Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pontlevonással sújtotta Etiópiát, amely korábban már biztos továbbjutónak hihette magát az afrikai vb-selejtezőben. Korábban már két másik meccs eredményét is megváltoztatták utólag, és további meccseket is vizsgálnak. 

A FIFA közleménye szerint az afrikai vb-selejtezők A csoportját vezető etióp csapatban június 8-án Botswana ellen (2-1) engedély nélkül játszott egy futballista. Ezért a nemzetközi szövetség a mérkőzést 3-0-s gólkülönbséggel a botswanaiaknak írta jóvá.

Az afrikai selejtezőben a tíz csoportgyőztes jut tovább, majd következik az utolsó öt párharc, ezek győztesei kvalifikálják magukat a világbajnokságra.

Etiópia már biztos továbbjutónak számított, ám a FIFA büntetése után az előnye két pontra csökkent a második helyen álló Dél-afrikai Köztársaság előtt, és háromra a harmadik Botswanával szemben. Így a szeptemberi utolsó fordulót megelőzően még mind a három válogatottnak maradt esélye arra, hogy kijusson a 2014-es vb-re.

A mostani selejtezősorozat korábbi szakaszában a FIFA már büntetett játékos jogosulatlan szerepeltetéséért: a D csoportban Szudán a Zambia elleni (eredetileg 2-0-ra megnyert), az F csoportban pedig Gabon a Nigéria elleni mérkőzését (0-0) veszítette el utólag 3-0-ra.

Ám ezzel még nincs vége, hiszen további két meccset is vizsgál a FIFA. A B csoportban Egyenlítői Guinea válogatottjában Zöld-foki-szigetek ellen (4-3) szerepelhetett olyan játékos, aki elvileg nem játszhatott volna, és ha annak a meccsnek a három pontját megkapja a Zöld-foki-szigetek, akkor az utolsó körben kiharcolhatja a továbbjutást egy tunéziai győzelemmel.

Szintén kaotikus a helyzet az I csoportban, ahol hasonló okokból Togo bukhatja el a Kamerun elleni három pontot (2-0). Amennyiben ott is büntet a FIFA, akkor Kamerun egy ponttal megelőzné a most csoportelső Líbiát.