Vágólapra másolva!
Miközben a magyar labdarúgócsapatok augusztus végére véglegesen kijátszották magukat a nemzetközi kupaporondról, addig a nem éppen futballnagyhatalom Ciprus három együttessel is képviselteti magát a következő körben. Nem is az Apoel és az Omonia UEFA-kupás szereplése a megdöbbentő, hanem az Anorthosis Famaguszta elképesztő menetelése. A bajnok a selejtezőben örmény, osztrák és görög ellenfélen túllépve beverekedte magát az elitmezőnybe, a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A keret tagja Nagy Zoltán, a Diósgyőr egykori kapusa, őt kértük meg, elemezze a felfoghatatlan helyzetet.

"Az Olimpiakosz elleni visszavágótól azt kaptuk, amit vártunk. Tudtuk előre, hogy a hazaiak 35 ezer fős, fanatikus közönsége vár ránk, de edzőnk azt is hangsúlyozta, ha az első 15-20 percet kihúzzuk kapott gól nélkül, akkor a nézők türelmetlenné válnak, s előbb-utóbb sajátjaik ellen fordulnak. Így is történt. Hozzá kell tenni, nagyon jól játszottunk, nem akartuk elkövetni azt a hibát, mint a selejtező második körében a Rapid Wien ellen, ahol szintén 3-0-s előnnyel utaztunk Bécsbe, s nagyon meg kellett szenvednünk a továbbjutásért. Ezúttal nem adtuk fel a támadás lehetőségét, s bár a második félidő elején megfogott bennünket az Olimpiakosz gólja, végül nem kerültek közelebb hozzánk" - nyilatkozta Nagy Zoltán, amikor arra kértük, elevenítse fel a Bajnokok Ligája-selejtező utolsó, athéni mérkőzését.

- Az utóbbi években nem arról volt híres a ciprusi futball, hogy klubszinten köröket ment volna a nemzetközi kupákban...
- Azért nem volt ez ennyire váratlan, hiszen 2005-2006-os szezonban már állt a csapat hasonló bravúr előtt, akkor a BL-selejtező 3. körében a skót Rangers állított meg bennünket. Aztán sajnos az UEFA-kupában sem volt szerencsénk, a Palermo várt ránk, kiestünk. Tavaly is mentünk két kört az UEFA-selejtezőben, majd az első fordulóban a Tottenhammel szemben búcsúztunk. Az viszont tény, hogy jelenleg az Anorthosis a BL-csoportkörében van, a két nicosiai csapat, az Apoel, illetve az Omonia pedig még versenyben van az UEFA-kupában.

- Mi történt idén?
- Egyszerűen várakozáson felül teljesített mindenki. Öt éve játszom Cipruson, azt kell mondanom, hogy évről évre keményebb a bajnokság, egyre jobban erősödnek a csapatok, sok pénzt fektetnek bele a klubok és a szponzorok, ezáltal minőségi játékosok érkeznek. Ha csak az Anorthosis Famagusztát nézzük, akkor látható, hogy csapattársam az Európa-bajnok görög védő, Dellas, a Real Madrid egykori brazil csatára, Sávio, de akad portugál légiós, a korábban Reginában és Portóban is játszó Paulo Costa személyében. S akkor még nem is beszéltem Lukasz Sosinról, aki négyszer volt már gólkirály, s ismét felmerült, hogy meghívják a lengyel válogatottba.

- Ezek szerint sok pénz áramlik a ciprusi futballba?
- Igen, elsősorban a privát üzletemberek látnak benne nagy fantáziát, komoly cégek állnak a csapatok mögött, általuk jöhetnek egyre jobb játékosok a bajnokságba. Tavaly 11 ponttal nyertük a bajnokságot, népszerűek vagyunk, ráadásul a mostani BL-siker anyagilag sem elhanyagolható, ebből nemcsak az Anorthosis, de a többi ciprusi csapat is profitálhat.

Forrás: [origo]

Az örök emlék: pacsi Paul Robinsonnal, a Tottenham akkori kapusával

- Mekkora a csapat stadionja? Egyáltalán alkalmas BL-mérkőzések rendezésére?
- Sajnos nem. Tavaly az UEFA még engedélyezte, hogy itt játszunk a Tottenham ellen, de a Bajnokok Ligája már más. Nicosiában, a Nemzeti Stadionban játszunk majd, oda 20-22 ezer néző fér be.

