Vágólapra másolva!
Kemény határozatot hozott az Olasz Labdarúgó Szövetség szerdán. A döntés értelmében a következő idénytől csapatonként egy Európai Unión kívüli országból származó labdarúgó szerepelhet az első és második ligában. A napilapok a helyzetet 1966-hoz hasonlították: akkor az Észak-Korea elleni vb-vereség miatt vezettek be hasonló jelentőségű szankciókat.

A rendelet nem vonatkozik azokra az - egyébként érintett - futballistákra, akiket már szerződés köt valamelyik Serie A-s vagy B-s klubhoz. A határozat értelmében azonban a klubok csak augusztus 31-ig szerződtethetnek EU-n kívüli játékost, összesen egyet (megelőzve a tehetősebb csapatok nagybevásárlását). A félprofi harmadosztályból száműzték az EU-n kívülieket.

"Nem történt semmi különös, egyszerűen megelőztük a bevándorlási törvényt. Félő, mire a parlament elfogadja azt, az olasz ligát elárasztják a légiósok. Akár ötszázan is érkezhetnek. Ezzel viszont nagy lehetőséget adunk az olasz futballnak, amelynek jövőjét tekintve ez a meghatározó lépés. Sejtjük, hogy sok támadás éri majd a szövetséget, de foggal-körömmel megvédjük álláspontunkat" - nyilatkozta Franco Carraro, az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) elnöke.

Olasz lapok úgy vélik, a bevándorlási törvény mellett a kínos világbajnoki szereplés állhat még a háttérben. Az újságok emlékeztetnek az 1966-os bukásra, amikor az észak-koreától elszenvedett vereség hatására 1980-ig nem játszhatott légiós a Serie A-ban. Az idei vb-n a negyeddöntőben az olaszok aranygóllal kaptak ki 2-1-re a társrendező Koreai Köztársaságtól.