Vágólapra másolva!
Az Európa-liga csütörtöki játéknapjának egyik csúcsmérkőzése a Lille és a PSV Eindhoven találkozója. A holland együttesben természetesen ott lesz Dzsudzsák Balázs is, akit a télen éppen a Lille szeretett volna leigazolni. A Ligue 1 listavezetőjét látványos támadójátéka miatt gyakran hasonlítják a Barcelonához, a csapat sztárját, Eden Hazardot pedig csak a belga Messinek nevezik.

Januárban sokan gondolhatták, hogy Dzsudzsák Balázs már nem a PSV Eindhoven, hanem a Lille színeiben lép pályára a két csapat csütörtöki Európa-liga-mérkőzésen. A magyar szélsőért ugyanis januárban ajánlatott tett a francia klub, azonban Dzsudzsák inkább szerződést hosszabbított a PSV-vel, így a franciák kapuját rohamozza majd a Métropole-stadionban.

Már nem az Olympique Lyon fiókcsapata

A holland és a francia listavezető csap össze, ami a PSV pozícióját illetően nem meglepetés, a Lille esetében azonban már váratlanabb fejlemény. A csapat ugyan a legutóbbi időszakban a Ligue 1 élmezőnyéhez tartozott (az elmúlt évtizedben kétszer is bronzérmes volt), de bajnokságot mindössze kétszer nyert, utoljára 1954-ben. Most viszont minden esélye megvan arra, hogy megint aranyérmes legyen, hiszen 23 forduló után öt pont az előnye.

"Ha nem rontják el, csak ők lehetnek a bajnokok" - nyilatkozta az Olympique Lyon brazil balszélsője, Michel Bastos, márpedig ő jól ismeri a Lille-t, elvégre 2006 és 2009 között játékosa volt.

A klub az idő tájt évről évre megvált a legpiacképesebb futballistáitól, 2004 óta olyan sztárok távoztak Lille-ből, mint Eric Abidal, Abdel Kader Keita, Peter Odemwingie, Mathieu Bodmer, Jean Makoun vagy a már említett Michel Bastos. A távozók többsége érdekes módon Lyonban folytatta, ahol aztán sorra nyerte a bajnoki címeket, miközben a Lille maradt a középmezőnyben. A folyamat az előző szezonban zárult: a csapat negyedik lett, a nyáron pedig egyetlen kulcsjátékos sem távozott, igaz, a komoly erősítések is elmaradtak.

Gólerősek és sportszerűek

Egyelőre azonban úgy tűnik, éppen ez kellett ahhoz, hogy a csapat összeérjen. Már az előző szezonban is lenyűgözte a francia labdarúgás szerelmeseit látványos támadójátékával: a 2009-2010-es bajnokságban a Lille szerezte a legtöbb gólt (hetvenkettőt). Mindez a mostani idényre sem változott, jelenleg is a leggólképesebb, 23 mérkőzésen 42 gólt szerzett. A piros-feketék a legutóbbi húsz bajnokin eredményesek voltak, ami francia csúcs. Mindez ráadásul sportszerűséggel is párosul: a csapatból még senkit sem állítottak ki, és a játékosok a második legkevesebb sárga lapot kapták. Nem csoda, hogy a Lille amolyan második kedvenc lett, egyre többen szimpatizálnak vele. Ráadásul nemcsak a szurkolók, hanem a szakma is elismeri. "A Lille a legjobb csapat, amely ellen ebben a szezonban játszottunk."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az idén sokszor volt okuk az örömre a Lille játékosainak

"Egy bizonyos spanyol együttesre hasonlít, amely meglehetősen eredményesen szerepel mostanában" - jelentette ki például a Nice edzője, Eric Roy. A tréner egyértelműen a Barcelonára utalt, hiszen a Lille taktikája és játékstílusa sokban hasonlít rá. A csapat alapfelállása ugyanúgy 4-3-3, a középpályán akad néhány alacsonyabb futballista (Florent Balmont 167 centiméter, de a csapatkapitány Rio Mavuba is csak 171 centire nőtt), játékuk a sok rövid passzon és a labdabirtokláson alapul (a Lens elleni bajnokin például 63 százalékban volt náluk a labda), és a csapatnak megvan a maga Messije is Eden Hazard személyében.

