Capellóra parlamenti meghallgatás vár

Fabio Capello, foci
SWEDEN, Solna : Russia's national football team head coach Fabio Capello attends a press conference after his team's training session at Friends Arena in Solna, near Stockholm on October 8, 2014 on the eve of the Euro 2016 qualifying between Sweden and Russia. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Fabio Capellót beidézte meghallgatásra az orosz parlament kulturális és sportbizottsága, a helyi futballválogatott szövetségi kapitányának be kell számolnia az utóbbi időszak gyengébb eredményeiről, és arról, hogyan készül a hazai rendezésű, 2018-as világbajnokságra.

Továbbra is forró a kispad Fabio Capello alatt, az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányával ugyanis nem elégedett a közvélemény. Ugyan sikerült kivívni a brazíliai világbajnoki szereplést, a két döntetlen és az egy vereség korai búcsút jelentett a csoportkörben. Az Európa-bajnoki selejtezőkben még veretlen a válogatott, Liechtenstein 4-0-s legyőzése után Svédország és Moldova ellen csak két 1-1-es döntetlen sikerült. Utóbbi eredményt már a sportminiszter Vitalij Mutko is kritizálta, azt mondta, hogy elégedetlen a látottakkal.

"A válogatott egyáltalán nem volt meggyőző, sőt, rosszul futballozott. Kint voltam vasárnap a szocsi Forma-1-es futamon, a lelátókon 55 ezer ember ujjongott. Szeretném, ha ez a fajta rajongás visszatérne a futballba is" - nyilatkozta.

Visszafogottan elbújva... Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Közben Igor Ananszkih, az orosz parlament kulturális és sportbizottságának vezetője meghallgatásra hívta az olasz szakembert. Ananszkih már a vb után is szerette volna megtenni ezt a lépést, akkor azt nyilatkozta, a jelenlegi orosz válogatott az elmúlt tizenöt év leggyengébb csapata.

"Október 27-ére meghívtam Capellót, mert szeretnék beszélni vele arról, hogyan készül a válogatott a 2018-as világbajnokságra” - idézte Ananszkiht a Moscow Times. A hír meglepetésként hatott, az orosz szövetség tiszteletbeli elnöke, Vjacseszlav Koloskov azt mondta, más országokban elképzelhetetlen lenne egy ilyen találkozó.

... és agresszívan vitatkozva Forrás: AFP/Adrian Dennis

Capello 2012-ben vette át a válogatott irányítását, és vezetésével tizenkét év után először sikerült kiharcolni a világbajnoki szereplést. A szakember szerződését a szövetség januárban meghosszabbította, a jelenlegi megállapodás értelmében ő marad a kapitány a 2018-as, hazai rendezésű vb végéig.

Capello a közelmúltban már fenyegetőzött azzal, hogy távozik, miután a szövetség négy hónapig nem adott neki fizetést. A szurkolók és a politikusok ki is akadtak, amikor kiderült, hogy - a Forbes szerint - 11 millió dollár az éves fizetése. A szélsőségesen populista Liberális Demokrata Párt elnöke, Vlagyimir Zsirinovszkij egyszerűen csak tolvajnak nevezte.