Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Káprázatos gálaelőadást rendezett a Manchester United a Premiership 33. fordulójának szombati játéknapján, hiszen Sir Alex Ferguson együttese idegenben verte 6-2-re a Newcastle együttesét.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Mindkét együttes számára kulcsfontosságú összecsapásra készültek a csapatok Newcastle-ben, ahol a hazai fekete-fehérek a hét közben Madridban BL-negyeddöntőt vesztő Manchester Unitedet fogadták. A rangadó előtt a Vörös Ördögök a listavezető Arsenallal azonos pontszámmal foglalták el a Premiership második helyét, míg a Szarkák hat ponttal leszakadva követték őket a harmadik helyen. A képlet egyértelmű volt: hazai siker esetén összesűrűsödik a bajnoki élmezőny, míg egy esetleges vendéggyőzelemmel a Newcastle végleg elbúcsúzhat bajnoki álmaitól.

A nagy tétnek megfelelően ideges hangulatban kezdődött a mérkőzés, elsősorban a hazaiak veterán támadója, a sokak által a válogatottba visszakövetelt Alan Shearer tűnt ki kemény belemenéseivel (amit aztán a játékvezető a harmadik eset, és egy lelkifröccs után sárga lappal torolt meg). A keménykedésnek aztán áldozata is lett: a Newcastle francia karmestere, Lauren Robert nem tudta folytatni a játékot, helyére a portugál utánpótlás válogatott, Hugo Viana állt.

Forrás: EPA
Scholes mesterhármassal vezényelte a MU-gálát Fotó: EPA

Mindeközben azonban gólt is láthatott a telt háznyi nézősereg: a 21. percben Viana indítását Bellamy nagyszerű mozdulattal emelte kapura, Barthez kiütötte a labdát, a védők kivágták, a kipattanóra érkezett Jenas, és 25 m-ről szenzációs bombát küldött a jobb felső sarokba.

Vezetett tehát a hazai csapat, a Newcastle-szurkolók boldogan énekeltek, már számolták a pontokat, hogy milyen kombináció esetén van még esélye kedvenceiknek a bajnoki címre, amikor érkezett Solskjaer, és tizenegy perccel Jenas gólja után kiegyenlített. Ez még nem okozott különösebb döbbenetet a St. James's Parkban, ám ami ezután következett, arra a legborzalmasabb rémálmaikban sem gondoltak a fekete-fehér Szarka-szimpatizánsok, az még minden thrillerek atyja, Alfred Hitchcock torokszorításban rendkívül járatos fantáziájának is túl mozgalmas lett volna.

Ugyanis: két perccel az egyenlítő gól után érkezett Paul Scholes, újabb négy percre ismét ő, majd hat percre rá Giggs, így 4-1-es előnnyel vonulhattak pihenőre a Vörös Ördögök.

A Premiership állása/sport/focivilag/20030412apremiership.htmlMenetrend, eredmények/sport/focivilag/20020815premiership.html?pIdx=4

A szünetben Sir Bobby Robson megpróbálta összekapni láthatóan megroggyant csapatát - a második BL-kör nyitómeccsén az Inter ellen ez sikerült -, azonban a második félidő elején folytatódott a Newcastle vesszőfutása: az 52. percben Scholes már harmadszor mattolta Givent, majd hat perccel később a Forlán buktatásáért megítélt büntetőt Van Nistelrooy értékesítette, így 6-1-re vezetett Sir Alex Ferguson együttese.

Teljesen szétesett a hazai csapat, a manchesteriek tetszés szerint kerültek gólhelyzetbe, azonban el is szórakozták ezeket. Bobby Robson két támadó - Lua-Lua és Ameobi - becserélésével próbált kozmetikázni az eredményen, a lényegi kérdések azonban gyakorlatilag az első félidőben eldőltek.

Bár a második félidei két MU-gól már egy megroggyant Newcastle-t ért, az első játékrészbeli 12 perces Manchester-parádé igazolni látszik Vicente del Bosque Real-mester szavait, aki óva intette az elbizakodottságtól játékosait, és a spanyol sajtó képviselőit, hiszen ha a Vörös Ördögök azt a játékot tudják produkálni a BL-negyeddöntő visszavágóján, amit a Szarkák ellen, akkor teljesen nyílt lehet a továbbjutás kérdése.

Premiership, 33. forduló:
Newcastle United - Manchester United 2-6 (1-4)
gól: Jenas (21.), Ameobi (89.), illetve Solskjaer (32.), Scholes (34., 38., 52.), Giggs (44.), van Nistelrooy (58. - 11-esből)

Birmingham City - Sunderland 2-0 (1-0)
gól:
Hughes (43.), Dugarry (60.)
kiállítva: Stewart (Sunderland, 86.)

Blackburn Rovers - Charlton Athletic 1-0 (1-0)
gól:
Duff (34.)

Chelsea - Bolton Wanderers 1-0 (0-0)
gól:
Cole (58.)

Leeds United - Tottenham Hotspur 2-2 (1-2)
gól: Viduka (31., 76., utóbbit 11-esből), illetve Sheringham (37.), Keane (39.)

Liverpool - Fulham 2-0 (1-0)
gól:
Heskey (36.), Owen (59.)

Manchester City - Middlesbrough 0-0

West Bromwich Albion - Everton 1-2 (1-2)
gól:
Balis (18., 11-esből), illetve Weir (23.), Campbell (45.)

West Ham United - Aston Villa 2-2 (1-1)
gól:
Sinclair (15.), Kanoute (65.), illetve Vassell (36., 11-esből), Leonhardsen (53.)

Mindent egy helyen az Eb-ről