Vágólapra másolva!
Bár Luciano Moggi, a Juventus elnöke szerint nincs Lippi-kérdés, az olasz sajtó a torinói Zebrák öngyilkossággal felérő hétvégi bajnoki döntetlenje után napirenden tartja az edző esetleges távozásáról szóló híreket. Maga az érintett, Marcello Lippi vezetőedző szerint sincs százszázalékos biztonságban állása.

A Serie A 29. fordulójában a Juventus 1-1-et játszott a Lazióval a Stadio Delle Alpiban, s mivel az Internazionale és az AS Roma is győzött, Marcello Lippi csapata kiszállt a scudettóért vívott harcból. Az ugyanis nehezen hihető, hogy a hátralévő öt forduló alatt a torinói Zebrák minimum 6 pontot hoznak az előttük tornyosuló két riválison. Természetesen az olasz sajtó azonnal sarokba szorította a vezetőedzőt, aki meglepően optimista értékelést adott: "Az első félidőben jól játszott a Lazio, mi viszont annál rosszabban. Még mindig hiszünk a bajnoki cím elérhetőségében, bár kicsit kevésbé, mint a döntetlen előtt." Gianni Agnelli, a klub tiszteletbeli örökös elnöke csak egyetlen szót préselt ki magából a rá váró újságíróknak: "Elképzelhetetlen."

Ami érthető a bajnoki cím reményére, érthető a csapat játékára, de érthető Lippi szerződésének kitöltésére is. Elvégre a tavalyi szezon végén a most az AC Milannál edzősködő Carlo Ancelottit két második hely után rúgták ki, s Lippinek akkor sincs esélye hozni az elődje által egy éve szerzett hetvenhárom pontot, ha együttese mind az öt hátralévő meccsét megnyeri. Csak a Parma elleni olasz kupa-döntő húzhatja ki az ősszel még a nagy hármast (scudetto, BL-győzelem, hazai kupa) ígérő Lippit a pácból.

Maga a tréner - aki a Cesena és a Napoli Serie A-tapasztalatai után az 1994-95-ös szezonban vezette a Juvét először bajnoki címig - a klubbal három scudettót, egy Bajnokok Ligája-győzelmet és egy Világkupa-sikert ért el, s így nyilatkozott: "Feltehetik nekem a kérdést még a bajnokságból hátralévő öt hét alatt számtalanszor, akkor is csak azt mondhatom, amit egy hónapja ismételek: büszke vagyok arra, hogy a Juve visszahívott a kispadjára, bármilyen döntést is hozzon a jövőmről. Természetesen nagyon remélem, hogy maradhatok még néhány évig, de az elnökség bármely döntését elfogadom" - szögezte le Lippi.

Az olasz sajtó szerint egyébként nemcsak Lippi hibáztatható a klub itáliai rekordot döntő huszonhatodik scudettójának köddé válásáért, hanem a menedzsment hibája is. Amely az elengedett Zinedine Zidane pótlását nem tudta megoldani, hiába igazolta le Gianluigi Buffont, Pavel Nedvedet, Lilian Thuramot és Christian Zanettit összesen 131 millió euróért (32 milliárd forint). Az őszi szezon folyamán utólag vett chilei Marcelo Salas pedig még kevésbé váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az új szezonra a Lippi helyén emlegetett Luigi Del Neri (Chievo) és Francesco Guidolin (Bologna) neve mellett a Juventusszal hozták összefüggésbe a román Adrian Mutut (Verona), Roberto Muzzit (Udinese), a lengyel Emmanuel Olisadebét (Panathinaikosz) és a nigériai válogatott tizennyolc éves tehetségét, Bartholomew Ogbeche-t (Paris Saint Germain). Azt, hogy a klub eladná Alessandro Del Pierót a Barcelonának - állítólag a katalán együttes Kluivertet, Puyolt és 15 millió eurót (3,65 milliárd forint) is adna érte -, Luciano Moggi újból tagadta.

Torinói hírek szerint a Juventus jövőre vagy a Monza vagy a Piacenza stadionjában talál majd ideiglenes otthonra, miután a Delle Alpi-stadiont ideiglenesen el kell hagynia. A 69 ezer fős stadiont ugyanis átépítik, a lelátót közelebb viszik a pályához és ezzel várhatóan néhány fővel csökken a befogadóképesség is. "Már évek óta keressük a lehetőséget a felújításra" - mondta Antonio Giraudo klubigazgató, aki biztos abban, hogy a két lehetséges város közül az egyik lesz a Juve új "hazai pályája".

Hogy nemcsak Torinóban akadnak edzőgondok, arról Fabio Capello folyamatosan gondoskodik. Az AS Roma bajnokcsapatának trénere már hetek óta képtelen dönteni jelenlegi egyesülete és a spanyol FC Barcelona ajánlata között. A legújabb fejlemények szerint a héten sikerül megegyeznie Franco Sensi elnökkel, és így újabb egy esztendőre a fővárosban marad. Amennyiben ez bekövetkezne, úgy a Barcelona számára "csak" Claudio Ranieri (Chelsea), Carlos Bianchi (egykoron Boca Juniors), Luis Fernandez (Paris SG), Victor Fernandez (Celta Vigo) és Arsene Wenger (Arsenal) maradna a választék. A helyzetet bonyolítja, hogy a jelenlegi edzőből jövőre technikai igazgatóvá avanzsáló Carles Rexach a Deportivo mesterét, Javier Iruretát látná legszívesebben a kispadon

(Németh, Pincési)

Korábban:

Lemaradt a Juventus

Fórum:

Melyik a legerősebb bajnokság?