Vágólapra másolva!
Napoli-Juventus rangadót játszanak este a Serie A-ban, a hazaiak az utolsó esélyt ragadhatják meg, hogy utolérjék a listavezető torinóiakat. A nápolyiak eddig rendre elbuktak a siker kapujában, de most a lelátón ott lesz futballistenük, Diego Maradona is.

Maradonát nem csak Argentínában, hanem Nápolyban is istenként tisztelik, ám a délolaszok több mint két évtizeden keresztül nem találkozhattak személyesen egykori kedvencükkel. Az argentin világsztár még 1991-ben távozott Olaszországból, a hatóságok szerint közel 50 millió dolláros adósságot hátrahagyva, ami miatt jobbnak látta, ha nem utazik vissza. Most viszont ismét Nápolyban van, hogy tisztázza a nevét, a csapat pedig a Maradona-korszak óta először küzd az aranyéremért.

Stabilitás és állandóság

A Napoli története során kétszer nyerte el a scudettót, 1987-ben és 1990-ben, mindkétszer Maradona vezérletével. A 2000-es években azonban anyagi problémák miatt egészen a harmadosztályig süllyedt a klub, ahonnan 2008-ban tért vissza a Serie A-ba, köszönhetően az új tulajdonosnak, az elsősorban a filmiparban érdekelt Aurelio de Laurentiisnek. Az élvonalban eleinte stabil középcsapatnak számított, ám a 2009 októberében érkezett Walter Mazzarri szerződtetése telitalálatnak bizonyult. Irányításával a csapat 2011-ben bronzérmes lett, így indulhatott a Bajnokok Ligájában, az előző bajnoki szezont az ötödik helyen zárta, a jelenlegiben pedig a Juventus egyetlen riválisa a bajnoki címért.

Forrás: AFP/Anteprima
Mazzarri stabilitást hozott és 3-5-2-t

Mazzarri volt az első edző, aki a napjainkra a Serie A-ban egyik legelterjedtebbé vált taktikai formációt, a 3-5-2-t alkalmazta. Mindez nagy biztonságot ad a csapatnak, amely immár évek óta folyamatosan ugyanabban a szisztémában játszik, ráadásul a keret nagy része is hosszabb ideje együtt futballozik. Az alapemberek közül Paolo Cannavaro 2006-ban tért vissza nevelőegyesületéhez, Marek Hamsík 2007 óta a Napoli játékosa, Christian Maggio 2008-ban érkezett, a kapus Morgan de Sanctis, és a védő Hugo Campagnaro 2009-ben, Edinson Cavani 2010-ben jött. Az összeszokottság jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a klub gyakorlatilag sztárok nélkül (egyedül Cavani és Hamsík számít nagy névnek) ott lehet az élmezőnyben a Serie A-ban.

Megremegnek a lábak

Ugyanakkor a Napoli mintha képtelen lenne túllépni a saját árnyékán, az igazán nagy siker kapujában rendre elbotlik. Az előző szezonban például nagyon közel állt ahhoz, hogy a BL nyolcaddöntőjében kiverje a Chelsea-t, de a londoniak hosszabbításban továbbjutottak, és végül megnyerték a trófeát. A jelenlegi idényben többször is közel kerültek a Juventushoz, azonban előzés helyett mindig botladozni kezdtek. Amikor novemberben a torinóiak 3-1-re elveszítették az Inter elleni rangadót, a Napoli hazai pályán a hajrában kapott gólt a Torinótól, így csak döntetlent játszott. Pár hete pedig a Juve kikapott az AS Romától, de Cavaniék hazai pályán csak döntetlent játszottak a Sampdoriával, így csak négy pontra tudták megközelíteni a listavezetőt.

Forrás: AFP/Fabio Muzzi
A Juve nagy visszatérője, Chiellini a legutóbbi fordulóban két hónap után először lépett pályára

A két együttes pénteki rangadója előtt ez a differencia már hat pont, vagyis ha a Napoli kikap, akkor nagyon messze kerül a bajnoki címtől. Márpedig a nápolyiak nincsenek jó formában: a bajnokságban ugyan kilenc mérkőzés óta veretlenek, de a legutóbb három meccsükön csak ikszeltek, miközben az Európa Ligában kettős vereséggel estek ki a Viktoria Plzen ellen. Ez öt nyeretlen meccset jelent, amelyeken mindössze egy gólt ért el, de azt sem Edinson Cavani szerezte. A csapat legnagyobb csillaga, az uruguayi támadó immár hat tétmérkőzés óta képtelen betalálni. Jellemző, hogy még így is vezeti a Serie A góllövőlistáját 18 találattal, ami mutatja, hogy előtte milyen bombaformában futballozott - és milyen fontos eleme a Napoli sikereinek.

Maradona a sajtót vádolja

Tartanak is a drukkerek attól, hogy a klub nem tudja megtartani a támadót, akit a Manchester City, a Chelsea és a Real Madrid is vinne. Cavani nemrégiben hosszabbított szerződést 2017-ig, a megszerzése nem olcsó, de ez a fenti trió számára aligha probléma. A támadó mindenesetre február elején a Gazzetta dello Sportnak kijelentette, hogy jelenleg csak arra koncentrál, hogy megszerezze a scudettót.

Forrás: AFP/Carlo Hermann
Maradona és Nápoly szerelme még mindig lángol

Maradona szerint az átigazolási pletykákat az északolasz sajtó találta ki, hogy elbizonytalanítsa Cavanit. "Hagyják őt békén, csak arra szabad gondolnia, hogy gólt szerezzen a Juventus ellen. Szerencsére nem úgy tűnik, hogy Edinsont nagyon foglalkoztatnák a pletykák" - fogalmazott az argentin legenda, akinek természetesen a rangadóról is megvolt a véleménye. "A Napoli üldözi a Juventust, és nem hiszem, hogy a torinóiak jobbak lennének. Mindenki láthatta, hogy a Juve más csapat az idegenbeli meccseken, mint otthon, a bajnoki címért folytatott versenyfutás még nyitott."

Maradona a hírek szerint személyesen is ott akar lenni a San Paolo stadionban - a Napoli-fanatikusok szerint ez jó előjel.

Serie A, 27. forduló:
péntek:
Napoli - Juventus 20.45

szombat:
Milan - Lazio 20.45

vasárnap:
Torino - Palermo 12.30
Siena - Atalanta 15.00
Bologna - Cagliari 15.00
Fiorentina - Chievo 15.00
Catania - Internazionale 15.00
Sampdoria - Parma 15.00
Pescara - Udinese 15.00
AS Roma - Genoa 20.45

www.globalsoccerapp.com