Vágólapra másolva!
Az átigazolási szezonban eddig a Real Madrid volt a legaktívabb, pedig a régi-új elnök, Florentino Pérez még nem is fejezte be az erősítést. A hatalmas költekezés mellett szinte mindenki a transzferek üzleti részéről beszél, és emellett szinte elsikkad a szakma - jelesül, hogy Manuel Pellegrini edzőnek a bő keretből egy eredményes csapatot kell összeraknia.

A Pérez által fémjelzett korszak során évről évre világsztárok, David Beckham kivételével rendre aranylabdás játékosok szerződtek a Real Madridhoz, ám a "Zidane-ok és Pavónok" néven elhíresült játékospolitika csak egy ideig volt sikeres.

Üzletileg ugyan az egyesület jól teljesített, és Pérez kihúzta a pénzügyi csávából a Realt, azonban 2003 után a klub történetének egyik legsikertelenebb periódusa következett.

A madridiak három éven keresztül semmilyen trófeát nem nyertek, amire a második világháborút követően nem volt példa. Pérez távozása után egy kevésbé látványos, ám jóval harcosabb Real állt össze előbb Fabio Capello, majd Bernd Schuster edzősége alatt, amely viszont hazai porondon eredményesebb volt, hiszen két bajnoki címet is nyert.

A legutóbbi bajnokságban is ezüstérmes lett a gárda, mégpedig egy olyan FC Barcelona mögött, amely sorra döntötte a rekordokat. A Real ezzel a Barcával volt sokáig versenyben, de a katalánoktól otthon elszenvedett súlyos vereség palotaforradalmat robbantott ki - Pérez pedig jött, látott és győzött.

A régi-új elnök ugyan rögtön kijelentette, hogy ezúttal egy év alatt kell mindazt végrehajtania, amire előző periódusában három éve volt, de senki sem hitte, hogy komolyan is gondolja. Pedig így történt: két aranylabdás is érkezett Kaká, illetve Cristiano Ronaldo személyében (utóbbi világrekordért), majd bejelentették az összes sztárklub által üldözött Karim Benzema szerződtetését is.

Marketingszempontból a szupersztárok megszerzése bizonyosan megéri (elvégre Cristiano Ronaldo hivatalos prezentációjára is megtelt a Santiago Bernabéu-stadion), de ettől függetlenül a Real azért még mindig csak egy csapat, amelynek trófeákat kell nyernie. A új edzőnek, Manuel Pellegrininek tehát nem lesz könnyű dolga, ha egy működő- és ütőképes együttest akar összerakni, hiszen bár a szakmai irányítás az ő kezében van, azt aligha teheti meg, hogy a friss sztárigazolások valamelyikét kihagyja a csapatból.

Cristiano Ronaldo, Kaká, de valószínűleg még Benzema is szinte biztosan ott lesz a kezdő tizenegyben, így a Real könnyen ugyanabba a hibába eshet, mint a "galaktikus" korszak második felében, amikor felborult a támadó és a védekező játékosok közötti egyensúly. Pellegrini előző klubjánál, a Villarrealnál leginkább a 4-4-2-es felállást favorizálta, amit könnyen megvalósíthat a Realnál is - a kérdés már csak az, hogy mennyire támadó szellemű együttest enged a fantáziája.

A jelenleg rendelkezésre álló védősor ugyanis nem életbiztosítás: a negyedik nyári szerzemény, a Valenciától megvett Raúl Albiol ugyan nem rossz igazolás (Pepével vagy Ezequiel Garayjal remek párost alkothat középen), azonban a széleken akadhatnak problémák. A jobb oldalon Sergio Ramos túlságosan is támadó felfogású, és gyakran szertelenül játszik, ráadásul most alighanem egy olyan játékos futballozna előtte (Cristiano Ronaldo), aki sokkal kevesebbet védekezik.

Forrás: [origo]

Az általunk elképzelt két legvalószínűbb felállás - Arbeloa és Xabi Alonso egyelőre még nem Real-játékosok

A balhátvéd posztja pedig kifejezetten problémás: itt jelenleg Gabriel Heinze és Marcelo áll Pellegrini rendelkezésére, ráadásul az argentin valószínűleg távozik. Nem csoda, hogy a klubot hírbe hozták már a nyáron Ashley Cole-lal és Álvaro Arbeloával is. A védekező középpályás pozíciójára ott van a keretben a két Diarra, Lassana és Mahamadou, illetve Fernando Gago is, ám Pellegrini Xabi Alonsót szeretné csapatában tudni, aki sokkal többet tud hozzáadni a játékhoz.

Vele elképzelhető egy olyan 4-4-2-es hadrendű együttes, amelyben két védekező középpályás kap helyet (ideális esetben Lassana Diarra és Xabi Alonso), ám kifejezetten támadó felfogású - főleg, mivel a két szélen Kaká, illetve Cristiano Ronaldo játszana. Egy másik elképzelés szerint Pellegrini a 4-2-3-1-as szisztémát alkalmazná, és ebbe a koncepcióba sokkal inkább beleillik Franck Ribéry, akit a Real szintén szeretne megszerezni.

Egymilliárd euró Kaká kivásárlási ára

Cristiano Ronaldo után a labdarúgócsapat másik nyári sztárigazolásának, Kakának a kivásárlási árát is egymilliárd euróban határozta meg a Real Madrid. A klub szerint azért van szükség a csillagászati összegre, hogy elkerüljék az arab olajmágnások esetleges érdeklődését.

A Marca című sportlap csütörtökön adott hírt a brazil középpályás szerződésébe beépített pontról, s beszámolója szerint Spanyolországban eddig 180 millió euró volt a kivásárlási ár-rekord: a szintén realos Raúlért és az FC Barcelonát erősítő Carles Puyolért kellene ennyit letennie az esetleges vásárlónak. A királyi klub Kakáért 67, Cristiano Ronaldóért pedig 94 millió eurót fizetett az AC Milannak, illetve a Manchester Unitednek.
(MTI)




Huntelaart alighanem eladják, de a nagy kérdés az, hogy mi lesz a Real Madrid élő legendájának számító Raúllal, sikerül-e helyet szorítani neki a kezdőben, vagy a chilei lesz az az edző, aki elkezdi Raúl leépítését. Kérdőjelekben tehát nincs hiány, és az első edzőmérkőzések (hétfőn az ír Shamrock Rovers lesz az ellenfél) sem hoznak majd sokkal közelebb a megoldáshoz - arra egészen a bajnoki rajtig várni kell.