- A csütörtöki BL-sorsoláson kemény ellenfelek jutottak. Milyen reményekkel vágnak neki a csoportkörnek?
- Nem könnyű a csoport, de bevallom, még nem is igazán fogtuk fel, mi történik velünk. Leültünk a csapattársakkal a tévé elé, néztük a sorsolást, s amikor Ronaldo kihúzta a csapatunk nevét tartalmazó golyót, talán akkor tudatosult bennünk, hogy valóban nem álmodunk. Az Inter, a Werder Bremen és a Panathinaikosz ellen kell játszanunk, edzőnk azt mondta, innentől kezdve már minden meccs ajándék számunkra. Persze jó lenne pontokat csipegetni a riválisoktól.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

- Nevesítsük az edzőt, hiszen a grúz Temur Kecbaja nem kis név a labdarúgásban, évekig játszott Angliában, s a Newcastle színeiben két FA-kupa-döntőt is vívott. Milyen szakvezető?
- Keménykezű, ordibálós fajta. Nyugodtan mondhatom, diktatúra van, a játékosok nem is mindig szeretik. De úgy vélem, néha ez is kell az eredményességhez. Emellett nagyon jól felkészült edző, kiválóan feltérképezi az ellenfeleket.

- Mennyi lehetőséget kap nála?
- Ismerjük egymást, hiszen három éve még a csapattársam volt. Egyértelműen az albán Arian Beqaj a kedvezményezett, de mivel idén is rengeteg mérkőzés vár ránk - a Bajnokok Ligája és a hétvégén rajtoló bajnokság mellett októbertől a ciprusi kupa is elkezdődik -, így biztosan lehetőséghez jutok. Tavaly 8-9 bajnokin védtem, a kupában szinte végig rám számított, de a Tottenham ellen is lehetőséget kaptam. A keret 27 játékosból áll, de Kecbajánál nincs állandó kezdő tizenegy.

- Öt éve igazolt Ciprusra, hogyan jött a lehetőség?
- 2000-ben már kipróbáltam magam külföldön, akkor az izraeli Hapoel Ramat Ganban védtem, s nagyon megtetszett ez az életforma. Hazatérve a Diósgyőrben próbálkoztam, ahol állandó gondok voltak. 2004-ben végre felkerült a csapat az élvonalba, de akkor jött a káosz, két csapat lett, két edzővel. A légkör rákényszerített a váltásra, s Vezér Ádám barátom segítségével Ciprusra szerződtem. Egy kiscsapatban, az Alki Larnacában védtem, remélve, hogy felfigyelnek rám. Így is lett, így szerződtetett az Anorthosis. A magyar focit viszont azóta egyáltalán nem követem figyelemmel, annyira csalódtam benne.

- Meddig szól a szerződése?
- Még egy évig. Aztán meglátjuk, mi lesz.

Egymillió eurós jutalom
Nagy ünneplés volt Cipruson, miután az Anorthoszisz Famaguszta labdarúgócsapata feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára, a görög Olimpiakosz elleni, összesítésben 3-1-es győzelem után.
Szurkolók 4000 fős csoportja várta a repülőtéren az Athénból csütörtökön reggel hazatérő futballistákat, akiket valóságos hősként ünnepeltek. "Egy kis csapat egy kis országból a Bajnokok Ligájában. Mit is mondhatnék? Ami engem illet, ezek a srácok szerintem már most győztek" - mondta Temur Kecbaja, az Anorthoszisz edzője, korábbi grúz futballcsillag.
A klub elnöke, Andreas Pantelis bejelentette, egymillió eurós prémiumot oszt ki a játékosok között. "Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, játékosnak, edzőnek, aki segített ebben a fantasztikus sikerben" - nyilatkozta, hozzátéve, ha kell, biciklivel is a csapat után ered, s ott lesz minden BL-mérkőzésen.
A szigetország labdarúgásának "Nagy Asszonyaként" emlegetett gárda 1911-es fennállása óta tizenhárom alkalommal nyert nemzeti bajnokságot és tíz alkalommal hódította el a ciprusi kupát.
A ciprusi klubfutball korábban olyan csúfos kudarcokat élt át, mint az 1963-as KEK-sorozatban "elért" 16-1-es Apoel-vereség a portugál Sportingtól, de az Anorthosis is belekóstolt a kétszámjegyű vereségbe 1983-ban, amikor az UEFA-kupában a Bayern München 10-0-ra ütötte ki.