Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A nagy múltú Fiorentina az utóbbi évek pokoljárása (megszűnés, negyedosztály) után a nyári osztályozón ismét kivívta az élvonalbeli indulás jogát. A gárda nem statisztaszerepre készül a legmagasabb osztályban, hanem hagyományaihoz méltó módon, azaz legalább a középmezőny első felében kíván szerepelni. Erre minden esélyük meg is lesz a liláknak, hiszen több, nemzetközileg is jegyzett játékos érkezett a klubhoz.

A Fiorentina nem kiscsapat - állították a lila-fehérek szurkolói még akkor is, mikor a klub (Florentia Viola néven) a Serie C2-ben, azaz a negyedik vonalban szerepelt. Akkortájt még a legfanatikusabb hívek sem gondolhatták, hogy alig két évvel később kedvenceik ismét az élvonalra készülnek. Márpedig ez a helyzet, köszönhetően a másodosztály tavaly nyári (a negyedik liga küzdelmeit megnyert klubot dicső hagyományai miatt kérték fel a második vonalban való indulásra), és az élvonal idei (a csapat csupán hatodik lett a Serie B-ben, mégis osztályozót játszhatott) létszámemelésének.

Végül is mindegy, hogyan, a lényeg, hogy a Fiorentina ismét az élvonalban rajtolhat, és a klubvezetés úgy gondolta, ha már megkapták a legmagasabb osztályban való szereplés lehetőségét, ki is használják, azaz annyira megerősítik a csapatot, hogy többé ne kelljen alászállnia alacsonyabb régiókba.

Először a klub két korábbi csillagának visszacsábításával próbálkoztak a firenzeiek, de ezen a téren (egyelőre) nem jártak sikerrel. Manuel Ruí Costának élő szerződése van az AC Milannal, és a piros-feketéknek eszük ágában sincs elengedni a portugált, még annak ellenére sem, hogy a középpályás a brazil Kaká érkezése óta jobbára a kispadon kezdi a mérkőzéseket.

Ennél sokkal meglepőbb, hogy Gabriel Omar Batistuta sem mondott első szóra igent a liláknak. A jelenleg Katarban szereplő argentin gólvágó ugyan a helyszínen tekintette meg az AC Perugia elleni osztályozó mérkőzést, ám mint mondta, csupán szurkolóként volt jelen egykori csapata találkozóján. "Kapcsolatba léptem a Fiorentina vezetőivel, de semmilyen konkrét ajánlatot nem kaptam tőlük"- állította a minap Batistuta. A hírek szerint ezen nem fog múlni az üzlet, a firenzeiek ugyanis egyéves szerződést, ennek lejárta után pedig sportigazgatói állást kínálnak Batigolnak.

Csatárgondjai Batistuta Ázsiában maradása esetén sem nagyon lesznek Emiliano Mondonico csapatának, a B ligában 23 gólig jutott Christian Riganó mellé tudniillik sikerült egy igazán nagy tehetséget szerződtetniük, a Real Madrid ugyanis egy évre kölcsönadta a Fiorentinának Javier Portillót. Az ifjú csatárnak Ronaldo, Raúl és Fernando Morientes mellett nem sok esélye lett volna a csapatba kerülésre Madridban, így örömmel költözött Olaszországba, ahol, mint elmondta, teljesen új kihívások várják, és igyekszik majd bebizonyítani a Real vezetőinek, hogy több lehetőséget érdemel.

Nemcsak a fél csatársorát, hanem a teljes középpályáját is lecserélte a lila-fehér csapat, hiszen négy új játékos is érkezett a posztra. Közülük a legnagyobb név a japán Nakata Hidetosi, aki már a fél Serie A-ban megfordult; most éppen a Bolognából érkezett Firenzébe, abban a reményben, hogy itt végre sikerül igazán maradandót alkotnia. Ebben bízik Enzo Maresca is, aki a Fiorentina ősi riválisától, a Juventus FC-től érkezett.

A két klub közti gyűlölködés Roberto Baggio 1990-es átigazolása óta tart, Copfocska a firenzeiek legnagyobb kedvence volt, amíg Torinóba nem szerződött. Marescát azonban nem gyűlölik a városban, sőt, a Fiorentina-szurkolók még köszöntötték is, igaz, a maguk módján. Midőn az ifjú középpályás a városba érkezett, a következő üzenet várta: "Isten hozott a lila-fehér mosodában: tisztulj meg mindentől, ami a Juventushoz köt!"

Rajtuk kívül Christian Obodo az AC Perugiától, Gianni Guigou pedig a Sienától érkezett (bár az uruguayi az AS Roma játékosa), a pálya közepén tehát igazán erős lesz az újonc. Akárcsak a védelemben, ahová az egyik legtehetségesebb olasz hátvéd, a Bresciát elhagyott Dario Dainelli mellett egy nemzetközileg is magasan jegyzett játékos érkezett. Tomás Ujfalusiról van szó, aki alapembere volt az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett cseh válogatottnak és a német Hamburger SV-nek is. Klubja hét és fél millió euróért engedte át Ujfalusi játékjogát az olaszoknak, akik azt várják a 26 éves játékostól, hogy igazi vezéregyénisége lesz a csapatnak, és tartást ad a hátsó alakzatnak.

Ha mégis átjutna az ellenfél csatára az Ujfalusi dirigálta védelmen, minden bizonnyal Cristiano Lupatellivel találja szemben magát, ugyanis a lilák a kopasz kapust is leigazolták, mégpedig az AS Romától. Az egykori utánpótlás-válogatott játékos tavaly nem kapott lehetőséget a fővárosiaknál, egy évvel korábban viszont főszerepet játszott a Chievo Verona bajnoki remeklésében. Éppen ezt várják tőle Firenzében is, ahol ha Mondonico csapattá tudja gyúrni a sok új szerzeményt, a nemzetközi szereplés sem elérhetetlen cél. Főleg, ha Batistuta is meggondolja magát.

Mindent egy helyen az Eb-ről