Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt június 3-án!

1992-ben ezen a napon barátságos mérkőzésen találkozott Dánia és a Független Államok Közössége. A felkészülési 90 perc indítéka az Európa-bajnokság vészesen közelgő rajtja volt, ami a FÁK válogatottjának (az Eb-kvalifikációt még Szovjetunió név alatt kezdte a szbornaja) nem okozott nagy traumát, hiszen már 1991 októberében biztossá vált a részvétele, ellenben a dánoknak nem kis gondot okozott.

Dánia ugyanis a negyedik selejtezőcsoportban Jugoszlávia mögött csak a második helyet szerezte meg (a plávik legnagyobb sztárjai Suker, Boban, Jarni, Jugovics, Proszinecski, Szavicsevics, Pancsev voltak), így elvileg nem indulhatott volna a svédországi kontinensbajnokságon.

A délszláv háború azonban átírta a nevezési listát! A jugoszláv válogatott már Svédországban tartózkodott, miután az Európai Labdarúgó-szövetség május 21-én, majd 29-én is megerősítette, hogy részt vehet a tornán. Egy nappal később azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsa elrendelte az országgal szembeni teljes embargót, ennek hatása alól pedig már az UEFA sem vonhatta ki magát, így Jugoszláviát kizárták, helyén pedig Dánia indulhatott.

A váratlan döntés óriási örömet szerzett a kis országban, ám legalább akkora gondot is jelentett, hiszen a válogatott játékosokat viharos gyorsasággal kellett összetrombitálni, majd elutazni Svédországba. Az utolsó Eb-selejtező (november 13.) után a dánok csupán két barátságos mérkőzést játszottak (április 8-án Törökországban, majd 29-én Norvégia ellen), de ezek a 90 percek már a vb-selejtezőkre való felkészülést szolgálták, így például az Eb-kvalifikáción szerepeltek közül M. Laudrup, Heintze, Vilfort, Bartram egyik mérkőzésen sem, míg Schmeichel, L. Olsen, K. Nielsen, H. Larsen, Povlsen, Sivebaek, B. Christensen csak az egyiken kapott játéklehetőséget.

Június 3-ra a szövetségnek, a DBU-nak csak sikerült azért lekötni egy mérkőzést, a Bröndby stadionjában a FÁK (angol rövidítés szerint CIS) tizenegy vizitált. Nyolc nappal voltunk a dánok Eb-rajtja előtt, ám ez mindössze 5339 nézőt mozgatott meg, hogy megnézze beugró csapatát. Richard Möller-Nielsen értelemszerűen nem sokat variált a mérkőzés előtt, a csoportmérkőzéseken kipróbált játékosait szerepeltette, a dánok Schmeichel - Sivebaek, K. Nielsen, L. Olsen, H. Andersen, Christofte, J. Jensen, Povlsen, B. Laudrup, B. Christensen, Vilfort tizeneggyel kezdtek (csereként szóhoz jutott még Piechnik, H. Larsen, Mölby és Frank), ami kilenc helyen megegyezett a 23 nappal későbbi, Németország elleni Eb-döntőn pályára küldött csapattal.

A történeti hűség kedvéért a FÁK összeállítása: Csercseszov - Csadadze, Cvejba, Kuznyecov, Salimov, Mihajlicsenko, Kancselszkisz, Alejnyikov, Dobrovolszkij, Kirjakov, Kolivanov. A hirtelen megszervezett főpróba 1-1-es döntetlennel zárult, a hazaiak Christensen révén szereztek vezetést az első játékrészben, majd fordulás után Kolivanov révén egyenlített a FÁK válogatottja. A dánok pedig másnap elindultak Svédországba, Európa meghódítására.