A Svájc-szakértőnk szerint sebezhető ez a csapat

Vanczák Vilmos
Chisinau, 2011. szeptember 6. VANCZÁK Vilmos magyar hátvéd örül, miután gólt rúgott a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek E csoportjában játszott Moldova-Magyarország mérkőzésen a Zimbru Stadionban, a moldovai fővárosban, Chisinauban. (MTI/EPA/Dumitru Doru)
Vágólapra másolva!
Vanczák Vilmos egy éve a svájci Sion légiósaként arra készülhetett, hogy a magyar válogatottal kiharcolja az Eb-részvételt, most pedig a Puskás Akadémiával próbál feljutni az NB I-be – úgy, hogy nemrég épült fel súlyos betegségéből. Az Eb-t Bernd Storck fiatalítási törekvései miatt végül kihagyta, és azért is csalódott, hogy nem kap búcsúmeccset, holott csak tíz olyan játékos van, aki nála többször szerepelt a magyar válogatottban. Arról is beszélt, hogy mire kell figyelni pénteken Svájc ellen.

Vanczák Vilmos két Eb-selejtezőn is játszott, úgy érezte, egyre jobb formában van, Bernd Storck tavaly mégis úgy döntött, nem számít az akkor 32 éves védő szolgálataira, aki így lemaradt élete eseményéről. Akkor azt mondta, letaglózta a hír, a kapitány telefonhívásakor meg sem tudott szólalni, hiszen az Európa-bajnokság jelentette számára a legkomolyabb motivációt.

79 alkalommal volt válogatott, ezzel tizenegyedik a magyar örökranglistán. De nagyon úgy tűnik, hogy többször már nem lesz csapattag. „Jó lett volna úgy lezárni a válogatottkarrieremet, hogy az Eb-n szerepelek, hiszen a selejtezőkön ott voltam, és előtte kaptam a rossz hírt. De mára lezártam az életemnek ezt a fejezetét” – mondta az Origónak.

Négy éve gólt szerzett a Moldova elleni Eb-selejtezőn Forrás: MTI/EPA/Dumitru Doru

Arról persze szó sincs , hogy ellendrukker lett volna belőle: „Nagyon szurkoltam a srácoknak, néztem folyamatosan az Eb-t, és bennem volt ugyan, hogy de jó is lenne ott lenni, ma már tényleg nem foglalkoztat, hogy nélkülem játszott a csapat Franciaországban.”

Vanczáknak gratuláltak Svájcban a magyar csapat jó Eb-szerepléséért,

mindenki meglepődve figyelte Gera Zoltánék remeklését.

A védő ezzel együtt csodálkozik, hogy az Eb-szereplés sem segített abban, hogy komolyabb külföldi klubokba igazoljanak a magyar válogatott játékosai.

Három hónap kihagyás

Idén egy komoly betegséggel is meg kellett küzdenie. Májusban elkapott egy magas lázzal járó mandulagyulladást, és kiderült, olyan baktériumfertőzés támadta meg a szervezetét, amely akár a szívére is mehetett volna. Tíz napra kórházba került, végül egy antibiotikumkúra gyógyította meg. „Ez már a múlté, fizikálisan is rendben vagyok, az NB III-ban – a Puskás Akadémia második csapatával – már két meccset is lejátszottam.”

A védő szerint a szervezete elég erős volt ahhoz, hogy legyűrje a kórt, de így is elég sok időt vett igénybe a felépülés.

Közben csak minimálisan mozoghattam, például bicikliztem, de a futás és az edzések kimaradtak. Azt hittem, hamarabb visszatérhetek, szerencsére a felcsúti vezetők türelmesek voltak.”

Vanczák (balra) a magyar–északír meccsen Forrás: MTI/Beliczay László

Vanczákot kicsit bántja, hogy míg Király Gábort és Juhász Rolandot hivatalos meccsen búcsúztatják a válogatottól, őt nem kérdezték meg, mik a tervei. „Nem kerestek meg azzal, hogy engem is búcsúztatnának. Igaz, én még nem mondtam le hivatalosan a válogatottságot, de a kapitány jelezte, hogy nem számít rám, így ki lehet mondani, hogy nem kapok többé válogatottmeghívót.

– tette hozzá.