Hazard, a belga Messi

A belga ugyan az argentin szupersztárral ellentétben nem a jobb, hanem a bal oldalról indul, de cselei és játékintelligenciája miatt gyakran szokták Messihez hasonlítani. A mindössze 20 éves Hazard hat éve került a Lille-hez, és még nem volt tizenhét, amikor bemutatkozott a Ligue 1-ben. Az előző két idényben őt választották meg a bajnokság legjobb fiatal játékosának, jelenleg pedig vezeti a France Football osztályzatai alapján felállított ranglistát. Ebben a szezonban öt gólnál és hat gólpassznál jár, az Európa Ligában ehhez még négy találatot tett hozzá.

Hazard Messihez hasonlóan gyakran az árnyékék pozíciójából osztogat. Ebből a szempontból a játéka nem hasonlít Dzsudzsákéra, azonban ezzel együtt is valószínűleg az ő helyére nézték ki a magyar légióst, aki tradicionális szélsőjátékra képes. A belga ugyanis jelenleg az egyik legkeresettebb a nemzetközi játékospiacon: a Manchester United, az Arsenal, a Liverpool és a Chelsea megfigyelői is csak miatta jártak a Lille mérkőzéseire, Zinédine Zidane pedig személyesen ajánlotta be a Real Madridnál.

Ezért hasonlítják Hazardot Messihez:


A Lille elnöke, Michel Seydoux ugyan kijelentette, hogy megpróbálják addig megtartani Hazardot, amíg csak lehetséges, ám könnyen lehet, hogy ez csak a nyárig tart majd. Viszont a klub legalább 25 millió eurót szeretne kapni érte, és ebből az összegből a Dzsudzsákért tett ajánlatot is emelhetik. "A Lille hajlandó lett volna 12 milliót adni értem. Gondolkodási időt kértem, nem akartam már most aláírni. De ha most a klubváltás mellett döntök, akkor a választásom a Lille-re esett volna. A franciák amúgy továbbra is szeretnék, ha a nyáron hozzájuk csatlakoznék" - nyilatkozta Dzsudzsák a téli átigazolási időszak lejárta után az [origo]-nak.

Csütörtökön 15 találkozót rendeznek az Európa-liga első kieséses fordulójában, a tét már a nyolcaddöntőbe kerülés. A visszavágók a jövő héten lesznek. Dzsudzsákon kívül három további magyar játékos is lehetőséget kaphat a kupában. Juhász Roland Anderlechtje az Ajaxot fogadja, Hajnal Tamás a Stuttgarttal a Benfica otthonában vendégszerepel, míg a Huszti Szabolcsot is a keretében tudó Zenit a svájci Young Boys ellen lép pályára idegenben.

Európa-liga, a legjobb 32 között:
a csütörtöki program:
Rubin Kazany (orosz) - Twente (holland) 13
Metaliszt Harkiv (ukrán) - Bayer Leverkusen (német) 17
Napoli (olasz) - Villarreal (spanyol) 19
Anderlecht (belga) - Ajax Amsterdam (holland) 19
Lech Poznan (lengyel) - Braga (portugál) 19
Besiktas (török) - Dinamo Kijev (ukrán) 19
Benfica (portugál) - VfB Stuttgart (német) 19
BATE Boriszov (fehérorosz) - Paris Saint-Germain (francia) 19
Glasgow Rangers (skót) - Sporting Lisboa (portugál) 21.05
Sparta Praha (cseh) - FC Liverpool (angol) 21.05
FC Basel (svájci) - Szpartak Moszkva (orosz) 21.05
Young Boys (svájci) - Zenit (orosz) 21.05
PAOK (görög) - CSZKA Szófia (bolgár) 21.05
Sevilla (spanyol) - FC Porto (portugál) 21.05
Lille (francia) - PSV Eindhoven (holland) 21.05

kedden játszották:
Arisz (görög) - Manchester City (angol) 0-0