Vágólapra másolva!
Az edző a magyar körülményekkel magyarázza a Debrecen ötgólos vereségét, az egyik játékos szerint nem számoltak azzal, hogy az ukrán ellenfél minden helyzetét kihasználja majd. A debreceniek egyöntetű véleménye szerint nincs öt gólnyi különbség a két csapat között, de szerintük az ukránoknak a Puskás-stadionban minden összejött. Az [origo]-nak nyilatkozó játékosok szerint a kiállítás eldöntötte a meccset, a csapatát nehéz helyzetbe hozó Kabát Péter viszont nem tartja jogosnak a piros lapot, mert nem szándékosan ütötte meg ellenfelét.

Az amúgy is halványuló debreceni reményeket teljesen szertefoszlatta Kabát Péter első félidő végén begyűjtött piros lapja, mivel a lelátóról csak annyit lehetett látni, hogy a magyar csatár lökése után az ukránok védője a földön marad. A meccs után mindenki arra volt kíváncsi, mi történt az esetnél.

"Kaptam egy hosszú indítást, amit valószínűleg nem értem volna el, a védő jött mögöttem, és ahogy fordultam, eltaláltam, de nem szándékos ütés volt, nem éreztem jogosnak a kiállítást. A csapatot érthetően megfogta, hogy tíz emberre fogyatkoztt, a végére össze is estünk, de az ötgólos különbséget túlzottnak érzem" - mondta Kabát, akire hétvégén pikáns helyzetben lesz, hiszen a Debrecen korábbi klubját, az Újpestet fogadja.

"Nem is láttam ilyet mostanában"

A védelem jobb oldalán szerephez jutó Nagy Zoltán is a kiállításnál érezte azt, hogy megpecsételődött a csapat sorsa, de a meccset eldöntő tényező szerinte a helyzetkihasználás volt. "Nem is láttam ilyet mostanában, hogy egy csapat minden helyzetét berúgja, márpedig az ukránok ezt tették. A kiállítás után is próbáltunk szépíteni, nem akartunk beállni bekkelni, bár ha így teszünk, lehet, megússzuk két-háromgólos vereséggel, de utólag már könnyű okosnak lenni, és hazai pályán nem akartuk feladni a támadásokat. Az ukránok azt nyújtották, amit vártunk tőlük, tudtuk, hogy jók lesznek a rövidpasszos, kombinatív játékban, magunktól viszont sokkal többet vártunk, és nem számítottunk arra, hogy lesz egy kiállítás és az ellenfél minden helyzetét kihasználja" - nyilatkozta a jobbhátvéd.

A Debrecen legjobbja Czvitkovics Péter volt, aki agilisan játszott és körbelőtte a kaput, legkevésbé rajta múlt, hogy ilyen gyengére sikerült a Loki első csoportmeccse. A csapatkapitány úgy látta, jól kezdtek, és az első félidőben több lehetőségük volt, de a Harkiv vezetőgólja és a kiállítás padlóra küldte a csapatot, ahonnan nem sikerült felállni.

A meccs góljai:


"Nagyon gyorsak voltak a Harkiv játékosai, sokan közülük bármelyik európai csapatban megállnák a helyüket, látszik, hogy van pénz és megfelelő háttér a klubnál. Nekik ma minden bejött, elég csak a sarkalásos harmadik, vagy az átlövésből született negyedik gólt említeni, lehetett volna fölé, mellé, vagy kapufa, de belőtték, persze ezért vannak ott, ahol. Ennyivel nem jobb csapat a Metaliszt, de eddig mindenki csak a PSV-ről és a Sampdoriáról beszélt, most az ukránok is jelezték, hogy számolni kell velük" - értékelt a válogatottnál is számításba vett középpályás.

"Nagyon nehéz nekünk itt játszani"

Herczeg András hasonló helyzetben, mint tavaly a Bajnokok Ligájában, a Debrecen edzője tavaly hatszor is vesztes meccs után nyilatkozott. "Kétségtelen, az ukránoknak ezen a meccsen minden összejött, de egyértelmű, hogy a Harkiv jobb csapat, mint a Debrecen, és a fordulópontokból is ők jöttek ki jobban. Számos kritikus és bíráló megjegyzést kaptunk, és fogunk is kapni, de azt reálisan látni kell, a magyar körülmények és lehetőségek között nagyon nagy dolog, hogy idén is bekerültünk egy európai sorozat csoportkörébe, itt viszont olyan nagy a különbség, hogy ezt a nagy lépést nem tudjuk megtenni" - mondta Herczeg, aki szerint egyértelmű a Harkiv fölénye.

"Nem véletlen, hogy a Harkiv két éve a nyolcaddöntőig jutott az Európa Ligában, a játékosai gyorsabban reagálnak, jobban olvassák a játékot, és a középpályán olyan improvizatív braziljai vannak, akik eldöntötték a meccset. Az első félidő alapján túlzó az ötgólos különbség, akkor ötven-ötven százalék volt a labdabirtoklás és kilenc-nyolc volt a kapuralövések aránya a javunkra, mégis ők nyerték a meccset. Nagyon nehéz nekünk itt játszani, de biztos vagyok benne, hogy fogunk ennél sokkal szorosabb meccset is vívni" - mondta a Loki edzője, aki hozzátette, szívesen megtapsolta volna a harmadik és negyedik ukrán gólt, ha nem csapata lett volna a szenvedő fél.

Fotó: Mudra László [origo]
Czvitkovics volt a legaktívabb debreceni

A vendégektől a meccset a kispadról megtekintő Sani Keita osztotta meg véleményét a találkozóról: "Bár az eredmény talán ezt sugallja, nem volt ez könnyű meccs, ezen a szinten már nem lehet erről beszélni. Hogy a kiállítás miatt nyertünk volna? Nem hiszem, hiszen akkor már 2-0-ra vezettünk, persze elismerem, jól jött nekünk a magyar játékos szabálytalansága. Tisztában vagyunk vele, hogy a PSV-t és a Sampdoriát a többség esélyesebbnek tartja, de tovább szeretnénk jutni a csoportból".

A Debrecen a szeptember 30-i második fordulóban Genovába látogat, ahol a Koman Vladimirt foglalkoztató Sampdoria lesz az ellenfél.