossz szériában van a csapat. Dárdaira legalábbis nem neheztelnek emiatt. „Jól tudjuk, milyen nehéz sok ideig egy Bundesliga-csapat kispadján maradni, neki azt is elnézzük, hogy mostanság képtelen nyerni a csapat. Már hogyne néznénk el, ha most is kupaindulást érő helyen állunk?”

Gyűlik a tömeg Fotó: Polyak Attila - Origo

Dárdaiban a jelek szerint szinte vakon bíznak a berlini drukkerek, az sem számít, hogy a legutóbbi hét meccséből hatszor elbukott a Hertha. A 40 éves magyar tréner egy német lapnak azt mondta ugyan, hogy ha ötször-hatszor kikap a csapat, akkor magától elköszön, de ha a teljes szezont nézzük, a mostani hullámvölgy legalább rávilágít arra, mit kellene esetleg másképp csinálni jövőre.

No nem azért, hogy legközelebb bronzérmes és BL-induló lehessen a Hertha – hiszen ez irreális elvárás lenne –, hanem hogy újra simán elkerülje a kiesést. A mostani idényben ugyanis ez volt a cél, ezt pedig bőven túlteljesítette a csapat.

Varázslónak tartják

Gyakorlatilag minden megkérdezett Hertha-szurkoló úgy beszél róla, mint egy varázslóról – pedig Dárdai többször elmondta már: nem akarja, hogy annak tartsák. Azt mondják, látják, hogy mit szeretne a csapattal elérni, és amit eltervez, azt végre is tudja hajtani.

Már most legenda Fotó: Polyak Attila - Origo

André szurkolótársa, Sönke szerint Dárdai a legautentikusabb ember, aki a Hertha kispadján ülhet, és ő azt is tudja, miben rejlik a sikerek titka. „Számára csak három dolog létezik: a munka, a munka és a munka.

a fáradtság jelei láthatók a focistákon. Nem sok a tapasztalt játékos, az átlagéletkor nagyon alacsony, így ezt a hullámvölgyet akár előre bele is lehetett kalkulálni.”

Ilyen volt a hangulat a meccs előtt és közben:

Andreas, az Olimpiai Stadion mellett dolgozó csapos úgy véli, Dárdai teljes fordulatot hozott a klub életében. „A tavalyi év katasztrofálisan indult, aztán ő mégis ki tudta hozni a csapatból a maximumot. A fejekben mindent megváltoztatott, és ettől lett nyerő mentalitású a Hertha. Én meg merem kockáztatni, hogy három-négy éven belül tényleg ott lesz a BL-főtáblán a csapat, nem is bánom, hogy idén ez nem jött össze, túl korai lett volna” – mondta két Currywurst megforgatása közben.

A Hertháért szorítók egyetértenek abban, hogy Dárdai

már játékosként letette az alapjait annak, hogy jó edző lehessen.

„Ha fellökték, felpattant, és ment tovább, végigzakatolta a meccseket. Hihetetlenül jól védekezett, roppant kemény srác volt a pályán. Soha nem állt meg, igazi szívember volt, és ezt edzőként is abszolút látni lehet rajta.

– ezt már egy Hertha-címerekkel telepakolt fanatikus mondja, aki ezzel együtt úgy véli, az edzők végzete Dárdait is elérheti majd, akár már jövőre.

Még sokára kezdődik a meccs, pihenni is lehet a stadion mellett Fotó: Polyak Attila - Origo

„Sajnos, ha nem megy egy csapatnak, akkor mindig az edzőt veszik elő, és ennek egyszer ő is áldozatul fog esni. A vezetők egyszerűen nem tűrik, ha zsinórban kikap a csapat, bármi legyen is az oka. Persze, a mostani rossz szériának a tabellán elfoglalt helyezés miatt nincsen különösebb jelentősége.”

Ahogy közeledünk a berlini stadion felé, nézzük, hogy kin milyen feliratú mez van, és

nem kell sokáig várni arra, hogy feltűnjön egy Dárdai-trikós drukker.

