Vágólapra másolva!
Az elmúlt években rendszeres Bajnokok Ligája-résztvevő AS Roma idén már-már visszaesett a Serie A középmezőnyébe, ám egy edzőcsere csodákat tett: Claudio Ranierivel ismét a dobogó a cél, és mintha a Totti-függőség is a múlté lenne.

Két idényen keresztül a Roma számított az Inter legnagyobb vetélytársának az olasz bajnokságban, a csapat 2007-ben és 2008-ban is ezüstérmes volt. Ebben az időszakban Luciano Spalletti Francesco Tottira építette az együttes taktikáját: az általa alkalmazott 4-2-3-1-es játékrendszerben Totti volt az egyedüli támadó, aki azonban rendszeresen visszalépett a labdákért, így a Roma klasszikus csatár nélkül játszott. A gárda Totti-függősége az előző szezonban derült ki: ekkor a világbajnok játékos sérülései miatt csak 23 mérkőzésen lépett pályára, a Roma csak hatodik helyen végzett.

A 33 éves világklasszis játékán egyre jobban érezni az évek múlását. Technikai tudása ugyan szemernyit sem kopott meg, de futóteljesítménye még a korábbinál is kevesebb, Spalletti azonban nem hagyta ki a csapatból - egyesek szerint nem is tehette. A 2009-2010-es szezon első két bajnokiját a csapat Tottival veszítette el, ám ez még nem vezetett volna Spalletti távozásához. A szakember azért mondott le, mert úgy érezte, kihozta a maximumot a Romából, ezen felül állítólag az sem tetszett neki, hogy Tottinak túlságosan nagy a befolyása a klubvezetésnél. A pletykák szerint a támadó még az együttes igazolásaiba is beleszólt.

A Spallettit váltó Claudio Ranieri első nyilatkozatában kijelentette: biztos benne, hogy semmi problémája nem lesz Tottival. "Csak annyit várok el tőle, hogy önmagát adja" - mondta, ugyanakkor kifejtette, hogy bár lenyűgözte az a látványos játékstílus, ami Spalletti irányítása alatt jellemezte a csapatot, az ő futballfilozófiája nagyban különbözik elődjétől. További fontos eltérés, hogy Ranieri tősgyökeres római, játékosként is szerepelt a klubnál, és sohasem titkolta, hogy nagy álma itt edzősködni. Az olasz lapok szerint Ranieri a klub ajánlatánál is kisebb fizetésért írt alá, ugyanakkor magasabb prémiumot kért arra az esetre, ha sikerül megvalósítani a vezetőség célkitűzéseit.

A korábbi Chelsea-tréner remekül kezdte római munkáját, első két bajnokiját megnyerte, hat találkozón keresztül veretlen maradt. Ezután azonban három vereség következett, ami éppen egybeesett azzal az időszakkal, amikor Totti sérülés miatt hiányzott. Tíz forduló után a Roma csak a 14. helyen állt, úgy tűnt, hogy az edzőcsere csupán tüneti megoldást jelentett a problémákra. A 11. fordulóban azonban megszakadt a rossz sorozat, és azóta a csapat egyszer sem kapott ki, vagyis immár 11 mérkőzés óta veretlen, miközben Totti öt meccset csak a lelátóról nézett végig. Ráadásul nem csak Totti hiányzott: sérülés miatt több találkozót volt kénytelen kihagyni a brazil középhátvéd, Juan is, Philippe Mexes pedig a legutóbbi hat mérkőzésen nem játszott.

Az eredmények javulásában az a legérdekesebb, hogy Ranieri alig változtatott a taktikán. Eleinte próbálkozott a 4-4-2-es felállással, de hamar belátta, hogy a keret erre nem nagyon alkalmas, így visszatért a 4-2-3-1-hez. A különbség annyi, hogy a két, kifejezetten védekező feladattal ellátott középpályás mellett (legtöbbször Davide Pizarro és Daniele de Rossi szerepelt) az előretolt ék mögött is általában olyan focista kapott helyet, aki nem hanyagolja el a védekezést. Megfordult ezen a poszton Matteo Brighi és Simone Perrotta is, ami a védelemnek is stabilitást adott, az együttes francia hátvédje, Jérémy Menez viszont éppen azért szorult a kispadra, mert nem hajtotta végre maradéktalanul a taktikai utasításokat.

Totti ebben a rendszerben is előretolt éket játszik, ugyanakkor Luca Toni januári kölcsönvétele azt mutatja, hogy Ranieri alternatívát keres arra az esetre, amikor a csapatkapitány nem áll a rendelkezésére. A Bayern Münchentől leigazolt csatár megszerzésében persze a csapatkapitánynak is szerepe volt. "Már a nyáron mondtam neki, hogy jöjjön Rómába, de akkor nem sikerült nyélbe ütni az ügyletet. Lehet, hogy ha a szezon elején megszerezzük, akkor most több pontunk lenne" - nyilatkozta Totti, aki tavaly novemberben 2014-ig hosszabbított, és szerződésében az is szerepel, hogy visszavonulását követően sportigazgatói állást kap az egyesületnél.

Totti tehát megkerülhetetlen figura Rómában, az viszont kérdéses, mihez kezd majd Ranieri, ha Totti és Toni is egészséges lesz. A Mirko Vucsinics, Totti, Toni trió látványos támadójátékot ígér ugyan, de együttes szerepeltetésükkel éppen az a stabilitás veszne el, aminek köszönhetően nyerő sorozatba kezdtek. Ranierinek van ideje gondolkodni: Toni a Juventus ellen megsérült, közel egy hónapig nem léphet pályára.

www.global-soccer.eu