Vágólapra másolva!
A jelek szerint mégsem bírta a kettős terhelést a Fiorentina, és úgy tűnik, hogy a violák nem tudják méltóképpen lezárni az egészen eddigi kiválóan alakuló szezonjukat. A csapat az UEFA-kupában az elődöntőben bukott el, és a bajnokságban is lecsúszni látszik a hőn áhított negyedik helyről, amelyet pedig heteken keresztül őrzött.

A lila-fehérek egészen április közepéig jó úton haladtak afelé, hogy történelmük egyik legeredményesebb szezonját zárják, hiszen a firenzei együttes magabiztosan menetelt az UEFA-kupában, miközben a Serie A-ban is tartotta a negyedik pozíciót.

Utóbbi azért volt nagyon fontos, mert ez a helyezés Bajnokok Ligája-indulást ér, márpedig a Fiorentina eddigi fennállása során mindössze egyszer indulhatott a BL-ben, és ha megint ott lehetett volna a legrangosabb európai kupában, az egyértelműen jelezné: az egyesület ismét Olaszország élcsapatai közé tartozik.

Arról nem is beszélve, hogy a pályán elért eredmények alapján a gárda az előző két szezonban egyaránt bronzérmes lett volna, ám a calciopoli-botrány miatt mind a két idényben pontlevonással büntették a csapatot, így nem szerezhette meg a harmadik helyet.

Utóbbira ebben a pontvadászatban sem nagyon volt esély, ám a negyedik helyezés elérhetőnek tűnt. A klub a 19. fordulót követően, az év elején ugrott fel erre a pozícióra, és ezt követően a legutóbbi játéknapig mindössze egyszer csúszott egy hellyel hátrébb. Volt olyan időszak, amikor a Fiorentina előnye a mögötte álló AC Milannal szemben négy pont volt, ráadásul amikor a 26. játéknapon a violák idegenben legyőzték a harmadik Juventust, akkor a dobogó is csak egy egységnyire volt tőlük.

A torinói összecsapás egyébként azért is tűnt különösen jelentősnek, mert a firenzeiek akkor legjobbjuk, a román Adrian Mutu nélkül voltak kénytelenek játszani, ám így is begyűjtötték a három pontot. A csatársorban csak kiegészítő embernek számító futballisták ugyanis hozták magukat, az egyébként többnyire csak csereként szereplő Pablo Daniel Osvaldo és Ndiaye Papa Waigo is betalált - utóbbit egyébként januárban szerződtették a Genoától.

A holtszezonban ő volt a klub egyetlen szerzeménye, vagyis Cesare Prandelli mester bízott a rendelkezésére álló keretben, és úgy ítélte meg, hogy a csapat képes lesz a kettős terhelés ellenére is elérni a kitűzött célokat. A szakember nem bizonyult a rotációs szisztéma hívének, és a két sorozatot (az UEFA-kupát és a bajnokságot) hasonló fontosságúnak ítélte meg, a legtöbb kulcsember így majd mindegyik találkozón pályára lépett.

Márpedig ez nem kevés összecsapást jelent, a legutóbbi, Cagliari elleni bajnoki már az 54. találkozója volt a klubnak az idény során. A tréner inkább meccs közbeni cserékkel igyekezett szükség esetén frissíteni együttesén, a 36 bajnoki találkozó közül 33-on mindegyik cserelehetőségét kihasználva, de az utóbbi hetekben úgy tűnt, hogy a Fiorentina mégis a játékosai fáradtsága miatt maradhat el a célkitűzéseitől.

Április közepére mintha "elfogytak" volna a firenzei focisták: a Serie A 35. fordulójában a Sampdoria ellen az utolsó percben kapott gólt a csapat, ami két pontba került, majd az UEFA-kupában egy 120 perces, idegőrlő csata után büntetőkkel esett ki a skót Rangers FC ellen. Ezt követte a Cagliari elleni vereség, ahol némelyik Fiorentina-futballista rendkívül fáradtnak tűnt, Manuel Pasqualt már a 29. percben lecserélte Prandelli, míg Marco Donadel a szünetben jött le a pályáról.

Hogy nem csak fizikai, hanem idegi fáradtságról is szó volt, azt a koncentráció hiánya mellett Mutu esete is bizonyította, a csatár ugyanis az utolsó percben egy teljesen felesleges szabálytalanság miatt kapott piros lapot - és így eltiltás miatt nem játszhat az utolsó két fordulóban. Persze Mutu így is kétségtelenül a gárda legjobbja volt a szezon során, amit nem csak a góljai bizonyítanak (a bajnokságban 17, az UEFA-kupában hat alkalommal volt eredményes), hiszen a La Gazzetta dello Sport osztályzatai alapján is remekelt, 6,53-as átlaga a Serie A-ban is kiemelkedőnek számít.

Forrás: Getty Images

Mutu a hátán cipelte a csapatot egész évben, de az utolsó két bajnokin eltiltás miatt nem játszhat

Kevésbé lehet dicsérni csatártársát, Giampaolo Pazzinit, akitől azt várták, hogy a nyáron a Bayern Münchennek eladott Luca Toni örökébe léphet - a még mindig csak 23 esztendős támadó a bajnokságban mindössze kilenc gólig jutott, a nemzetközi porondon pedig egyszer sem tudott betalálni. Sokan úgy vélik, hogy Pazzini megmarad az "örök tehetség" kategóriában, akárcsak jó barátja, az egykor vele együtt az Atalantától megvett Ricardo Montolivo: a középpályás hiába szerepelt hétről hétre a kezdők között, elmaradt a várakozástól, és az alapemberek közül messze az övé a legrosszabb átlagosztályzat.

A Fiorentina persze még mindig nem adta fel a reményt, hogy odaér a negyedik helyre, azonban a violák nincsenek könnyű helyzetben. Egyrészt a hátralévő két meccsükön nem szabad pontot veszíteniük, márpedig ellenfeleik az élet-halál harcot vívó Torino és Parma lesznek (ráadásul Mutu egyik találkozón sem játszhat), de még ha meg is nyerik mind a két találkozót, csupán abban az esetben lehetnek negyedikek, ha az AC Milan pontot veszít.

A rossonerók előbb a Napolival, majd az Udinesével játszanak, és a nápolyiak számára a meccsnek nincs különösebb tétje - márpedig ez esetben Olaszországban nem nagyon szokott kétséges lenni a végeredmény. A violák maximum abban bízhatnak, hogy Nápolyban nem nagyon szeretik az északolasz csapatokat, és a Napoli ebben a szezonban otthon már a Juventust és az Internazionalét is legyőzte.

www.infosport-focivilag.hu