Vágólapra másolva!
Szombaton, az európai kupaküzdelmek közül elsőként a labdarúgó UEFA Intertotó-kupában kezdi meg szereplését magyar csapat. A Kispest-Honvéd az Üllői úton fogadja a litván Zalgiris Kaunas csapatát, s ha továbbjut, a második körben a francia Sochaux-val mérkőzhet a Détári-legénység.

Nehéz helyzetben van a kispesti labdarúgócsapat, amely a hét végén (június 22., szombat, 18 óra), a litván Zalgiris Vilnius elleni Intertotó-kupa mérkőzéssel megkezdi szereplését az európai kupaporondon. Détári Lajos társulata a héten kezdte meg az edzéseket, de a szakvezető egyelőre azt sem tudja pontosan, kire is számíthat. Az már most kiderült, hogy Buzás Attila követi egykori trénerét, Tornyi Barnabást Dunaújvárosba, de vidékre tart Kovács Béla is. Több labdarúgónak lejárt a szerződése, de egyelőre nem tudni, Udvarácz Milán, Füzi Krisztián, Müller Krisztián, Lipták László és Szekeres János hol folytatja.

Pedig jó lenne, ha összekapná magát az együttes, hiszen ha sikerülne huszáros sorozatot produkálnia, akkor akár az UEFA-kupában is indulhatna. Ehhez előbb a litván Zalgiris Kaunast kellene legyőznie a csapatnak, ha ez sikerül, akkor következhetne a francia Sochaux, majd - minden valószínűség szerint - a svéd Helsingborgs.

A jelenlegi ellenfél, a Zalgiris Vilnius a litván bajnokság harmadik helyén zárt, egy ponttal lemaradva a második és két ponttal az első helyről. A csapatot 1947. március elsején alapították Dinamo Vilna néven, majd többszöri névváltoztatás révén (1948: Szpartak Vilna; 1962: Zalgiris Vilna) 1990-ben nyerte le jelenlegi nevét. A zöld-fehér klub eddig háromszor nyerte meg hazája bajnokságát (1991, 1992, 1999) és négyszer a Litván-kupát (1991, 1993, 1994, 1997), sőt, az egykori szovjet ligában, 1987-ben meg tudott csípni egy bronzérmet is.

A gárdában három légiós található: a kapus, Andrzej Liksa és a csatár Andrzej Maksimovic lengyel, míg a középpályás Viktor Afanaszenko a fehérorosz Dinamo Minszktől érkezett. Litván lapértesülések szerint visszatér a csapatba három olyan labdarúgó is, aki korábban szerepelt már az együttesben: Andrius Tereskinas, Andrejus Sorokinas és Aidas Preiksaitis. A csapat átlagéletkora alapján nagyon fiatal, a Stesko ikerpár, Zuk és Barevicius a maga 26 évével már korelnöknek számít.

A Zalgiris Vilnius kerete:
kapusok: Andrzej Liksa (lengyel), Mindaugas Maksvytis
védők: Darius Artiomovas, Aleksandar Davidovic, Edvardas Kulesa, Yevgeni Leniov, Tomas Mikuckis, Sergejus Novikovas, Arturas Sobolis, Yevgeni Zuk, Andrius Tereskinas
középpályások: Viktor Afanaszenko, Giedrius Barevicius, Andrius Brazauskas, Marijan Choruzi, Mindaugas Grigalevicius, Darius Miceika, Arturas Stesko, Igoris Stesko, Andrejus Sorokinas, Aidas Preiksaitis
csatárok: Karolis Jasaitis, Marius Kizys, Andrzej Maksimovic, Valerijus Mizigurskis, Dainius Saulenas

A mérkőzéseket folyamatosan, hetente játsszák, az első körre június 22-23-án és június 29-30-án, a második fordulóra július 6-7-én, illetve július 13-14-én, a harmadik fordulóra pedig július 20-21-én, valamint július 27-28-án kerül sor.

A hét végi, első forduló párosítása:
Kispest Honvéd - Zalgiris Vilnius (litván)
HNK Rijeka (horvát) - St. Patrick's (ír)
Lokeren (belga) - FC Georgia Tbiliszi (grúz)
Santa Clara (portugál) - FC Shirak (örmény)
BATE Borisov (fehérorosz) - Akademisk Boldklub (dán)
FK Obilic (jugoszláv) - FC Haka (finn)
FC Zürich (svájci) - NK Brotnjo (bosnyák)
Gloria Bistrita (román) - US Luxembourg (luxemburgi)
Dukla Trencín (szlovák) - Slaven Belupo (horvát)
FC Constructorul-93 (moldáv) - 1. FC Synot (cseh)
Helsingborgs (svéd) - Koper (szlovén)
St. Gallen (svájci) - B68 Toftir (feröeri)
Zaglebie Lubin (lengyel) - FC Dinaburg (lett)
Brno (cseh) - Ashdod (izraeli)
Enosis Neon Paralimni FC (ciprusi) - Bregenz (osztrák)
Leiria (portugál) - FC Levadia Maardu (észt)
Valletta FC (máltai) - KS Teuta (albán)
Coleraine FC (északír) - UE Sant Julir (andorrai)
PFC Marek (bolgár) - Caersws (walesi)
FK Cementarnica 55 (macedón) - FH Hafnarfjördur (izlandi)

Pincési László

Korábban:

Fórum:

Magyar foci