Vágólapra másolva!
Az első BL-meccsére készülő Debrecen klubmenedzsere, Herczeg András maga is kíváncsi  rá, mennyire tudja csapata megnehezíteni a Liverpool dolgát, arra azonban ő sem számít, hogy az Anfield Roadon a Loki akarata érvényesül majd. Mint mondja, két lábbal kell állniuk a földön, a bekkelés pedig nem választás kérdése. Rudolf és Szélesi biztosan nem játszhat szerdán, Bodnár viszont várhatóan ott lesz a kezdőben.

- Augusztus végén a Debrecenről szólt minden, aztán a válogatott felé fordult figyelem. Jól jött, hogy egy kis lélegzethez jutottak, hogy újra egymás között lehettek?
- Hát nem mondhatnám, hogy magunk között lettünk volna, Poleksic a montenegrói, Rudolf, Szélesi, Mészáros és Bodnár pedig a magyar válogatottban szerepelt, érkeztek új játékosok is, úgyhogy elég képlékeny volt ez az időszak. Csak pár napja tudunk teljes létszámban készülni a Liverpool ellen.

- Megváltozott valami az edzéseken, a légkörön, a játékosok viselkedésén most, hogy pályafutásuk eddigi legnagyobb kihívása vár rájuk.
- A továbbjutás után nagyon boldog arcokat láttam magam körül, felszabadultság sugárzott a játékosokból. Azóta eltelt pár nap, de azért ez érzés nem veszett ki belőlük, és azt gondolom, büszkék is lehetnek arra, amit eddig elértek. Olyat nem tapasztaltam, hogy bárki negatív irányba változott volna, sőt, a csoportmeccsek szerintem még inspirálóbbak lesznek. A játékosok látják, hogy van értelme dolgozni, és alázatosan hozzáállni a futballhoz.

- Azt olvastam a Levszki elleni továbbjutás után, hogy ön is kíváncsian várja, miként dolgozza fel a csapat a sikert. Most eltelt egy kis idő, milyen tapasztalatai vannak?
- Biztos, hogy nem így fogalmaztam, azt ellenben többször is elmondtam: érett gondolkodású, intelligens fiatalembereknek ismertem meg a debreceni futballistákat, akik eddig minden körülményre jól reagáltak. Arra viszont tényleg kíváncsi vagyok, hogy mennyire tudjuk megnehezíteni a Liverpool dolgát, hiszen még sosem játszottunk ilyen kaliberű csapattal. Nincs semmilyen támpontunk, amibe kapaszkodhatnánk.

- Ön hogyan készül a szerdai csatára. Egy ilyen, a tévében is hétről hétre látható nagycsapattól ugyanúgy elkérik a felvételeket, vagy anélkül is pontosan tudja, mire számíthat Gerrardék ellen.
- Ugyanúgy elkértük a felvételeket, habár nyilvánvaló, hogy a liverpooliak azért világklasszisok, mert sokkal kreatívabban tudják alakítani a saját játéksablonjukat. Hiába van nekik is egy alaptaktikájuk, bármikor képesek eltérni attól. Erre természetesen sokkal nehezebb felkészülni is. Elsősorban a legutóbbi két bajnoki mérkőzésüket, a Bolton és a Burnley ellenit tanulmányoztuk.

- És mire jutottak, hogy lehet megfogni a Liverpoolt?
- Erre nem szeretnék semmit sem mondani, mert nyilván lesz egy elképzelésünk, de egészen más kérdés, hogy ebből mit sikerül megvalósítani. Az egy dolog, hogy mi mit szeretnénk, de valószínűleg nem a mi vágyaink szerint alakul majd meccs, úgyhogy két lábbal kell állnunk a földön.

Forrás: MTI

- Az edzők általában azt szokták mondani, bárki is az ellenfél, próbáljuk a saját játékunkat játszani.
- Hát ez most nem így lesz, nem leszünk olyan helyzetben, hogy a saját játékunkat játsszuk. A magyar bajnokságban is előfordul, hogy nem a mi akaratunk érvényesül, ez nem a mi elhatározásunktól függ, hanem a pályán dől el.

- Ezek szerint készülnek a sündisznóállásra?
- Erre nem kell készülni, benyomnak minket, ha készülünk, ha nem. Persze ha ki tudunk jönni ma kapunk elől, ha tudunk támadni, akkor kijövünk és támadunk. A Debrecenre nem jellemző a defenzív játék, de könnyen lehet, hogy erre kényszerülünk majd.

- Egy vagy két csatárral áll fel a csapat az Anfielden?
- Ezt még nem döntöttem el, ha Rudolf egészséges lenne, akkor biztosan két csatárral játszanánk, de így még alszom rá egyet. Megjegyezem, soha nem a csatárok száma határozza meg a támadójátékot, a legjobb példa erre éppen a Liverpool, ahol Torres az egyetlen előretolt ék, mégis rendkívül hatékonyan támadnak, és még sorolhatnám az egy csatárral is félelmetesen rohamozó nagycsapatokat. Ugyanakkor három csatárral is lehet sokat védekezni.

- Mennyi esélyt lát Rudolf és Szélesi játékára?
- Sajnos már biztos, hogy egyikük sem játszhat, Varga és Dombi pedig eltiltás miatt hiányzik. Még sosem volt ennyi hiányzónk, kellemetlen, hogy éppen a legerősebb ellenféllel szemben kell megbirkóznunk ezekkel a problémákkal.

- Szeptember 4-én azt mondta a Baktalórántháza elleni edzőmeccs után, Bodnár László még nincs olyan lelki állapotban, hogy tétmérkőzésen játsszon. Koeman mégis betette a válogatottba, ahol nem nyújtott rossz teljesítményt, majd hétfőn a balesete óta először nyilatkozott a sajtónak. Liverpoolban ott lesz a kezdőcsapatban?
- A jelenlegi állapot szerint igen. Remélem, nem jön közbe semmi.

- Most, hogy a válogatottnak minimálisra csökkentek a továbbjutási esélyei, a Loki maradt magyar futball zászlóshajója. Érzi annak a terhét, hogy önöktől várja a csodát a közvélemény?
- Nem hiszem, hogy ez teher lenne, inkább jó érzés, hogy ennyire kíváncsiak ránk. Megpróbálunk tisztességgel megfelelni az elvárásoknak.