Vágólapra másolva!
Könnyen furcsa szituációt okozhat, ha egy edző vagy játékos már a szezon közben bejelenti, hogy az idény végeztével máshová igazol, sőt, leendő csapatának nevét is elárulja. A Bundesliga hajrájában előbb a Kaiserslautern csatára Srdjan Lakic került emiatt nehéz helyzetbe, a hét végén pedig két trénernek, Jupp Heynckesnek és Robin Duttnak is az az érdeke a jövője szempontjából, hogy vereséget szenvedjen - ráadásul csapataik éppen egymás ellen játszanak majd.

A bajnoki cím sorsa ugyan már hetekkel korábban eldőlt a Bundesligában, azonban az utolsó fordulóra így is maradt izgalom. A tabella végén elkeseredett küzdelem várható a kiesés elkerülése érdekében, és még az sem dőlt el, hogy melyik csapat végez a második, illetve a harmadik helyen.

Márpedig ennek nagy jelentősége van: ugyan mindkét dobogós indulhat a Bajnokok Ligájában, de míg az ezüstérmes rögtön a főtáblán találja magát, addig a bronzérmesnek még selejtezőt kell játszania, ahol kifejezetten kemény ellenfelet is kaphat.

Heynckes a vereséggel járna jól

Egy körrel a zárás előtt a Bayern München a harmadik, a bajorok lemaradása három pont a Bayer Leverkusen mögött. Mindez azt jelenti, hogy a Leverkusennek az utolsó fordulóban mindössze egyetlen pontra van szüksége ahhoz, hogy bebiztosítsák az ezüstérmet, vagy másképpen fogalmazva: a Bayern csak akkor lehet második, ha nyerni tud a Stuttgart ellen, riválisa pedig vereséget szenved.

A müncheniek mindenesetre nyilatkozataikban igyekeznek fokozni a lelki terhet a leverkusenieken, elvégre a Bayerről általános a vélekedés, hogy az igazán fontos meccseken rendre csődöt mond. Mindez elsősorban a Leverkusen történetében gyökeredzik, de a csapat ebben a szezonban is rendre kikapott, amikor lehetősége lett volna megközelíteni a listavezető Dortmundot. Thomas Müller például hamiskásan kijelentette: "Remélem, a Leverkusen a hírnevéhez méltóan játszik majd Freiburgban".

De a Bayer freiburgi fellépésének pikantériáját elsősorban nem ez adja, hanem az a tény, hogy a csapat trénere, Jupp Heynckes a következő idényben a Bayern München mestere lesz - vagyis jövője szempontjából kifejezetten az lenne az érdeke, hogy aktuális csapata kikapjon, és leendő gárdája legyen biztos BL-résztvevő. Az érintett felek persze ennek még a gondolatától is elzárkóznak, bár azt senki sem cáfolja, hogy valóban faramuci szituációról van szó.

"Furcsa a helyzet, mi is szívesebben vettük volna, ha másként alakul. De a labdarúgás már csak ilyen" - fogalmazott a Leverkusen sportigazgatója Rudi Völler. Ami pedig Heynckest illeti, a köztiszteletben álló trénerről senki sem gondolja, hogy szándékosan vereségre játszana: hozzáállásával kapcsolatban többen is emlegetik azt az esetet, amikor 2007-ben menesztették őt a Borussia Mönchengladbachtól. A szakember akkor szerződése felbontását követően frissen lemosva és teli tankkal adta vissza a szolgálati autóját.

Edzőcsere egy meccsre?

De a történetben van még egy csavar. A Freiburg edzője jelenleg Robin Dutt, akiről azonban hetek óta tudni, hogy az idény végeztével távozik a klubtól. Alapból azt hihetnénk, hogy a szakember szeretne szépen és győzelemmel búcsúzni a freiburgi közönségtől, azonban Dutt a nyártól éppen a szombati ellenfél, vagyis a Bayer Leverkusen mestere lesz. Az ő jövője szempontjából tehát az lenne az ideális, ha a új csapata megszerezné az ezüstérmet, vagyis nyerne szombaton - azaz aktuális együttese, a Freiburg vereséget szenvedne.

A Freiburg számára a meccsnek nincsen különösebb tétje, stabil középcsapatnak számít, de a klub vezetősége szerint maximálisan megbíznak Duttban. "Természetesen egy kicsit furcsa, hogy a következő idényben éppen annak a csapatnak lesz a trénere, amelyikkel az utolsó fordulóban játszunk. De négyévnyi közös munka után biztosak vagyunk abban, hogy Robin nem áll oda a csapat elé az öltözőben, hogy azt mondja: gyerünk, a cél a vereség" - mondta a freiburgi sportigazgató, Dirk Dufner. Az egyik német bulvárlap mindenesetre máris előállt a megoldással: a szombati találkozón a két csapatnak egyszerűen edzőt kellene cserélnie.

A csatár leendő csapatát taszította a kiesés szélére

A fenti szituáció mindenképpen speciális, azonban a német labdarúgásra nem jellemző, hogy a felek bármiféle umbuldában gondolkoznának - amit Srdjan Lakic esete is bizonyít. A horvát csatár az ősszel ontotta a gólokat a Kaiserslautern színeiben, összesen 11 alkalommal volt eredményes, majd decemberben megegyezett a Wolfsburggal, hogy az idény végeztével, klubot cserél.

Forrás: AFP
Lakic (jobbra) nem érzelgősködött, gólt lőtt leendő csapatának

Ez még nem lett volna olyan nagy probléma, de pózolt is a leendő csapatának mezét viselve, ami a Kaiserslautern híresen vehemens drukkereinek nem nagyon tetszett. Ráadásul a tavaszi szezon elején Lakicnak nem nagyon ment a játék, kilenc mérkőzésen keresztül gólképtelen volt, és a helyzet odáig fajult, hogy Hamburg elleni hazai meccsen kifütyülték.

Marco Kurz edző ennek ellenére folyamatosan játszatta, már csak azért is, mert Lakic mezőnymunkájára nem lehetett panasz, és a Stuttgart ellen végre megtört a jég, a csatár duplázni tudott, majd a Schalke ellen győztes gólt ért el. A legutóbbi játéknapon aztán a Kaiserslautern éppen a Wolfsburg ellen játszott, és Lakic itt sem fogta vissza magát, sőt, ismét betalált. Gólját azonban egyáltalán nem ünnepelte, sőt, látványosan elnézést kért a wolfsburgi szurkolóktól - elvégre ez a találat azt jelentette, hogy leendő klubját továbbra is fenyegeti a kiesés veszélye.


A csatár tehát jelenlegi együttese érdekében saját jövője ellen dolgozott, elvégre, ha a Wolfsburg kiesik, akkor ő kénytelen a másodosztályban játszani. "Nem vagyok valami boldog a helyzet miatt" - nyilatkozta a támadó, akit immár hősnek számít a kaiserslauterni drukkerek szemében. Hogy Wolfsburgban mit gondolnak róla, az már más kérdés.

www.global-soccer.eu