Belgium

fbl Horizontal
Belgium's players pose ahead of the Nations League League A Group 4 football match between Belgium and Wales at The King Baudouin Stadium in Brussels on September 22, 2022. (Photo by John THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a résztvevő csapatokat. Következzen Belgium.
Vágólapra másolva!

Belgium fennállása során a legjobb eredményt érte el a 2018-as világbajnokságon szerzett bronzérmével. Az úgynevezett aranygenerációnak ez volt a legjobb szereplése, és ha kijön a lépés, akár meg is ismételheti elődöntős szereplését Roberto Martínez csapata. A belga válogatott az utóbbi időben szinte kifogyhatatlan a tehetségekből, nem véletlen, hogy 2018-tól a világranglista első helyén állt, de idén március óta is tartja előkelő második helyét.

Kapusok: Thibaut Courtois (Real Madrid – Spanyolország), Simon Mignolet (FC Bruges), Koen Casteels (Wolfsburg – Németország)
Védők: Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Leander Dendoncker, Zeno Debast, Arthur Theate, Wout Faes
Középpályások: Hans Vanaken (Anderlecht), Axel Witsel (Atlético Madrid – Spanyolország), Youri Tielemans (Leicester City – Anglia), Amadou Onana (Everton – Anglia), Kevin de Bruyne (Manchester City – Anglia), Yannick Carrasco (Yannick Carrasco – Atlético Madrid), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund – Németország), Timothy Castagne (Leicester City – Anglia), Thomas Meunier (Borussia Dortmund – Németország)
Támadók: Romelu Lukaku (Internazionale – Olaszország), Michy Batshuayi (Fenerbahce – Törökország), Lois Openda (Lens – Franciaország), Charles de Ketelaere (AC Milan – Olaszország), Eden Hazard (Real Madrid – Spanyolország), Jérémy Doku (Rennes), Dries Mertens (Galatasaray – Törökország), Leandro Trossard (Brighton – Anglia)

Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

Roberto Martinez, a belga válogatott szövetségi kapitánya Forrás: AFP/Anatoly Maltsev

Belgium labdarúgó-válogatottja az európai selejtezők E csoportjában szerepelt, és csoportelsőként jutott ki a tornára.

2021
03.24.: Belgium-Wales 3-1
03.27.: Csehország-Belgium 1-1
03.30.: Belgium-Fehérorszország 8-0
09.02.: Észtország-Belgium 2-5
09.05.: Belgium-Csehország 3-0
09.08.: Fehéroroszország-Belgium 0-1
11.13.: Belgium-Észtország 3-1
11.16.: Wales-Belgium 1-1

Összesen: 8 mérkőzés, 6 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség, 20 pont, 25-6-os gólkülönbség.

Himnusz:

A belga csapat legnagyobb sztárja: Kevin De Bruyne

A Manchester City 31 éves középpályása a klubja és a válogatott motorja is egyben. De Bruyne már a harmadik világbajnokságára készül, és Katarban elérheti a 100 meccses álomhatárt a válogatottban. De Bruyne szép lassan lett a válogatott vezére, Eden Hazard és Romelu Lukaku mellett ma már ő számít a legnagyobb sztárnak. Kétszer lett az év játékosa a Premier League-ben, ahol már négy bajnoki címet is szerzett.

Kevin De Bruyne, a belga válogatott legnagyobb sztárja Forrás: Belga via AFP/Bruno Fahy

Belgium mérkőzései a világbajnokság F csoportjában:

2022. november 23. Belgium-Kanada 20.00, Al Rayyan
2022. november 27. Belgium-Marokkó 14.00, Doha
2022. december 1. Horvátország-Belgium 16.00, Al Rayyan