Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke szerint szégyent hozott a futballra, és megaláztatást jelent a sportág számára a szerdán kirobbant korrupciós botrány, amelynek részeként a szervezet hét tisztviselőjét tartóztatták le az amerikai hatóságok kérésére Zürichben.

A FIFA tisztújító kongresszusát megnyitó csütörtöki beszédében a 79 éves sportvezető igyekezett magát távol tartani a történtektől, s azt mondta: "Nem tudok mindenkit, minden percben ellenőrizni. Ha egyes egyének rosszat akarnak tenni, akkor azt meg is próbálják majd eltitkolni."

Szerdán hét FIFA-vezetőt tartóztatott le a zürichi ügyészség, Michel Platini, az európai szövetség vezetője pedig meglebegtette, hogy a földrész csapatai bojkottálják majd a focivébét, ha Blatter marad az elnök.

Blatter elmondta, "példátlanul nehéz időszak" ez a mostani a FIFA számára. Szerinte "további rossz hírek fognak érkezni", s a szervezet "elveszítette a bizalmat, amit holnaptól kezdve vissza kell szereznie", továbbá "még többet kell tenni annak érdekében, hogy biztossá váljon, a futballban mindenki felelősen és etikusan viselkedik".

Az ügyben még Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is megszólalt, "mint futballszurkoló", arra bátorította a FIFA-t, hogy működjön együtt a hatóságokkal.

A FIFA 65. kongresszusán Blatter az ötödik elnöki ciklusáért száll harcba, egyetlen kihívója Ali bin al-Husszein jordán herceg lesz. Az elnökválasztást pénteken tartják Zürichben.

Mindent egy helyen az Eb-ről