A katari labdarúgó-világbajnokság stadionjai

Horizontal GENERAL VIEW ILLUSTRATION STADIUM CONSTRUCTION FOOTBALL WORLD CUP
A handout aerial picture received from Qatar's Supreme Committee for Delivery and Legacy on November 20, 2020, shows a view of the FIFA WC2022 al-Thumama Stadium in the capital Doha. (Photo by Qatar’s Supreme Committee for Delivery and Legacy / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / QATAR'S SUPREME COMMITTEE FOR DELIVERY AND LEGACY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek nyolc lenyűgöző stadion ad otthont. A közel-keleti ország eredetileg 12 arénában tervezte lebonyolítani a tornát, de a növekvő költségek miatt végül nyolcra csökkentette a stadionok számát. Ezek közül hat létesítmény teljesen új, egy átépített, egy pedig felújított, mindegyikben legalább hat csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek.
Vágólapra másolva!

Luszail Stadion

A legnagyobb és leginkább kihasznált aréna a 80 ezer férőhelyes Luszail Stadion, amelyben tíz mérkőzést rendeznek, köztük a december 18-ai döntőt. A létesítmény építése 2017 áprlisában kezdődött, a tervek szerint 2020-ra kellett volna elkészülnie, végül tavaly ősszel nyitotta meg kapuit.

A stadion formája és homlokzata az arab és iszlám világban a művészet és kézművesség aranykorára jellemző tálak és egyéb edények díszítő motívumait tükrözik vissza. A létesítmény építése során olyan korszerű anyagokat használtak fel, amelyek megvédik a stadiont a meleg széltől és a portól, valamint elegendő fényt és árnyékot engednek be a pályára, hogy biztosítsák a megfelelő légkondicionálást.

A 80 ezer férőhelyes Luszail Stadionban tíz mérkőzést rendeznek Forrás: AFP/-

A stadion befogadóképességét a világbajnokság után a felére csökkentik, így az épület egyes részeit közösségi térré alakítják át üzletekkel, kávézókkal, sport- és oktatási létesítményekkel, valamint klinikával. A vb-re tervezett többi arénához hasonlóan a Luszail Stadion a napenergia felhasználásának köszönhetően nulla szén-dioxid-kibocsátású.

A Luszail Stadionban rendezik a vb-döntőt Forrás: AFP/Mustafa Abumunes

Vb-mérkőzések a Luszail Stadionban:
november 22., C csoport: Argentína - Szaúd-Arábia 11.00
november 24., G csoport: Brazília-Szerbia 20.00
november 26., C csoport: Argentína-Mexikó 20.00
november 28., H csoport: Portugália-Uruguay 20.00
november 30., C csoport: Szaúd-Arábia - Mexikó 20.00
december 2., G csoport: Kamerun-Brazília 20.00
december 6., nyolcaddöntő: H1-G2 20.00
december 9., negyeddöntő: A1/B2 - C1/D2 20.00
december 13., elődöntő 20.00
december 18., döntő 16.00