Vágólapra másolva!
A Real Madrid nyári sztárigazolási közül a Liverpool középpályását, Xabi Alonsót tudta a legnehezebben megszerezni, de végül az Európa-bajnok játékos is a Santiago Bernabéu-stadionban folytatja pályafutását. Xabi Alonso úgy érezte, hogy fejlődése érdekében szüksége volt a klubcserére, de a liverpooli időszakra mindig is szívesen emlékszik majd vissza.

- Régóta érett a klubváltás gondolata?
- Úgy éreztem, új kihívásra van szükségem, és pár hónappal ezelőtt hoztam meg a döntést, hogy klubot cserélek. A Real Madrid ajánlata akkor érkezett, és szerencsére a vezetőknek sikerült megegyezniük. Azt gondolom, hogy a pályafutásom érdekében ez a váltás szükséges volt, és boldog vagyok, hogy a Real Madrid játékosa lehetek.

- Olyan pletykákat lehetett hallani, hogy megromlott a viszonya Rafa Benítezzel...
- Többször is elismételtem, és most is elmondom, hogy Benítezzel teljesen normális maradt a viszonyom. Professzionális kapcsolatról van szó, amely a kölcsönös tiszteleten alapul, és köszönettel tartozom neki, hogy lehetőséget adott nekem az elmúlt öt esztendőben. Maga a transzfer olyan gyorsan történt, hogy nem is tudtam rendesen elbúcsúzni a csapattársaimtól, szóval a közeljövőben még biztosan visszatérek Liverpoolba, hogy ezt megtegyem.

- És mi a helyzet a szurkolókkal?
- Nagyon hálás vagyok a liverpooli drukkereknek, mert a klubnál eltöltött időszakom alatt fantasztikusan viselkedtek velem. Mindig mellettünk voltak. Emlékszem a 2007-es, Arsenal elleni FA-kupa-mérkőzésre, ahol a szokottnál is különlegesebb volt az atmoszféra. A drukkerek megemlékeztek a hillsborough-i tragédia áldozatairól, és abban a hat percben olyan hangorkán volt a pályán is, hogy a játékosok sem tudtak megszólalni, olyan volt, mintha a focisták is tiszteletben tartanák a szurkolók megmozdulását.

- Melyik volt a legemlékezetesebb mérkőzése a Liverpool színeiben?
- Számomra az egyik legnagyobb élmény az volt, amikor a Bajnokok Ligájában idegenben nyertünk az FC Barcelona ellen. Kevés csapat mondhatja el magáról, hogy győzni tud a Camp Nouban, százezer katalán előtt, de nekem még különlegesebb volt a siker. A családom és a barátaim mind ott voltak a stadionban, ráadásul a Real Sociedaddal sohasem sikerült nyernem Barcelonában.

- És milyen élményei vannak a Real Madridról?
- Elsőként Zinedine Zidane jut az eszembe, aki ellen a válogatottban és a spanyol bajnokságban is játszhattam. Fantasztikus tudású futballista volt, a legnehezebb dolgokat is úgy hajtotta végre a pályán, hogy egyszerűnek tűntek. Mindig kiemelkedett a mezőnyből, és nagy öröm a számomra, hogy az örökébe léphetek a Realnál.

- Azért a Liverpoolban sem akármilyen csapattársai voltak...
- Igen, Steven Gerrarddal remekül megértettük egymást. Szinte kirobban az energiától, és az feladatom sokszor az volt, hogy biztosítsam mögötte a területet - azonban szinte mindig időben visszaért, ha védekezni kellett. Amikor egyszerre voltunk a pályán, a csapatnak megvolt a kellő egyensúlya, ami nagyon fontos.

Egy nem mindennapi gól - még Liverpool-mezben:


- Mik a céljai a Realnál?
- Tudom, hogy a klubnál nagyok az elvárások, hiszen a csapatnál mindig is kiváló futballisták szerepeltek, és a nyáron újabb klasszisok érkeztek. Remélhetőleg igazán látványos játékot tudunk majd nyújtani, ami garancia a sikerre. Annak külön örülök, hogy több válogatottbeli csapattársammal is együtt játszhatok, és szerintem jó döntés a klub vezetősége részéről, hogy igyekszik spanyol játékosokat is igazolni (Xabi Alonso mellett még Raúl Albiol és Álvaro Arbeloa érkezett - a szerk.).

- Liverpoolba igazolásakor félbe kellett szakítania főiskolai tanulmányait. Spanyolországba visszatérve be akarja fejezni az iskolát?
- Szerintem erre csak akkor lesz időm, ha befejeztem a pályafutásomat. A gyermekkori barátaim egy része elvégezte az egyetemet, és nekem is mindig nagy vágyam volt, hogy diplomát szerezzek. El is kezdtem egy gazdasági főiskolát, de még tíz vizsgám hiányzik a befejezéséhez. Azt hiszem, a karrierem végeztével hazatérek San Sebastiánba, akkor lesz időm erre. De egyelőre ez még odébb van.

Forrás: www.goal.com

www.global-soccer.eu