Vágólapra másolva!
A Washington Post cikkben mutatja be az FTC által bevezetett vénaszkenneres beléptetőrendszert.

A "Biometrikus technológiával harcol a magyar futballcsapat a huliganizmus ellen" című cikkben a szerző, Matt McFarland azt írja, hogy az általa Ferencvárosinak nevezett klub megtalálta a megoldást arra, hogy a zűrös előéletű szurkolók ne tudjanak balhézni a stadionban.

Az írás bemutatja, milyen procedúrán kell átesnie a szurkolóknak, akiknek a szurkolói kártya kiváltásához egy vénaszkenneres azonosításra is szükségük van, és a stadionba is csak úgy tudnak bejutni, ha a kártya- és tenyérleolvasó zölden jelez. A cikk megemlíti, hogy a vénaszkenneres azonosítás hátrány a bérletesek számára, akik így nem tudják átruházni a belépőjüket, ugyanakkor előny a klubnak, amely így ki tudja szűrni a nem kívánatos szurkolókat.

McFarland beszámol az ultrák bojkottjáról, akik azért nem járnak a meccsekre, mert szerintük a vénaszkenneres azonosítás sérti a személyiségi jogokat. McFarland szeretetett volna Skype-on interjút készíteni az ultrák képviselőivel, de azt mondja, egyikük sem vállalta, mert nem akarták, hogy látszódjon az arcuk.

"Mivel ez egy teljesen új szolgáltatás, az emberek szkeptikusan állnak hozzá, de bízunk abban, hogy idővel megértik, ez az eljárás mindössze egyetlen célt szolgál: hogy kiderüljön, valóban az lépett-e be a stadionba a kártyával, aki arra jogosult" - nyilatkozta az újságírónak a stadiont működtető cég egyik képviselője.

A Groupama Arenát augusztusban adták át, a stadionavatón a Chelsea volt a vendég, a magyar válogatott pedig péntek este itt mérkőzik meg a finnekkel a nagyon fontos Eb-selejtezőn.