A Felcsút nyerhet az MTK költözésével

Zsótér Donát, Puskás Akadémia, foci
Dunaújváros, 2016. április 20. A felcsúti Zsótér Donát (k) ünnepli gólját csapattársaival a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójában játszott MTK Budapest - Puskás Akadémia mérkőzésen Dunaújvárosban 2016. április 20-án. MTK-Puskás Akadémia 0-1. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az MLSZ engedélyezte az MTK-nak, hogy ne a Vasas otthonában, a Fáy utcában rendezze meg az utolsó mérkőzését, pedig egész idényben ez a létesítmény volt a csapat hazai pályája az épülő saját stadionja helyett. Az MTK-Vasas így Dunaújvárosban lesz, ez pedig nagyon nem mindegy a kiesés elől menekülő Vasasnak és a hasonló helyzetben levő Felcsútnak. Úgy alakult, hogy a Felcsút járhat jól a rendkívüli körülményekre hivatkozó döntéssel.

Új stadionjának építése miatt az MTK a Vasas Fáy utcai stadionját nevezte meg hazai pályaként a mostani szezonra. Az utolsó forduló előtt azonban kérelmezte az MLSZ versenybizottságától, hogy ne az ellenfél otthonában kelljen játszania. Az ellenfél ugyanis szombaton éppen a Vasas lesz. A meccs mindkét csapat számára fontos, az MTK a nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyre hajt, a Vasasnak a biztos bennmaradáshoz győznie kellene.

Nem a Fáy utcában lesz a meccs Forrás: Vasasfc.hu


Az MTK a szezonban a hazai mérkőzései elsöprő többségét a Fáy utcában rendezte – például a Vasas ellenit is decemberben, és akkor nem zavarta a klubot a furcsa helyzet. A Vasas tiltakozott is amiatt, hogy most viszont máshol lenne a mérkőzés.

Az MLSZ azonban engedélyezte a helyszínváltoztatást

– derül ki a Vasas honlapján közzétett határozatból. Mindennek a Puskás Akadémia FC számára lehet még jelentősége: ha Felcsúton megveri a Honvédot, a Vasas pedig nem nyer az MTK ellen (ami Dunaújvárosban nyilván esélyesebb, mint a Vasas saját stadionjában), a PAFC bennmarad az NB I-ben.

A szövetség honlapján még kedden is úgy szerepelt a meccs, hogy a Fáy utcai Illovszky Rudolf Stadionban lesz Forrás: Origo


"A Versenybizottság azért adott helyt a kérelemnek, mert elfogadta azt az érvelést, hogy a

versenysemlegesség szempontjából rendkívüli kényszerkörülménynek számít,

hogy az MTK-nak pályaválasztóként ellenfele otthonában kellene lejátszania utolsó hazai mérkőzését. Gondoljunk csak bele a döntés fordítottjába: versenysemleges megoldás lenne-e megengedni, hogy a sorsolás szerinti vendégcsapat hazai környezetben játszhassa a mérkőzését" – magyarázta az Origo kérdésére Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. Árnyalja ugyanakkor a bizottság álláspontját, hogy a versenyszabályzat (28. paragrafus, 2. bekezdés) a rendkívüli kényszerkörülményt a

példával illusztrálja.

Nincs mindig rendkívüli helyzet

A történtek érdekessége, hogy az idényben egyszer már előfordult, hogy az MTK hasonló kérelmet nyújtott be, és a szövetség akkor nemet mondott – azért, mert a debreceniek nem mentek bele, hogy Dunaújvárosban legyen a mérkőzés. De az teljesen más eset volt. "Egyrészt akkor az MTK olyan pontra hivatkozott a versenyszabályzatban, amelyhez kellett volna az ellenfél egyetértése is. Másrészt a Debrecen a hozzájárulása megtagadásával

A mostani esetben az MTK kérése ezért volt méltányolható. Bár egy módosítás sosem kívánatos, de kijelenthető, hogy a versenybizottság a szabályok szerint és méltányosan járt el ebben az esetben." – mondta az Origónak Sipos Jenő.

Puskás-Honvéd: csak a helyszínen

Nem szerepel a televíziós programban a forduló legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzése, a Puskás Akadémia-Honvéd, helyette a már bajnok FTC és a Haladás mérkőzése kerül képernyőre. Megkérdeztük az MTVA sajtóosztályát, miért döntöttek így. "A záró forduló most hétvégén lesz, és a jelenleg érvényes szabályok alapján a téttel bíró mérkőzéseket az MLSZ-nek egy időben kell megrendeznie az utolsó fordulóban. A záró forduló hat mérkőzéséből öt még komoly téttel bír (a kiesők és a nemzetközi kupaindulók mellett az ezüst és bronzérem sorsa is itt dől el)" - olvasható az MTVA válaszában. A miértre nem érkezett válasz.

Az MTK jelenleg a 4. helyen áll, de szoros az élmezőny, a 2. és az 5. helyezett között két pont a különbség, így az Európa Liga-résztvevők kiléte csak az utolsó körben dől el. A Vasas egy ponttal előzi meg a már kiesőhelyen álló Puskás Akadémiát, és ha legyőzi az MTK-t, biztosan bennmarad, a felcsútiak pedig kiesésnek.