Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!

1999: halálos derbi Belgrádban

Focirégész című sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátumhoz kapcsolódó, legemlékezetesebb futballeseményeket. Nézzük, mi történt október 30-án!

1999-ben ezen a napon játszották a tragikus emlékű Partizan Beograd-Crvena zvezda jugoszláv bajnoki mérkőzést: a belgrádi derbin ugyanis halálos áldozatot is követelt a szurkolói erőszak.

A hazai csapat vezető gólját követően a Partizan-ultrák által kilőtt egyik rakéta halálosan megsebesítette a Zvezda egyik fiatal szurkolóját, a 17 esztendős Aleksandar Popovicot. A rakéta telibe találta a drukkert, aki olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni. Az incidenst követően a vendégszurkolók még jobban bevadultak, több mint négyezer műanyag széket törtek össze a lelátón, és a mérkőzést követően összecsaptak a rendőrséggel is.

A rendőrség egyébként pár perccel a lefújás előtt már elkezdte kiüríteni a vendégszektort, hogy ezzel is megelőzze a két tábor közötti verekedést. A Partizan-drukkerek közül 146-ot vettek őrizetbe, hogy kiderítsék, ki lőtte ki az ominózus rakétát. "Sohasem voltak még ilyen komoly biztonsági rendelkezések egy labdarúgó-mérkőzésen Jugoszláviában, mégsem tudtuk megakadályozni ezt a tragikus eseményt" - szólt a Partizan hivatalos közleménye a lefújást követően.

A pályán egyébként a Partizan diadalmaskodott. A hazai csapat a 15. percben szerzett vezetést a csapatkapitány, Sasa Ilic révén. Ezt követően a Zvezda rohamozott többet, ám a Partizan kapujában Radisa Ilic, aki a sérült Nikola Damjanacot helyettesítette, bravúrok sorozatát mutatta be.

A három pont sorsa három perccel a lefújás előtt dőlt el, amikor Milorad Pekovic remekül ugratta ki Mateja Kezmant, aki nem hibázott.

Mindent egy helyen az Eb-ről