A Fradi peches, a közönsége csúnya vereséget szenvedett

Gera Zoltán Budapest, 2015. július 16.
A bosnyák csapatban játszó Jovan Blagojevi (b) és a ferencvárosi Gera Zoltán a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencváros - Zeljeznicar mérkőzésen, a Groupama Arénában, 2015. júliu
Budapest, 2015. július 16. A bosnyák csapatban játszó Jovan Blagojevi (b) és a ferencvárosi Gera Zoltán a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencváros - Zeljeznicar mérkőzésen, a Groupama Arénában, 2015. július 16-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Ferencváros hiába támadta végig a Zeljeznicar elleni első mérkőzést az Európa-liga második selejtezőfordulójában, a zöld-fehérek mindent kihagytak. A végig masszívan védekező bosnyákok gyakorlatilag az egyetlen helyzetükből, a 89. percben betaláltak, így 1-0-ra nyertek, a Groupama Arénában pedig a Fradi elveszítette tétmeccsen a veretlenségét. A Ferencváros közönsége is csúnya vereséget szenvedett, az ultrák távollétében szinte végig csak az önkívületi állapotban szurkoló bosnyák drukkereket lehetett hallani. Pokoli lesz a visszavágó.

Európa-liga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:
Ferencváros - Zeljeznicar (bosnyák) 0-1
Groupama Aréna, 9453 néző
v.: Gunnar Jarl Jónsson (izlandi)
Ferencváros: Dibusz - Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramírez (Sesták 46.)- Somalia, Gera - Varga, Busai (Hajnal 46.), Lamah (Gyömbér 68.) - Böde
Zeljeznicar: Antolovic - Kosoric, Memija, Bogdanovic, Kvesic - Bajic, Blagojevic, Beganovic (Hadziahmetovic 53.) - D. Sadikovic, Djelmic (E. Sadikovic), Kokot
gól: Beganovic (89.)

Mivel a Ferencváros kötelezővé tette minden mérkőzésére a szurkolói kártyát, és a vénaszkenner is maradt, a bajnokikhoz hasonló hangulat uralkodott a stadion körül. Sörözgettek, sétálgattak a visszafogottabb drukkerek, érkeztek a családok, és borzasztó hosszú sor volt az előtt az iroda előtt, ahol a szurkolói kártyát kellett kiváltani.

"Fél órája állunk itt, azóta kb. három métert haladtunk. Sajnos elrontottuk, mert az utolsó pillanatra hagytuk a kártya kiváltását, de azért remélem, beérünk a kezdésre. Nem akarunk lemaradni az első Fradi-gólról" - mondja az Origónak egy hazai szurkoló. Amikor azt kérdezzük tőle, hogy mire lehet képes a nemzetközi porondon a Magyar Kupa- és Szuperkupa-győztes, bajnoki ezüstérmes Ferencváros, így válaszol:

„Ez a Fradi még a Bajnokok Ligájába is bejutna.”


Másik két Fradi-szurkoló, akit megkérdezünk, már óvatosabban fogalmaz. "Ma simán nyerünk, de hogy bejutunk-e az Európa-liga csoportkörébe, az szerintem a mai meccsen mutatott teljesítmény után derül ki" - mondják az Origónak.

Nekik nem hiányzik a balhé, szerintük rövidesen beadják a derekukat az ultrák Forrás: Origo

A szurkolói kártyájuk természetesen megvan, szerintük rövidesen az ultrák is be fogják adni a derekukat.

A Fradi Shopban közben egy bosnyák szurkolóba botlunk, aki épp egy Fradi-mezt próbál fel. "Ahova csak tudok, elmegyek a csapattal, és mindenhol veszek egy mezt az ellenfél csapatától. Hogy mi lesz ma? Szerintem kihúzzuk döntetlennel, otthon pedig a pokoli hangulatban megverjük a Ferencvárost" - mondja az Origónak a bosnyák szurkoló.

Fradi-mezt próbál egy bosnyák szurkoló Forrás: Origo

A stadionba érve, egy órával a kezdés előtt, a bosnyák drukkerek már elfoglalták a helyüket, és kiváló hangulatot teremtettek. Erre még sikerült rátenniük egy lapáttal, amikor elkezdődött a találkozó, mindegyikük félmeztelenre vetkőzött, és adott egy kis ízelítőt abból, hogy mi vár majd a visszavágón a Fradira. Sajnos az ultrák nélkül a többezres ferencvárosi közönség (összesen 9453 volt a hivatalos nézőszám) messze elmaradt szurkolásban a néhány száz bosnyák ultrától.

