Vágólapra másolva!
Kevesen vették komolyan a Bolton Wanderers menedzserének, Sam Allardyce-nak a szavait az előző idény előtt, amikor a tréner kijelentette: ezúttal nem akar részt venni a kiesés elleni küzdelemben. A gárda azonban végül az előkelő nyolcadik helyen végzett a Premier League-ben, és a jelenlegi idény eredményei azt mutatják, hogy az nem csak egy kifutott teljesítmény volt.

A Bolton immár 2001 óta szerepel az angol labdarúgás legjobbjai között, pedig az első években a csapat hűséges szurkolóin kívül mindenki biztos volt abban, hogy az együttes hamarosan visszakerül a második vonalba.

A Wanderers azonban nemcsak hogy megkapaszkodott a Premier League-ben, hanem szép lassan biztos középcsapattá nőtte ki magát: az előző idényben a gárda a nyolcadik helyen futott be, a ligakupában pedig egészen a döntőig menetelt, vagyis nem sok hiányzott ahhoz, hogy kijusson a nemzetközi porondra.

Persze a játékoskeret erősségét tekintve ez nem is volt olyan nagy meglepetés, hiszen Sam Allardyce előszeretettel igazolt (akár kölcsönbe is) nemzetközileg is ismert labdarúgókat, akik szinte egytől egyig valósággal megújultak a Reebok Stadiumban. A recept tehát adott volt, és a menedzser most sem tért el tőle: ugyan Rivaldóról végül lecsúszott a klub, de olyan futballistákat igazolt, mint Les Ferdinand, Gary Speed, a tunéziai Radi Dzsaidi, Fernando Hierro és El Hadji Diouf.

A módszer megint maximálisan bejönni látszott, olyannyira, hogy a klub messze várakozáson felül szerepelve kezdte a bajnokságot: legyőzte a Liverpool FC-t, döntetlent játszott az akkoriban csúcsformában szereplő Arsenal FC-vel és a Manchester Uniteddel is, és 11 fordulót követően a negyedik helyen állt a tabellán. Nem csoda, hogy a vezetőség tökéletesen elégedett volt a szakvezető munkájával, és szeptemberben meg is hosszabbította a szerződését, egészen 2009-ig.

Allardyce a kontraktus aláírásakor kijelentette, hogy elsődleges feladatának a klub utánpótlásának fejlesztését tartja, ami valóban fontosnak tűnik, hiszen az elmúlt években csak kevés saját nevelésű labdarúgó tudott gyökeret verni az együttesben, igaz, Kevin Nolan vagy Nicky Hunt manapság már alapembernek számít. Az igazi kulcsfigurák azonban továbbra is az Allardyce által igazolt rutinos labdarúgók, akik közül páran szintén szerződést hosszabbítottak az ősszel: előbb a dán csatár, Henrik Pedersen, majd Kevin Davies kötött új kontraktust a Boltonnal.

Ehhez képest nem kis meglepetést okozott, amikor pár héttel ezelőtt a klub nyilvánosságra hozta, hogy hét focistát is átadólistára tett, és a névsorban ott szerepelt Pedersen is - akárcsak Fernando Hierro, Julio César, Florent Laville, Anthony Barness, Blessing Kaku és Kevin Poole, míg Les Ferdinanddal közös megegyezéssel szerződést bontott az egyesület.

Allardyce tehát nagytakarításba kezdett a kereten belül, és a távozásra ítélt focisták nagy része valóban nem számított alapembernek a csapatban: Laville sérülés miatt egyetlen mérkőzésen sem játszott ebben az idényben, Julio César is csak elvétve lépett pályára, akárcsak Barness, Kaku vagy a cserekapus Poole, míg Hierro általában csak csereként kapott lehetőséget a találkozók utolsó negyedóráiban, bár kétségtelen, hogy Pedersen mellett ő szerepelt a legtöbbször.

A mester azzal magyarázta a döntést, hogy szeretné megerősíteni a keretet, de ahhoz, hogy új focistákat igazoljon, valahogyan pénzhez kell jutnia, és ezt csak pár focista eladásával érheti el (a kiszemeltek között volt az orosz támadó, Dmitrij Bulikin, a Portsmouth FC szenegáli középpályása, Amdy Faye, valamint a Liverpool FC mellőzött svájci bekkje, Stéphane Henchoz, végül azonban csak a Roma francia játékosa, Vincent Candela került Boltonba).

Ebből a szempontból viszont érthető, hogy Pedersen is átadólistára került, hiszen a többi labdarúgóért valószínűleg nem fognak kapkodni a klubok, és a dán az idén ki is került a kezdőtizenegyből. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy a Bolton az utóbbi időben áttért az egycsatáros játékra, ami eredményesnek is bizonyult (legutóbbi három mérkőzését megnyerte az együttes), és az előretolt ék szerepében Diouf maximálisan bevált.

A Liverpool FC-től kölcsönkapott szenegáli focista a Vörösöknél nem "váltotta meg a világot", igaz, Gérard Houllier legtöbbször jobbszélsőként szerepeltette, ami nem annyira feküdt neki. Most viszont középcsatárként valósággal lubickol, remekül kamatoztatja gyorsaságát és fizikumát, nem beszélve csibészségéről: a Blackburn Rovers ellen például úgy harcolt ki tizenegyest, hogy a kapus hozzá sem ért a lábához...Vele az egyetlen probléma a fegyelmezetlensége lehet, nem csoda, hogy az utóbbi összecsapáson Allardyce a büntető értékesítését követően szinte azonnal lecserélte.