Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, hogy tavaly nyáron Huszti Szabolcs hannoveri szerződésén kívül gyakorlatilag egy darab érdemi ajánlatot sem kaptak külföldről a magyar futballisták, mostanában egészen jó hírek érkeznek légiósainkról. A Sampdoriában áprilisban bemutatkozó Koman Vladimir után egy másik fiatal tehetség, a korábban a Stuttgart korosztályos csapatában szerepelt Szalai Ádám vetheti meg a lábát a felnőttgárdában, a jelenleg kölcsönszerződéssel Angliában futballozó Rajczi Pétert és Halmosi Pétert marasztalja klubja, Gera Zoltánnak és Fülöp Mártonnak pedig van esélye rá, hogy ősztől ismét a Premier Legaue-ben bizonyítson.

Koman Vladimir nevével némileg váratlanul találkozhattunk április elején a Sampdoria összeállításában, a most 18 éves középpályás két éve igazolt Szombathelyről Genovába, ahol immár az első csapatban is számolnak vele. A élvonalban rögtön a bemutatkozó mérkőzésén gólpasszal tette le a névjegyét, s azóta is többször szóhoz jutott a Serie A találkozóin.

Hasonlóan nagy lehetőséghez juthat a közeljövőben a Németországban légióskodó Szalai Ádám is. A 19 éves csatár, miután megjárta a korosztályos csapatokat, a mostani bajnokságot a Stuttgart második együttesében futballozta végig, de már átvették a nagycsapat keretébe, edzőmérkőzéseken pedig pályára is léphetett a legjobbak között.

Szalai szerződése 2010-ig szól, a következő szezonban minden bizonnyal a Bajnokok Ligájában induló Stuttgart azonban máris forszírozza a kontraktus meghosszabbítását, ami szintén azt jelzi, a magyar légiós előbb-utóbb megkapja az esélyt, hogy beverekedje magát a német élgárdába.

Lehet vitatkozni azon, hogy mekkora dicsőség az angol második ligában futballozni, az elmúlt évek tapasztalatai alapján mégis örömteli dolognak számít, ha egy-egy honfitársunk - klubjának edzőjét és vezetőit is - meggyőző teljesítményt képes nyújtani egy fejlett futballkultúrájú országban. Rajczi Péterrel és Halmosi Péterrel márpedig ez a helyzet, előbbi a Barnsley, utóbbi a Plymouth csapatában szerepelt kölcsönszerződéssel a mögöttük álló idényben, s a bajnokság végeztével mindkettőjüket szeretné megvenni a klubjuk.

"Annyi problémám van a Barnsleyval, hogy a csatártársak sajnos kicsit önzők a támadóharmadban, nagyon kevés használható labdát kaptam tavasszal" - kommentálta az egyesület csütörtöki döntését Rajczi a Nemzeti Sportban, ami azért elgondolkodtató, mert az Újpestről elszerződött támadó ékpárja tavasszal többnyire Ferenczi István volt a Championship 20. helyén végzett csapatban.

Gera Zoltán, Fülöp Márton és Király Gábor számára nem a legjobban alakult eddig a szezon, ám jelen állás szerint mindhármuknak több sikerélményben lehet része a következőben. Gerának nemhogy nem sikerült az utóbbi két bajnoki szünetben egy osztállyal feljebb igazolnia, de a West Bromwichban is többször csak a kispad jutott neki. Az utóbbi időben azonban egyre jobb formába lendült, és többek között neki is köszönhetően a WBA rájátszásban harcolhatja ki az élvonalbeli szereplést - vagyis Gerának ezúttal nem kell a menedzserek mukájára hagyatkoznia, a playoff mérkőzésein saját maga gondoskodkodhat róla, hogy újra Premeir League-játékosnak mondhassa magát.

Fülöp Márton csapata, a Sunderland a Championship megnyerésével biztosan az első osztályban folytatja jövőre, más kérdés, hogy a kapus mindössze öt bajnokin védett a mögötte álló szezonban. Fülöp mégis bizakodó, elmondása szerint edzője azzal kecsegteti, hogy nemsokára helye lehet a kezdőcsapatban.

Király Gábor szolgálataira szerződése lejártával a továbbiakban nem tart igényt a Crystal Palace, ám a rutinos kapus a hírek szerint "felfelé bukhat", állítólag a West Ham és Aston Villa újfent érdeklődik iránta, nemrégiben pedig a Livorno is képbe került lehetséges célállomásként.