Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Rendhagyó időpontban, vasárnap délután egy órakor kezdődik Zalaegerszegen a Magyarország-Japán válogatott labdarúgó mérkőzés. A két ország közötti hétórás időeltolódás teszi szükségessé az ebédidőben történő játékot, tekintve, hogy Japánban ilyenkor dúl a főműsoridő. Az ázsiai labdarúgók szombaton délelőtt a Fáy utcában tartották utolsó budapesti edzésüket, majd délután háromkor indultak a zalai megyeszékhelyre.

A japán válogatottat mintegy harmincfős újságírói különítmény kísérte el két meccsből álló - a másikat szerdán, Prágában játssza Csehország legjobbjaival - európai túrára, ami jelzi a sportág fontosságát a Felkelő Nap Országában. A küldöttség egyik vezetője az a Kunisige Kamamoto, akire talán emlékeznek a középkorú vagy annál idősebb magyar szurkolók, a mexikói olimpiáról, ahol hét találatával gólkirály volt az akkor 24 éves center, s a Magyarország elleni elődöntőn, melyet Lakat Károly dr. tanítványai nyertek 5-0-ra, is szerepelt.

"Bár kap sajtókritikákat bőven, elégedettek vagyunk Zico munkájával, hiszen mind a négy idei meccsét - közte az Oman és a Szingapur elleni vb-selejtezőt - megnyerte a válogatott" - mondta az [origo]-nak a 60 éves sportember, aki 61 válogatott meccsen nem kevesebb, mint 55 gólt szerzett japán színekben! Eközben Zico - azaz Arthur Antunes Coimbra, a 71 válogatott meccsen 48 gólt szerző "Fehér Pelé", aki 2002. július 2. óta a japán válogatott szakvezetője - csaknem kétórás edzést vezetett a keretnek, amelyen immár a 24 órával korábban a Kínában Ázsiai Bajnokok Ligája mérkőzést játszó Jubilo Iwata-játékosok is részt vettek.

Csattanóként szabadrúgások zárták az edzést, melyek közül szinte valamennyit érvényesítette Santos, a válogatott brazil származású, de 16 éves kora óta, azaz több mint tíz éve Japánban élő ballábas sztárja. A csapatból hiányoznak az Európában játszó sztárok, hiszen a vasárnap nem számít úgynevezett FIFA-napnak, azaz a klubok nem kötelesek elengedni játékosaikat a válogatottba. Nakata (Bologna), Nakamura (Reggina), Inamoto (Fulham), Ono (Feyenoord), Kavagucsi (Nordsjaelland), Takahara (Hamburg) és Janagisava (Sampdoria) nem lesz ott Zalaegerszegen, viszont közülük többen egyenesen Prágába utaznak.

Az edzés befejeztével a Honvéd baráti kör küldöttsége egy Kispest-mezzel és egy üveg díszdobozos borral ajándékozta meg Zicót, aki a kispestiek mellett az edzést végignéző, mintegy ötven - Budapesten élő - japán kisgyerekkel is legalább negyedórán át fényképezkedett és osztogatta az aláírásokat. "Gyermekkoromban a Honvéd fogalom volt, Puskás, Bozsik, Kocsis neve Brazíliában is legendává nemesedett, főleg a csapat 1957-es túrája után" - mondta Zico, majd megemlítette, hogy egy másik, egykori Honvéd-játékos, Détári Lajos is a kedvencei közé tartozott.

"Amikor 1989-ben, Udinében játszottam a búcsúmeccsemet, a Brazília-Világválogatott összecsapást, Détári szerepelt az ellenfélnél, sőt, a 2-1-es Világválogatott-győzelemmel végződött találkozó győztes gólját is ő szerezte. Détári nagyszerű futballista volt, sohasem értettem, miért nem szerződött le egy komoly csapathoz..." A vasárnapi összecsapással kapcsolatban Zico határozottan kijelentette, csapata győzelemre fog játszani, s csak a győzelmet tekinti elfogadható eredménynek. "Az a célom, hogy kivezessem Japánt a 2006-os világbajnokságra, mert erre szerződtem" - szögezte le az 51 éves legenda.

A zalaegerszegi összecsapáson valószínűleg az alábbi tizenegyet küldi pályára Zico: Narazaki - Cuboi, Tanaka, Csano - Nisi, Endo, Fudzsita, Fukunisi, Santos - Kubo, Tamada.

Ch. Gáll András

[origo]

Mindent egy helyen az Eb-ről