Vágólapra másolva!
A Bayer Leverkusenre mindig is jellemző volt, hogy legjobb játékosait sorra elcsábították a nevesebb és sikeresebb klubok, de a múltban a gyógyszergyáriak legalább jó pénzért adták el sztárjaikat. Most viszont úgy tűnik, hogy a nyári transzferperiódusban maximum egy focistáért kasszírozhat a gárda - négyen ingyen távoznak, köztük két kulcsjátékos is.

A leverkuseni gárda ugyan már nem számít olyan meghatározó együttesnek a Bundesligában, mint a kilencvenes évek végén, illetve az évtized elején, amikor többször is csak hajszállal maradt le az aranyéremről, de a klub az elmúlt két idényben egyaránt UEFA-kupás helyen végzett, és a jelenlegi pontvadászatban is ez volt a célkitűzés. Mindez azért nem tűnt egyszer feladatnak, hiszen a gárda tavaly nyáron eladta legjobb játékosát, a bolgár Dimitar Berbatovot, és bár a helyére a gyógyszergyáriak megszerezték a német utánpótlás-válogatott Stefan Kiesslinget, a fiatal támadó csak lassan illeszkedett be az együttesbe. Ennek megfelelően az ősz elején elmaradt a várakozástól a csapat, 13 forduló után például csak a 12. helyen állt a bajnokságban, így a drukkerek maximum azzal vigasztalódhattak, hogy az UEFA-kupában bejutott a csoporkörtbe a gárda - egy évvel korábban ugyanis ez sem jött össze.

Az év végére azért már kezdett összerázódni az alakulat, és egyre inkább látszott, hogy a vezetőség jól döntött, amikor meghosszabbította a szakvezető, Michael Skibbe szerződését. A válogatott egykori pályaedzője továbbra is remek duót alkot mentorával, Rudi Völlerrel, aki tulajdonképpen most is a főnőke: a korábbi szövetségi kapitány ugyanis jelenleg a Leverkusen szakmai igazgatója, vagyis ő intézi az igazolásokat - persze Skibbével egyetértésben. A szakmai munka viszont Skibbe felelőssége, és az utolsó őszi fordulókban egyre inkább látszott, hogy ezzel sincs sok gond, hiszen a csapat feljött a hatodik helyre, míg az UEFA-kupában továbbjutott csoportjából.

A javuláshoz az is kellett, hogy Skibbe menet közben változtatott a csapat taktikáján: a szezon elején a Bayer a 4-4-2 azon variációját gyakorolta, amelyben az egyik csatár (rendre Szergej Barbarez) kissé hátrébb helyezkedik; később kipróbálták a 3-5-2-es formációt is, kevés sikerrel; végül pedig a manapság rendkívül divatos 4-5-1-es felállásnál állapodtak meg. Mivel futott a szekér, nem meglepő, hogy a vezetőség úgy döntött, a télen nincs szükség változtatásra a keretben, és egy ideig a tavaszi eredményekre sem lehetett panasz - ám az igazán nagy lehetőség kapujában megbotlott a gárda.

Április elején ugyanis két súlyos vereség is becsúszott: az UEFA-kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén a CA Osasuna ellen 3-0-ra, majd pár napra rá a bajnokságban a VfL Bochum ellen 4-1-re kapott ki a Bayer - mindkétszer hazai pályán. Ezzel elveszett a lehetősége annak, hogy Leverkusenben egy valóban kiemelkedő szezonról lehessen beszélni, és a hátralévő fordulókban akár a nemzetközi kupaindulást érő hatodik hely is veszélybe kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy még a hatodik pozíció is csak azért jelent UEFA-kupa indulást, mert az ötödik 1. FC Nürnberg bejutott a német kupa döntőjébe, ahol a szinte biztos BL-résztvevő VfB Stuttgart lesz az ellenfele...

Forrás: EPA

Idén ritkán ünnepelhettek a Bayer játékosai

Márpedig könnyen lehet, hogy a közeljövőben a gyógyszergyáriaknak jó ideig nem lesz esélyük arra, hogy ilyen jól szerepeljenek, a nyáron ugyanis nagy változások lesznek a keretben - és egyelőre nem úgy tűnik, hogy erősödne a csapat. Négy labdarúgó távozása már egészen biztos, akik közül a csatár Andrij Voronyin, illetve a középpályás Marko Babic egyaránt meghatározó játékos, a svéd Fredrik Stenman éppen az utóbbi napokban került vissza a kezdő tizenegybe, a veterán kapus, Hans-Jörg Butt pedig öt év után került a kispadra, miután a fiatal René Adler kiszorította. Ráadásul ezért a négy focistáért még csak pénzt sem kap a klub, hiszen mindannyiuknak lejár a szerződése az idény végén - így aztán egyedül az alighanem szintén eladásra kerülő Juanért (akit leginkább az AS Roma csábít) kasszírozhat az egyesület.

Ilyen sok távozó mellett természetesen szükség van pótlásra, és már pár érkezőt nevét is tudni, de ők nem feltétlenül számítanak erősítésnek, vagy legalábbis kétséges, hogy mire lesznek képesek. A csatásorba a Bayer megszerezte a VfL Bochum görög játékosát, Teofanisz Gekaszt, aki jelenleg vezeti a góllövőlistát Németországban - és Leverkusenben nagyon bíznak benne, hogy nem csak egyetlen kiugró idényről van szó nála. Ami a védelmet illeti, itt már két új szerzemény neve ismert: a másodosztályú 1. FC Köln játékosa, Lukas Sinkiewicz, aki 22 éves kora ellenére már a német nagyválogatottban is szerepelt; illetve a csupán 19 esztendős chilei Arturo Vidal, aki rendszeresen játszik a Colo Colóban, és hatalmas tehetségnek tartják - de hogy ez elég lesz-e a Bundesligához, az nagy kérdés. Leverkusenben viszont bízhatnak benne, hiszen több mint ötmillió eurót adtak ki érte.