Vágólapra másolva!
A Premier League jelenlegi szezonjában a korábbi évekhez képest meglepően sok edzőcsere történt: öt forduló alatt három klub is leváltotta trénerét különböző okok miatt. Ráadásul nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Manchester City is kövesse a Southampton FC, a Newcastle United és a Blackburn Rovers példáját, az angol lapok szerint ugyanis ha a csapat nem verte volna meg a Crystal Palace-t a hatodik játéknapon, akkor Kevin Keegan is vehette volna a kalapját.

A Manchester City 2002-es feljutása óta folyamatosan a várakozás alatt teljesít: a klub Kevin Keegan szakmai irányításával az előző két évben rengeteg pénzt költött játékosokra, és valódi sztárokat igazolt (gondoljunk csak Nicolas Anelkára, Robbie Fowlerre, Trevor Sinclairre, Claudio Reynára), ám a kitűzött célt, a nemzetközi kupaszereplést csak egyszer sikerült kiharcolnia, akkor is nagy szerencsével, elvégre a klub a Fair Play-tabellán elfoglalt előkelő helyezése miatt indulhatott az UEFA-kupában. A legutóbbi pontvadászatban még gyengébben szerepelt az együttes, szégyenszemre produkált egy 14 mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatot, és végül csak 16. lett a Premiershipben. Mindennek köszönhetően az anyagi lehetőségek is jelentősen csökkentek, így Keegan a megszokottaktól eltérően ezúttal nem szórhatta a pénzt a nyáron.

Ennek megfelelően a Manchester City mindössze százezer fontot költött igazolásokra - jobban mondva egyetlen játékosra, mert az új szerzemények közül a balhátvéd Ben Thatcher egymaga került ennyibe, a többiek ingyen érkeztek. A jobbhátvéd Danny Mills mellett a belga kapus, Geert de Vlieger szerződött az egyesülethez, és Keegan ezzel befejezettnek is tekintette volna az átigazolási időszakot az egyesület számára, azonban De Vlieger a Wolverhampton Wanderers elleni edzőmérkőzésen Achilles-ín-szakadást szenvedett, és így az egész szezonra kidőlt a sorból.

Mivel a cserekapusok közül Nicky Weaver is már régóta sérült, és rajta kívül csak a tapasztalatlan Kevin Stuhr-Ellegaard és Kasper Schmeichel állt Keegan szolgálatára, így szükség volt még egy rutinos hálóőrre. Ezt a problémát sikerült is megoldani, a City öt hónapos szerződést kötött a holland Ronald Waterreusszel, aki a PSV Eindhoventől érkezett, és a nyáron még az Oranje Európa-bajnoki keretének is tagja volt. A szakvezető elmondása szerint még egy befejező csatárt szeretett volna igazolni (elsőként az Olympique Marseille egyiptomi focistája, Mido került szóba), de ebből végül semmi sem lett.

A tavalyi keret tehát minimálisan változott, csupán a védelem két oldalára érkezett új ember, ami akár a csapat előnyére is válhatott volna, de az első fordulók eredményei azt mutatták, hogy a helyzet nem változott: a Manchester City képes rendkívül látványos támadójátékra is, ám rendkívül kiegyensúlyozatlanul futballozik, és játékosai pocsék helyzetkihasználása miatt a szinte megnyert mérkőzéseket sem tudja "behúzni".

Így volt ez rögtön az első mérkőzésen, a Fulham FC ellen hazai pályán, amit két idegenbeli vereség követett, majd a Charlton Athletic elleni fölényes győzelmet követően az együttes otthon kapott ki az Everton FC-től. Ez utóbbi mérkőzést követően pedig egyre-másra azt lehetett olvasni az angol lapokban, hogy Keegan napjai meg vannak számlálva a kispadon, és ha a Crystal Palace elleni, soron következő bajnokit nem nyeri meg a csapat, edzőcserére kerül sor.

A klub vezetősége ez utóbbi híresztelést vehemensen cáfolta, mondván, az Everton FC elleni vereséget követő elnökségi ülés csak a szokásos havi megbeszélés volt, de a pletykák továbbra is tartották magukat, megspékelve olyan hírekkel, hogy Keegan több focistával is összekülönbözött. Először arról lehetett hallani, hogy a szakvezető az egyik edzésen Millsszel szólalkozott össze, és kis híján össze is verekedtek (amit persze a jobbhátvéd tagadott), majd pedig Fowlerről állították, hogy "beszólt" Keegannek. A pletykák szerint az egykori liverpooli támadó azt nehezményezte, hogy az Everton ellen (éppen az Everton ellen...) a második félidőben lecserélte őt a tréner, és véleményét a másnapi edzésen nem is rejtette véka alá, ami miatt állítólag kétheti fizetésének megvonásával büntették.

Erre már a klub hivatalosan is reagált, és közleményt adott ki, amelyben kifejtették, hogy Fowler semmiféle büntetést nem kapott, és a találgatások ellenére a tréner, a szakmai stáb és a játékosok a lehető legnagyobb egységben várják a következő mérkőzést. A Crystal Palace elleni győzelem valóban nagyon jól jött a gárdának, de a jelek szerint a City megint csak maximum a középmezőnyben szerepel majd a Premier League-ben, ami az ambiciózus vezetőség és szurkolók számára nem biztos, hogy elegendő.