Vágólapra másolva!
Nemcsak Magyarországon fordul elő, hogy egy edzőt akkor is menesszenek, ha az eredményekkel nincsen nagy probléma. Izraelben a Beitar Jerusalem a minap úgy bontotta fel mesterének, az argentin Osvaldo Ardilesnek a szerződését, hogy a gárda a második helyen áll a tabellán, a listavezetővel azonos pontszámmal rendelkezve.

A jeruzsálemi egyesület a nyolcvanas évek közepe óta számít élcsapatnak a Szentföldön, és a kilencvenes évek közepén a magyar légiósoknak is köszönhetően (Sallói István, Pisont István, Hamar István, később Sándor Tamás is megfordult a Beitarban) egymás után két bajnoki címet is szerzett. Az 1998-as elsőség óta azonban a klub nem tudott az élen végezni hazájában, ráadásul kis híján csődbe ment. A megmentő tavaly nyáron érkezett meg az orosz származású üzletember, Arkadi Gaydamak személyében, aki megvette a klubot.

Az új tulajdonos az előző idényben nem sajnálta a pénzt, a kispadra a francia Luis Fernandezt szerezte meg, a csapatba pedig olyan topligás játékosok érkeztek, mint a spanyol David Aganzo, illetve a francia Jerome Leroy és Fabrice Fernandes. Az együttes végül a harmadik helyen fejezte be a pontvadászatot, ami csak minimális előrelépést jelentett az egy évvel korábbi negyedik pozícióhoz, így a nyáron Fernandezt menesztették, és Gaydamak egy másik, nemzetközi szinten is ismert szakembert csábított a kispadra az argentin Osvaldo Ardiles személyében.

A játékosként világbajnoki címet szerzett Ardiles edzőként korábban megfordult az angol Tottenham Hotspurnál, a mexikói Guadalajaránál, a horvát Dinamo Zagrebnél, az argentin Racing Clubnál, illetve a japán Shimizu S-Pulse-nál és Tokyo Verdynél, viszont az elmúlt egy évben nem volt munkája. Az új szakvezető számára a célkitűzés egyértelműen a bajnoki arany megszerzése volt, és ennek érdekében a csapat olyan játékosokat szerződtetett, mint a vébén is látott ghánai Derek Boateng, a chilei Petar Mirosevic vagy a brazil Joeano, de jó páran érkeztek az országhatáron belülről is, így a válogatott Simon Gershon, Michael Zandberg és Toto Tamuz.

A pontvadászat nem is kezdődött rosszul, első három bajnokiját megnyerte az együttes, de Ardilest már ekkor sokat kritizálták, mondván, túlságosan is defenzív taktikát alkalmaz - a tulajdonosok azt szerették volna, hogy a Beitar látványos támadójátékkal nyeri meg a meccseit. Később aztán már a győzelmek is elmaradtak: az UEFA-kupából a román Dinamo Bucuresti verte ki az együttest, és így a jeruzsálemiek nem jutottak be a csoportkörbe, majd a bajnokságban előbb gól nélküli döntetlent ért el a csapat a Hakoak Ramat Gannal, majd pedig kikapott a Maccabi Netanya otthonában.

A Beitar azonban még így is a második helyen állt a tabellán, azonos pontszámmal a listavezető Maccabi Petah-Tikvával, vagyis a csapat nem került behozhatatlan hátrányba, ám ezzel együtt tartották magukat azok a pletykák, hogy Ardiles alatt inog a kispad. A klub éppen ezért október 18-án, szerdán sajtóközleményt adott ki, miszerint továbbra is bíznak a trénerben, és Ardiles addig marad, amíg bajnoki címet nem nyer a csapattal - hogy egy nappal később mégis szerződést bontsanak vele.

A hírek szerint az történt, hogy a vezetőség szeretett volna egy helyi asszisztenst kinevezni Ardiles mellé, amibe az argentin nem ment bele, így aztán a felek jobbnak látták, ha szétválnak útjaik. Annyi bizonyos, hogy a kispadra az izraeli Yossi Mizrahi került, aki legutóbb az Ashdod SC vezetőedzője volt, és a Beitar élő legendájának számít, elvégre játékosként 14 éven keresztül szolgálta a klubot, és ő volt az 1987-es bajnokcsapat kapusa.