Vágólapra másolva!
Nem mindenki örül Egyenlítői-Guineában a világ- és Európa-bajnok spanyol futballválogatott látogatásának, egy helyi ellenzéki politikus szerint ezzel csak az országot diktátorként irányító Teodoro Obiangnak csinálnak jó reklámot.

A spanyolok eredetileg Gabonnal játszottak volna barátságos meccset, majd az is felmerült, hogy Dubajban csapnak össze az oroszokkal, de mindkét lehetőség kútba esett, így lett végül Egyenlítői-Guinea a befutó. Az afrikai ország tavaly Gabonnal együtt társházigazdája volt az Afrika-kupának, európai válogatottat azonban még sosem látott vendégül.

Az országban 1979 óta hatalmon lévő Teodoro Obiangot folyamatosan támadják külföldről, mert Egyenlítői Guineában lábbal tiporják az emberi jogot. Wenceslao Mansogo, az egyenlítői-guineai ellenzéki párt emberi jogokért felelős titkára szerint azzal, hogy a világ- és Európa-bajnok spanyolok barátságos meccset játszanak az országban, csak Obiangnak csinálnak jó reklámot.

"A kormány hasznot húz az ilyen eseményekből, amely azt a látszatot kelti, hogy minden rendben működik az országban, és eltereli a figyelmet arról, hogy az emberek mennyire el vannak nyomva. Spanyol részről illetlenségnek tartom, hogy belementek a meccsbe" - nyilatkozta Mansogo az El Pais nevű lapnak.

Vicente Del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya azt mondta, nem szeretnének politikai ügyekbe belefolyni, és Egyenlítői-Guineáról megemlítette, hogy most független ország, de korábban spanyol fennhatóság alatt volt. "Azzal, hogy ellátogatunk az országba, lehetőséget adunk az embereknek, hogy megnézzék a világbajnokot. Értem, hogy mi a problémája egyeseknek, de a politikát kár belekeverni a dologba" - zárta le a témát Del Bosque.

A helyi kapitány a korábbi spanyol U21-es szakvezető, Andoni Goikoetxea, aki 39 alkalommal játszott a spanyol válogatottban, és a Bilbaói mészáros becenevet kapta, miután Diego Maradona lábát eltörte, és Bernd Schusternek is súlyos sérülést okozott. Nem ő az egyetlen az egyenlítői-guinea-iaknál, aki Spanyolországban született, Rodolfo Bodipo például Sevillában látta meg a napvilágot, és játszott a Recreativóban, a Santanderben, valamint a Deportivóban is.