Vágólapra másolva!
Annak idején kőkemény hátvédnek tartották, nem véletlenül volt "Gyilkos" a beceneve szűk berkeken belül Hámori Györgynek, aki egy éve az északi sarkkörön található finn Rovaniemi edzőjeként tevékenykedik. Földrajzi értelemben annál feljebb nehezen lehet jutni, szakmailag azonban talán igen, s ez a célja a Volán, az FTC, a Pécs hajdani labdarúgójának is.

- Miként került ki trénerként Finnországba? - kérdeztük Hámori Györgyöt.
- Az egykori újpesti válogatott jobbhátvéd, Kolár Endre közvetítésével, ő egyébként hosszú évek óta Helsinki közelében él. Remélem, sikerül rábírnom, hogy a jövőben szakmailag is együtt dolgozzunk a csapatnál, hiszen Kolár Bandit igencsak elismerik Finnországban.

- Mennyiben érzékelhető, hogy Rovaniemi a Mikulás városa?
- Annyiban, hogy a meccseinkre is rendszeresen kijár két Mikulás, ami eleve megadja az alaphangulatot a stadionban. Rovaniemi kedvelt üdülőváros is.

- Az együttesben akadnak magyar futballisták is?
- Igen, az egykori újpesti Kerényi Norbert, valamint Márkus Tibor, aki a Fradiban, Nyíregyházán és Siófokon is szerepelt. Mellettük három szerbiai és két afrikai labdarúgónk is van, ám az elnökkel hamarosan Belgrádba utazunk megnézni néhány játékost. Természetesen szeretnék további magyar futballistákat is magammal vinni, hiszen amikor a Ferencváros utánpótlásánál dolgoztam, rengeteg tehetséget ismertem meg.

- Meddig szól a szerződése Rovaniemiben?
- Egy plusz egy éves megállapodást kötöttünk, február óta vagyok kinn, mivel erre felé tavaszi-őszi rendszerben zajlik a bajnokság, és éppen most jutottunk fel a profiligába, ahonnan a klub három éve kiesett. Hiába futballoztam magam is három évet Finnországban, itt is alaposan átalakult a sportág, ezért kötöttük a szerződést eleve egy esztendőre, mondván, ismerjük ki egymást. Sikerült, így továbbra is a klubnál maradok, ám a bennmaradás érdekében feltétlenül erősítenünk kell.

- A család is önnel tartott Finnországba?
- Csak két hónapig, amikor a gyerekeknek szünetük volt az iskolában. Természetesen nagyon hiányzik a család, ezért is remélem, hogy a finnországi évek után valamikor az NB I-ben is bizonyíthatok edzőként.

Bánki József