Vágólapra másolva!
Rasszizmus elleni kampányt kezdeményez a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA): ennek egyik legfőbb megmozdulása az lesz, hogy a június 15-én kezdődő németországi Konföderációs-kupa elődöntőiben a csapatkapitányok a kezdőrúgást megelőzően nyilatkoznak majd a fajgyűlölet visszaszorítása érdekében. Ezen kívül a csapatok szerelésén egy "Mondj nemet a rasszizmusra" felirat fog díszelegni.

"A rasszizmus továbbra is óriási probléma társadalmunkban. A futballban és más sportágakban lehetőség van arra, hogy a faji előítéletek eltűnjenek" - áll a FIFA közleményében.

A nemzetközi szövetség a júniusi világbajnoki selejtezőkön szereplő válogatottakat is arra kéri, hogy a meccsek előtt transzparensekkel hívják fel a figyelmet a problémára.

Nemrég Thierry Henry, az Arsenal francia támadója a Nike sportszergyártó céggel karöltve elindította az "Állj fel, és hallasd a hangod" elnevezésű kampányt, míg a Ferencváros a Feyenoord elleni UEFA-kupa-mérkőzésen a "Hallgattassuk el a rasszizmust" jelmondattal lépett fel a probléma ellen.