Az első egy lány – kíváncsiak vagyunk, vajon miért épp ezt viseli, hiszen Dárdai már nem játszik, a fanshopban sem árulnak ilyen mezt. „Egyszerű az oka.

Játékosként nagy kedvencem volt, nagyon tetszett a küzdőszelleme, és az, hogy mindvégig hűséges maradt a Herthához. Egyenes, magabiztos embernek gondolom, és számomra egyszerűen jó érzés, hogy ő ül a kispadunkon.”

A nőknek is tetszik Dárdai Fotó: Polyak Attila - Origo

Fél három körül részeg embert nem látni a stadionnál,

pedig hatvanezren sietnek a bajnokira. Van azonban egy fiatalokból álló csapat, amely jó pár sört már biztos, hogy legurított. Ennek megfelelően egymást túllicitálva dicsérik Dárdait arra a kérdésünkre, hogy milyen edzőnek tartják. „1892 óta nem volt olyan jó edzője a Herthának, mint ő” – mondta egyikük, a klub alapítási évére utalva. „Ő egy igazi hős Berlinben, és mivel Németország fővárosáról beszélünk, mondhatjuk, hogy Dárdai az ország legnagyszerűbb embere” – magyarázza vigyorogva egy másik fanatikus.

– kiált a fényképezőgépünk optikájába egy 50 körüli nő, aki szerint ez sem egy utolsó tényező a nézőszám szempontjából.

Skóciából érkezett drukkerekkel is találkoztunk, ők Dárdait nem ismerték, csak László Csabát Fotó: Polyak Attila - Origo

„Sok nő jár a meccsekre, egyre több, odavagyunk a fiatal Hertha-focistákért, de nekem személy szerint Dárdai tetszik a legjobban. Sok nő tényleg a jóképű játékosok és az edző miatt jár ki a stadionba, ebben biztos vagyok.”

Otthonról is jönnek Dárdai kedvéért

Amióta Dárdai a BVSC-től Berlinbe igazolt 1997-ben, kevés Hertha-meccset rendeztek magyar szurkolók nélkül. Most is összefutunk egy nyolcfős mosonmagyaróvári társasággal, ők mikrobusszal vették célba a Hertha utolsó bajnokiját.

A berlini B-közép Fotó: Polyak Attila - Origo

„Így legalább meg tudtunk állni Szlovákiában és Csehországban is, a két nagy sörnagyhatalomnál” – magyarázza a sofőr, Miki bá, pedig ő az egyetlen, aki egy korty alkoholt sem ivott.

„Látja, ide kell jönnünk, hogy magyar sikert ünnepelhessünk, és itt sem egy magyar focistát nézünk majd, hanem egy kiváló edzőt.

– kivétel talán a Bernd Storck által kiszúrt Kleinheisler László” – szomorog egy sort a sofőr, majd rátér a szombati meccsre.

Csak a meccs miatt jöttek Magyarországról Fotó: Polyak Attila - Origo

„Van egy tervünk. Szándékosan a játékoskijáró mellé vettünk jegyet, és amikor feltűnik majd Dárdai, teli torokból ordítani fogjuk a nevét. De

tudniillik többen Darnózseliből érkeztünk.”

A meccs rosszul alakul berlini szempontból, 1-0-s vezetés után 2-1-re kikap a Hertha, látszik is Dárdain, megviseli, hogy a csapata képtelen volt megtartani az előnyét.

1-0-s vezetésről 2-1-re kikapott Dárdai csapata Fotó: Polyak Attila - Origo

Visszatérünk Andreashoz, az életművész csaposhoz, hogy értékelje a történteket. „Ez a meccs sajnos egy katasztrófa volt. De nem számít, nemsokára vége a szezonnak, végre pihenhetnek a játékosok. Remélem, Dárdai most hazamegy, alszik egy nagyot, a bajnokság végeztével pedig két hétre a focit is elfelejti, hogy az új szezonnak újult erővel veselkedhessen neki. Én már nagyon várom, hogy mit főz ki jövőre, biztos vagyok benne, hogy a Hertha-drukkerek sok pozitív meglepetésre készülhetnek.”