Nyáron sokakat meglepett azzal, hogy a másodosztályba kieső Puskás Akadémiához igazolt Svájcból. „Róluk éreztem azt, hogy szeretnének mindenáron megszerezni, a többi csapat csak érdeklődött, konkrétumok nélkül” – mondta, hozzátéve, hogy az NB II-t nem visszalépésként éli meg.

Svájcban közel 300 meccsen szerepelt, így

akár olyan életpályát is megcélozhatott volna, mint amilyen Dárdai Pálé Berlinben.

„A családommal úgy éreztük, Magyarországon szeretnénk letelepedni, ráadásul úgy terveztem, egyelőre aktív labdarúgó maradok. Edzői pozícióra lett volna lehetőségem Sionban, de még játszani szeretnék.” Ezzel nem csapta be maga mögött az ajtót, jóban van a svájciak klubelnökével, így pár év múlva akár vissza is térhet a sioni stábba.

A pótselejtezőn még kerettag volt, a norvégok elleni visszavágón ő is együtt ünnepelt a játékosokkal (jobb szélen) Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Puskás Akadémia jelenleg 8. a másodosztály tabelláján, igaz, a dobogótól csak két pont választja el. A felcsútiak rúgták és kapták a legtöbb gólt (24-24) az első 12 körben. „Elég támadó felfogású taktikával játszunk, ezáltal sok gólt szerzünk, de sebezhetőbb is a csapat. Sokat beszélünk erről, igyekszünk a stabilitást megteremteni hátul. Nemcsak a hátvédeknek, hanem az egész csapatnak javulnia kell a védekezésben.”

Ha Vanczák Vilmos is bekerül a csapatba, talán épp ő lesz az, aki stabillá teheti hátul a csapatot,

amelynek egyértelmű célja a visszajutás.

„Ez az alapvető elvárás, és nagy csalódás lenne mindenki számára, ha nem sikerülne.”

És mi lesz Svájc ellen?

Vanczák volt svájci légiósként jól tudja, mi a különbség az itteni és a svájci foci között. „Svájcban elég nagy a klubok költségvetése, és a mezőnyből kiemelkedő Basel komoly játékosokat is meg tud venni. A klubcsapatok rendre ott vannak az Európa Ligában és a Bajnokok Ligájában, utóbbiban most ott van a Basel is. A játékosok így komoly nemzetközi tapasztalatokat tudnak szerezni.”

Bernd Storck szerint a svájciakat a pénteki vb-selejtezőn fel kell bosszantani.

– mondta a felvetésre Vanczák.

Vanczák-gól Kuvait ellen:

Őt egyébként meglepte, hogy Svájc 2-0-ra legyőzte az Eb-győztes Portugáliát, de sejti, hogy ennek mi lehet az oka. „Szerintem a portugálok még eufóriában voltak, így sikerült meglepni őket.”

Úgy véli, a magyar válogatottnak van esélye Svájc ellen. „Nem csapatként, hanem az egyéni képességek villogtatásával próbálják megnyerni a meccseiket, ebben a főszereplő Xherdan Shaqiri, aki egyedül képes megnyerni a meccset Svájcnak.

az ellenfél játékosai viszont jobb nemzetközi klubokban szerepelnek.”

A mi malmunkra hajthatja a vizet Johan Djourou távolléte, Fabian Schärrel ők ketten alkotják a belső védő kettőst, ráadásul Granit Xhaka sem szerepelhet a középpályán, így a kapitánynak változtatnia kell. Ez azt is jelenti Vanczák szerint, hogy sebezhetőbb lesz a svájci csapat. A támadóiban viszont bízhat. „Shaqiri mellett Eren Derdiyok, Admir Mehmedi és Breel Embolo is veszélyes, és mind remek góllövő formában van.”

Albert Flóriánnál és Nyilasi Tibornál is többször volt válogatott, de vajon lesz-e búcsúmeccse? Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Magyar győzelmet jósolok, egygólosat” – adta le tippjét az Origónak. A magyar válogatott mostani védelme (Fiola Attila, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Kádár Tamás) kimondottan tetszik Vanczáknak.

És a legfontosabb kérdés, hogy kijuthatunk-e a vb-re? „Igen, bár nehezebb lesz, mint az Eb-re. Szerintem a második, pótselejtezős helyre reális esélyünk van.”