A meccs előtt egy órával:

Ami a Ferencváros kezdőjét illeti, a vezetőséggel összekülönböző David Mateost nem nevezték a meccsre, a helyén Leandro került a középhátvéd posztjára. A sérülése után még nem százszázalékos Hajnal Tamás a padon kezdett, helyette Busai Attila szerepelt a kezdőben, a héten igazolt Radó András pedig ott ült a padon.

Kellett negyedóra a Fradinak

Noha Thomas Doll azt mondta, hogy a Ferencváros neki fog esni a Zeljeznicarnak, az első kapu felé tartó lövés a hatodik percben a bosnyákok részéről érkezett, de elkerülte a kaput Bajic lökete. Az előretolt ék néhány perccel később lemásolta ugyanezt a mozdulatot.

Gera ismét sokat mozgott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kellett a Fradinak 15-20 perc, amíg felvette a ritmust, ekkor Gera fejelt fölé, majd a 22.percben Lamah kapott jó labdát Gerától a bal oldalon, meghúzta a szélt, a bal lábára cselezett, ahogy szokta, majd éles szögből lőtt, de a labda elment keresztbe a kapu előtt.

Egy perccel később a meccs addigi helyzete maradt ki: egy beadás után Böde öt méterről fölé fejelt.

Ekkor már megjött a ferencvárosi szurkolók hangja, ám a játékvezető megtörte a Fradi lendületét, miután ivószünetet rendelt el.


A Fradi ekkor már egyértelműen egykapuzott, a Zeljeznicarnak még említésre méltó kontrája sem akadt, viszont nagyon masszívan védekezett. Így is sikerült azonban helyzetet kialakítani, tíz perccel a félidő vége előtt Varga beadását Böde fejelte le az egyébként középhátvédet játszó, de ezúttal előrehúzódó Leandrónak, aki három méterről fölé lőtt. Egyre nagyobb lett a Fradi-nyomás, amely a hajrában majdnem góllá érett, de Gera remek lekészítése után Lamah lövése a kapufán csattant.

Lamah a kapufát találta el Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szünetben kettőt cserélt a Ferencváros, Ramírez sérülés miatt nem tudta folytatni a játékot, így tovább kellett forgatni a védelmet, a gyakorlatilag minden poszton bevethető Somalia ment hátra a bal oldalra, a védekező középpályás helyét a csereként beállt Hajnal vette át. Lejött a szünetben Busai is, a helyére a nyáron igazolt, tétmeccsen most debütáló Sesták állt be.

Somalia ment hátra Ramírez helyére Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az 56. percben Böde előbb erőszakosan rázott le egy védőt magáról, majd a 16-osra beérve egy pimasz, finom csellel fektetett el egy másik bosnyákot, ajtó-ablak helyzetbe gurított volna Sesták elé, de egy Zeljeznicar-védő az utolsó utáni pillanatban menteni tudott.

Elmaradtak a várt rohamok

Ezt leszámítva azonban nem tett jót a szünet a Ferencvárosnak, messze elmaradtak az első félidőben megszokott, és a második játékrészre is előirányzott rohamok. Ráadásul bő 20 perccel a vége előtt az

egyik legveszélyesebb játékosát, Lamah-t is le kellett cserélnie Dollnak,

miután az elefántcsontparti születésű belga légiós megsérült, a helyére a középpályás védekezést megerősítendő, Gyömbér állt be.

Doll izzadt rendesen a kispadon Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 69. percben Hajnal egy gyenge bal lábas lövéssel jelezte, hogy azért még nem adta fel a Fradi. Nem úgy a hazai szurkolók, akik nagyon csúnya vereséget szenvedtek ezen a meccsen, a második félidőben már szinte csak az önkívületi állapotban éneklő bosnyák drukkereket lehetett hallani.

Negyedórával a vége előtt Varga megtörhette volna a Fradi-drukkerek csendjét, de öt méterről nem sikerült a kapuba fejelnie. Próbálta a Ferencváros beszorítani a bosnyákokat, ezzel nem is volt baj az egész meccsen, de a vendégek nagyon szívósan védekeztek, és ami a hazai bajnokikon ment, azaz, hogy Bödéék felőrölték az ellenfelet, az ezúttal elmaradt.

Bödét elnyomták a bosnyák védők Forrás: MTI/Kovács Tamás

A bosnyákok nem törtek meg, nem úgy a Ferencváros, amely a 89. percben a semmiből kapott egy gólt, gyakorlatilag a meccs egyetlen vendég helyzetéből, beállítva a Zeljeznicar 1-0-s győzelmét. És hogy az egygólos hátrány mellett még mi vár a visszavágón a Ferencvárosra? Ez biztos: