Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó válogatott hangulattalan, gyenge meccsen legyőzte Litvániát Debrecenben. Dárdai Pál csapata az első félidő közepét nagyon megnyomta, akkor 15 perc alatt négy gólt szerzett, ezen kívül alig volt futballra emlékeztető jelen az egész meccsen. A finn megfigyelők nem sok információval gazdagodtak a két csapat jövő hétvégi Eb-selejtezője előtt.

Barátságos válogatott labdarúgó mérkőzés:
Magyarország-Litvánia 4-0 (4-0) - Élő közvetítés
Debrecen, 5200 néző, V: M. Zelinka (cseh)

Magyarország: Dibusz (Király, 46.) – Szolnoki, Fiola (Szélesi, 46.), Lang, Forró (Leandro, 46.) – Stieber Z. (Varga R., 46.), Simon Á., Tőzsér, Dzsudzsák – Nikolics (Németh K., 46), Priskin (szalai, 46.), Szövetségi kapitány: Dárdai Pál

Litvánia: Klevinskas – Andriuskevicius, Klimavicius, Mikuckis, Vaitkunas – Kazlauskas, Panka, Chvedukas, Cesnauskis – Sirgedas, Matulevicius, Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas

Gól: Stieber (15.), Dzsudzsák (20.), Nikolics (29.), Priskin (30.)
Sárga lap: Priskin (43.)

Nem hozta tűzbe-lázba a debrecenieket a litvánok elleni felkészülési mérkőzés, bár a rendezők szerint 6500-7000 jegyet adtak el, a stadionban alig ötezren várták a felkészülési meccset. Egy futballmeccs alapvető kellékei közül hiányzott tehát a tét és a hangulat, végig lehetett hallani a játékosokat a pályán.

Klasszikus B-közép, azaz mezbe bújt, dobokkal és dudákkal felszerelt, a meccsen végig szurkoló társaság ezúttal sem volt, és már a stadionon kívül sem az éveken át megszokott kép fogadta az ember. Nem álltak kígyózó sorok a testmeleg dobozos sört árulók csomagtartóinál, nem voltak artikulátlan hangon ria-riázó szurkolók, és az első szotyiárus kempingasztalához is legalább 50 méterre meg kellett közelíteni a stadiont.

Az első válogatott gólját szerző Stiebernek gratulál Dzsudzsák Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Én győzelmet várok a… a litvánok ellen” – puskázott a jegyére pillantva az unokájával érkező úr, de aztán kénytelen volt bevallani, hogy nem nagyon érdekli a meccs, csak a kilencéves Márk miatt jöttek ki, aki Gera Zoltánt szerette volna látni. Erre nem volt lehetősége, hiszen több kulcsjátékoshoz hasonlóan a Fradi támadója sem került a litvánok elleni kezdőbe.

Dárdai tud titkot tartani

Dárdai Pál nem akart fontos információkkal szolgálni a finn megfigyelőknek, ezért 4-4-2-es formációban, több tartalékjátékossal állt fel Litvánia ellen, és Szolnoki Roland személyében még abszolút újoncot is avatott. A magyar kapitány ráadásul már a meccs előtt közölte, hogy a szünetben hatot fog cserélni, így a mérkőzés egy nézők előtt zajló kétkapus edzésre emlékeztetett.

Az első ígéretes magyar helyzetre a 12. percig kellett várni, Dzsudzsák került a védelem mögé, jól gurított középre, de a középen érkező Stieber az előtte álló védőbe püfölte a labdát. Két perccel később gyakorlatilag ugyanonnan próbálkozhatott újra, csak annyi volt a különbség, hogy most egy beadás után továbbfejelt labda került hozzá.

Négy gólöröm bő félóra alatt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

És még annyi, hogy ezt levette, és ballal szép mozdulattal helyezett a jobb felső sarokba. Ez volt Stieber első gólja a magyar válogatottban. Öt perccel később már kettővel vezettünk, Dzsudzsák faultolták jó 30 méterre a litvánok kapujától. A sértett állt oda a labda mögé, és látta, hogy rosszul állt fel a sorfal, így megpróbálta kapuba bombázni. Jól tette, a lassan reagáló Saulius Klevinskas mellett a bal alsóba süvített az életerős lövés.

Az első félóra végén jártunk, amikor Dzsudzsák egy gólpasszt is kiosztott, Nikolics Nemanja gyönyörű mozdulattal emelte át a litván kapust. A hangosbemondó még nem is végzett a közönség hergelésével, amikor már bent volt a negyedik:

Priskiné volt a negyedik Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Dzsudzsák támadta le a védőket, sikerült Priskin Tamás elé pöckölnie, a győri csatár pedig 11 méterről higgadtan passzolt a kapuba. Négy gólt utoljára San Marinónak rúgtunk egy félidő alatt.

Nyomokban futballt tartalmaz

A félidő végére összekapta kicsit a védekezését a dermesztően gyenge csapatnak tűnő Litvánia, így több gólt már nem kapott a szünetig. A második félidőre a jövő embereinek nehezen mondható Király Gábor, Szélesi Zoltán és Lendro mellett Németh Krisztián és Szalai Ádám is, de a csapat továbbra is féltő gonddal őrizte a finn szemek elől, hogy mire képes. Hosszú időn át a legszebb megoldás egy játékon kívül Dzsudzsák-labdalevétel volt.

Nikolics szép gólt lőtt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A szünet után a játék a hangulat szintjére ült, már helyzeteket sem nagyon sikerült kialakítani, pedig a litvánok nem lettek jobbak. Még Dzsudzsáknak is legalább 4-5 beadása szállt át magasan a középen érkezők feje fölött, pedig az első félidőben még pörgött a kapitány, aki két gólpasszt és egy gólt jegyzett az első félórában.

A hajrához közeledve életjeleket adott a közönség: szórványos füttyszó hallatszott a lelátóról, de elég volt egy ígéretes Németh Krisztián-helyzet, és egy utolsó passzon elhaló támadás, és máris újra csöndbe borult a Nagyerdei stadion. A 86. percben Király furcsa mozdulattal védett egy életerős litván kísérletet, Németh pedig parádés sarkazással indított el egy támadást, ezen kívül más már nem fért a 90 percbe

Ez már így is maradt a végéig, a magyar válogatott az első félidőben a meccstől, és talán kicsit a játéktól is elvette a litvánok kedvét, akik a 20-25 percet futballozó magyar csapatnak sem tudtak méltó ellenfelei lenni.