Vágólapra másolva!
Marcello Lippi távozásával és Fabio Capello érkezésével a nyáron új korszak kezdődött a Juventus FC életében. Jelenleg úgy tűnik a váltás jót tett a csapatnak, hiszen a torinóiak mindkét sorozatban veretlenek, de (bár minden tiszteletünk például az Udineséé és az Ajaxé) Capello csapata még csak egy hozzá hasonló szintű riválissal találkozott. Az igazi erőpróbákra sem kell sokat várni, hiszen a Bayern München után a bajnokságban pedig az AS Roma vár a Juvéra.

A két edzőfenomén, Marcello Lippi és Fabio Capello közül a szezon eddigi eredményei alapján úgy fest, utóbbinak sikerült jobban a váltás, hiszen amíg Lippivel az olasz válogatott már két kínos vereséget is szenvedett (Izland ellen barátságos mérkőzésen, Szlovéniával szemben pedig vb-selejtezőn maradt alul a squadra azzurra), a Capello által irányított Juventus FC jobban szerepel, mint a tavalyi szezonban, amikor még a jelenlegi szövetségi kapitány ült a fekete-fehérek kispadján.

A torinói klub a legutóbbi szezonban semmilyen trófeát sem nyert, így egyértelmű volt az új mesterrel szembeni elvárás: legalább egy sorozatban az élen kell végezniük Alessandro del Pieróéknak. Ennek érdekében az egyesület vezetése jelentős anyagi áldozatokat hozott, és klasszisjátékosokat szerződtetett.

A sort Jonathan Zebina és a brazil Émerson nyitotta, akiket Capello hozott magával Rómából. Már-már úgy tűnt, újabb sztárokat nem is igazol az "Öreg Hölgy" (hiszen a szintén a nyáron megszerzett Landry Bonnefoi, Olivier Kapo és Manuele Blasi egyelőre nem tartozik ebbe a kategóriába), aztán az átigazolási időszak utolsó napján két igazi világklasszis írt alá a torinóiakhoz.

A válogatott csapatkapitánya, Fabio Cannavaro az FC Internazionalét, a svéd csatár, Zlatan Ibrahimovic pedig az Ajax Amsterdamot hagyta ott a Juve (és Capello, no meg néhány eurómillió) kedvéért. Ez a keret pedig már alkalmasnak tűnt arra, hogy versenybe szálljon a bajnoki címért a szintén remekül erősített két milánói gárdával, valamint arra, hogy a lehető legtovább jusson a Bajnokok Ligájában.

A csapat a várakozásoknak (persze nem az AC Milan- és Inter-szurkolók várakozásainak) megfelelően is kezdte a szezont, hiszen még egyik fronton sem botlott (nagyot). Igaz, kicsiket igen, például rögtön az idény első tétmérkőzésén, a Bajnokok Ligája selejtezőjében, amikor a Djurgardens IF ellen csak 2-2-es döntetlentért el a Juve, ráadásul úgy, hogy a svédek már 2-0-ra vezettek. Ez a pofon jókor jött a csapatnak, hiszen azóta szinte képtelen hibázni.

A visszavágót idegenben 4-1-re nyerték meg David Trézéguet-ék, a bajnokságban pedig három magabiztos győzelemmel kezdtek. Bresciában 3-0-ra, az Atalanta ellen otthon 2-0-ra, a Sampdoria katlanjában pedig ismét 3-0-ra nyert Capello tizenegye, és közben a Bajnokok Ligájában is sikerült idegenben győzni, mégpedig az Ajax Amsterdam ellenében, 1-0-ra. Ezeken a találkozókon tehát gólt sem kapott a gárda (sőt, az azóta lejátszott további három tétmérkőzésen is csupán egyet), ami azt jelzi, hogy a védelem nemcsak megújult, de erősödött is Cannavaro és Zebina érkeztével.

A két új fiú rendszeresen tagja a kezdő csapatnak, és jelenlétük rég nem látott stabilitást ad a Juventus hátsó alakzatának. Cannavaro sokkal gyorsabb, és jobban is helyezkedik, mint Paolo Montero vagy Ciro Ferrara, Zebina pedig a védelem jobb oldalán játszik, ami azt jelenti, hogy Lilian Thuram végre kedvenc posztján, középső védőként szerepelhet. A védősor negyedik tagja a Lippi által jobb oldali középpályásból balhátvéddé "átképzett" Gianluca Zambrotta, akire már az előző szezonban sem lehetett különösebb panasz, akárcsak a mögöttük, a kapuban szolgálatot teljesítő Gianluigi Buffonra.

Hátul tehát nincs gond, miként a középpályán sem, ahol Mauro Germán Camoranesi, Émerson, Pavel Nedved, és Stephen Appiah vagy Blasi szerepel. Eddig a támadósor sem működött rosszul, de az utóbbi hetekben Trézéguet és Ibrahimovic is különböző sérülésekkel bajlódott (sőt, a francia várhatóan még hosszú hetekig nem lesz bevethető), így kulcsszerephez juthat az a Marcelo Zalayeta, aki az elmúlt években még epizódszerepet (vagy azt sem) kapott Lippitől.

Az uruguayi mindenesetre az első adandó alkalommal élt a lehetőséggel, hiszen az Udinese ellen ő fejelte a Juve győztes gólját, de kérdés, hogy hosszabb távon megoldást jelenthet-e.

Márpedig megoldásra szükség van, hiszen a bajnokságban az eddig remeklő FC Messina után a Siena, majd az AS Roma lesz az ellenfél. Ellenük pedig igazán fontos lenne győzni, ahhoz viszont nem elég, ha nem kap gólt a csapat, valakinek be is kell találnia.