Vágólapra másolva!
Két, egyaránt remek formában lévő gigász csap össze szerdán a Bernabéuban, a fél világ által várt Real Madrid-Manchester United meccsen. Az est másik Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőjében az időjárástól tartó Dortmund az edzőmeccseken pallérozódó Sahtar Donyeckhez utazik.

Erre vár a világ: Real-ManUnited

Mi változott: A manchesterieknek nem volt szükségük arra, hogy bárkit is szerződtessenek a téli átigazolási időszakban. Alaphelyzetben a Realnál sem történt volna változás, azonban Iker Casillas kézsérülése miatt szükség volt egy rutinos kapusra, így a madridiak szerződtették a Sevillától Diego Lópezt, aki karrierje során már 17 BL-meccsen védett, ebből kétszer még a Real, majd pedig a Villarreal színeiben.

Aktuális forma: A madridiak már hetekkel ezelőtt lemondhattak a bajnoki címről, sőt, egyelőre még az ezüstéremért is hajtaniuk kell, ám biztosak lehetünk abban, hogy a klub és José Mourinho számára egyértelműen a BL élvez prioritást. Ennek tudható be, hogy a ligában időnként akadnak rosszabb meccseik, de a Bernabéu-stadionban a legutóbbi három bajnokin egyaránt négy gólt szereztek. Ráadásul hazai pályán a Real a 2011-es, Barcelona elleni BL-elődöntő óta veretlen. Nem panaszkodhatnak a manchesteri drukkerek sem. A MU ugyan az utolsó két csoportmeccsén kikapott a BL-ben, de ezeknek már nem volt tétje számára, a bajnokságban viszont november óta veretlen az együttes, és 14-ből 12-szer nyert.

Közös kupamúlt: A korábbi összecsapások alapján is ez a legpatinásabb párviadal a nyolcaddöntőben, hiszen a Real és a Manchester United már az 1956-57-es idényben elődöntőt játszott egymással a BEK-ben. Akkor a Real ment tovább, 11 évvel később ugyanebben a fázisban a manchesteriek bizonyultak jobbnak, majd az 1999-2000-es és a 2002-2003-as szezonokban egyaránt a negyeddöntőben futottak össze, mindkétszer a Real jutott tovább. A kollektív futballmemóriából kitörölhetetlen momentumokban nem volt hiány:

http://www.youtube.com/embed/z_0K205uLlI?rel=0

Fernando Redondo legendás csele 2000-ből

http://www.youtube.com/embed/-0QiX2KgiV8?rel=0

A brazil Ronaldo mesterhármasa, és az Old Trafford őt megtapsoló közönsége 2003-ból (5:32-nél)

Ők mondták: "Az egész világ erre a mérkőzésre vár. Remélem, meg tudjuk adni a világnak, amit szeretne. Csak az a kár, hogy nem a döntőben találkozik a két csapat" - José Mourinho szokásához híven nem volt túl szerény a meccs előtt.

"Mind a két csapat támadófutballt játszik, úgy vélem, nüanszok döntenek. Viszont a Bajnokok Ligája a Real számára valóságos megszállottságot jelent, és a madridiak a fontos meccsekre mindig összeszedik magukat" - latolgatott a kiváló holland csatár, Ruud van Nistelrooy, aki megfordult mindkét csapatban.

Magabiztos ukrán-brazilok: Sahtar-Dortmund

Mi változott: A Sahtar a modern fociban felgyorsult játékosvándorlás ellenére viszonylag változatlan: a 2009-ben UEFA-kupát nyert csapatból nyolcan még most is a keret tagjai. Teljesen azért nem tudják kivonni magukat a folyamatokból: egyik legjobbjukat, a brazil Williant (aki a csoportkörben hat meccsen négy gólt szerzett) januárban az Anzsi Mahacskala elvitte, kifizetve a kivásárlási záradékban szereplő 35 millió eurót. Persze igyekeztek pótolni őt, így megvették a Metaliszt Harkov brazilját, Taisont 15 millióért. A Dortmundot egy nagy visszatérőt köszönthet Nuri Sahin személyében, aki sem a Real Madridban, sem a Liverpoolban nem vált be.

Aktuális forma: Ukrajnában csak márciusban folytatódik a bajnokság, vagyis a Sahtar csak edzőmeccsekkel készülhetett a Dortmund ellen, ami mindenképpen hátrányt jelent, ráadásul az egyetlen csoportmeccsről sem hiányzó védő, Olekszandr Kucser eltiltás miatt nem játszhat. A dortmundiak ellenben bombaformában kezdték az évet, első három bajnokijukat megnyerték, ám hétvégén váratlanul beleszaladtak egy 4-1-es vereségbe hazai pályán. Jürgen Klopp egyetlen kulcsemberét sem pihentette a Hamburg ellen, de úgy tűnik, a focisták már nem tudtak kellően összpontosítani.

Közös kupamúlt: A Bajnokok Ligája történetében eddig egy Sahtar-Dortmund párviadal volt, még a 2001-2002-es idény selejtezőjében. Ez volt a Borussia előző aranykora, olyan játékosokkal, mint Tomás Rosicky, Márcio Amoroso vagy Jan Koller, nem csoda, hogy a dortmundiak kettős győzelemmel, 5-1-es összesítéssel mentek tovább.

Ők mondták: "A Dortmund megnyerte a BL legnehezebb csoportját, ami mutatja, hogy milyen erős. Egyetlen csapat sem játszik olyan folyamatos játékot a Bundesligában, mint a Borussia, de a Sahtar elérte azt a szintet, hogy csak saját magunkkal foglalkozzunk, mielőtt az ellenfélre gondolnánk" - a donyecki tréner, Mirceu Lucescu tiszteletteljes, mégis magabiztos nyilatkozata.

"Vigyáznunk kell, mert nehéz ellenfelet kaptunk. Nagyon jól védekeznek, remek csatáraik vannak, ráadásul az időjárási körülmények sem nekünk kedveznek" - tett kissé meglepő nyilatkozatot a dortmundi középpályás, Kevin Grosskreutz.

www.globalsoccerapp.com